l

20. jun 2000

KUSTURICA: "Film za moju grupu"

"BUENA VISTA" BALKANA

Pise: Laura Putti

PARIZ - Sedeci u basti restorana jednog poznatog jevrejskog restorana u Marais-u, gitarista "Zabranjenog Pusenja" gustira krastavce i dimljenog lososa. Ovoga jutra Emir Kusturica je u ulozi muzicara najpoznatije balkanske grupe Evrope; nije reziser "Underground-a" ili "Bele macke crnog macka", a ni izvanredan glumac u "Udovici Saint-Pierra", novome filmu Patrice Leconte-a koji se trenutno prikazuje u francuskim bioskopima. Glumcem se, doduse, ne oseca. "Dopala mi se ideja Lecont-a da jedan covek moze da ubije a da nije ubica; bolje je to probati u filmu nego u zivotu" kaze povodom svoje uloge dobrog Neel-a osudjenog na smrt. Muzicarem se oseca nesto vise, mada se definise kao "pasionirani diletant odrastao sa rokom Celentana i meksickom muzikom." "Mi sviramo zato sto nam se to svidja, da se zabavimo. Nemamo komercijalne brige rok'n'rol grupa," kaze.

Na novoizaslom disku, "Zabranjeno Pusenje" su uzeli kao svoje zvanicno ime "Emir Kusturica & Orkestar Zabranjeno Pusenje." Pesma koja je dala ime disku "Unza unza time," vec ima video koji je napravio Kusturica i uskoro cela grupa ce imati pravi muzicki film, koji ce napraviti gitarista. Produkcija Fandanga (Domenico Procacci) i nemacke Pandore, sa Andreom Gambettom za italijanski Edison i Rasta film, trebalo bi da ga vidimo krajem godine na televiziji. Osim ako ne bude imao srecu "Buena Viste" i ne zavrsi u filmskim salama. Jer prica je ista kao Vendersova: prica o deset muzicara, sa osnovom u svojoj zemlji. U onome slucaju Kuba, u ovome Balkan. "Prvi problem koji sam sebi bio postavio: kako se moza ispricati istorija jedne nepoznate grupe? Cime "Zabranjeno Pusenje" zasluzuje svoj film? Njihova jedinstvenost, upravo kao u slucaju Kubanaca. Tako sam resio da napravim deset malih filmova sa pricama muzicara: tokom koncerta, ali i tokom njihovog normalnog zivota. Osim Dr. Neleta i mog sina Stribora, bubnjara, niko ne zivi samo od grupe. Neko radi u fabrici, neko svira na svadbama i sahranama, neko u vojsci. Svirajuci u jednoj rok'n'rol grupi i biti "vojni muzicar" ne ide bas zajedno.

Predvodjeni Dr. Neletom Karajicem, (jedinim prezivelim "za motive socio-psiho-istorijske" jedne izuzetne grupe rodjene u Sarajevu 1980-e) i ziveci u Beogradu (osim oca i sina Kusturice koji od '95-e zive u Parizu), Zabranjeno Pusenje su jedna vesela brigada studentskih zafrkanata; freneticni i groteskni, provokativni i preterani, svako vece rekreiraju na bini atmosferu Kusturicinog filma.

Cak i njihova muzika izbegava definiciju. Reklo bi se da je pank rok pomesan sa tradicionalnom muzikom Balkanskih Cigana. U recima pesama glavna crta je istorijska. Ko bi mogao biti taj "Devil in the business class" opevan na disku? To je moja pesma; djavo je taj koji trazi pravdu. Ako zivimo u vremenu u kome najmocniji covek na svetu laze dok se kune nad Biblijom, onda eto i djavo moze da kaze: 2000 godina bio sam zrtva propagande."

Da li je to jedina politicka pesma na disku? "Ne bih je definisao politickom. Ima jos jedne tog tipa, ali na nemackom: "Drang nach Osten", prodor na istok. Odnosi se na Folksvagen." I film ce imati, neizbezno, politicke aluzije. Govoreci o Srbiji sa posleratnim slikama Beograda i o bivsim bosancima, evo vec kontroverzne teme. Kada je i naziv "The Marshall is dead," "Marsal je mrtav," stvari su ozbiljne. "Naprotiv, to je trebalo da bude vic. Bila je '85-a, ja jos nisam bio u grupi. Tokom jednog koncerta, Dr. Nele povika: Crko marsal," ali govoreci o pojacalu marke Marsal koje vise nije funkcionisalo, ne na Marsala. Narocito posto je Tito bio mrtav vec 4 godine [5, Tito je umro u maju '80-e, prim prev]. Bez obzira desilo se cudo."

Kada ce film biti prikazan? "Prvo prilikom koncerata u julu i avgustu u Italiji, Francuskoj, Spaniji, Portugalu, Nemackoj. Zavrsicu montazu u septembru i u novembru treba da je spreman." U medjuvremenu Emir Kustrurica radi na scenariju za svoj sledeci pravi film. "Trebalo bi da se zove "Nos", ali nema veze sa Gogoljem. Pricace o glumcu koji, u Njujorku, pre nego sto se popne na binu u ulozi Sirana, sazna da mu je oca ubila ruska mafija. Film ce govoriti o ljubavi, politici, trgovini atomskim supstancama." Snimanje treba da pocne krajem godine, u francuskoj produkciji.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.