http://www.lewrockwell.com/orig/mcadams1.html 
March 30, 2001

Daniel McAdams:

Igranje NATO Pokera na Balkanu

Ako se iko pita sta se desava na Balkanu, odgovor je jednostavan: NATO je promenio stranu. Nije proslo tako puno vremena od kad je Lord Dzordz Robertson, generalni sekretar NATO, jarosno pricao o obavezi NATO da napadne Jugoslaviju da bi zastitio Albance na Kosovu. U to vreme je on bio britanski ministar odbrane. Sada za kormilom NATO-a, Robertson, levicarski radikal koji se pretvorio u liberala, odlucan je da ucini sasvim jasnim da "ove albanske naoruzane grupe - i drugi - znaju da im se blizi kraj".

U tom cilju, on dozvoljava istoj onoj jugoslovenskoj vojsci koju je NATO pre ne tako mnogo vremena klevetao kao bandu genocidnih nacista ulaz na Kosovo, u "tampon zonu" naseljenu Albancima na granici Kosova, a u Makedoniji on podrzava obecanje te vlade da ce "neutralisati i eliminisati" albanske pobunjenike. 

Mada, bez brige, Lord Robertson je uverio NATO saveznike da ce jugoslovenska vojska - na cijem je celu slucajno isti onaj general koji ju je vodio i tokom onoga sto je NATO nazvao "etnicko ciscenje" Kosova - pokazati "umerenost i osetljivost" dok se vraca na Kosovo. Pa sta je ona, NATO, da li je jugoslovenska vojska "serijski etnicki cistac" ili model "umerenosti i osetljivosti"?

Zaista, generalni sekretar NATO govori potpuno istim recima vezano za reakcije Makedonije na albansko pobunjenistvo kao i bivsi predsednik Slobodan Milosevic kad je bio suocen sa istim pobunjenistvom u sopstvenoj zemlji - pre nego sto je ona bombardovana zbog toga. 

Lord Robertson je u ponedeljak rekao da je "cilj ujedinjena Makedonija, Makedonija ujedinjena protiv onih koji koriste nasilje da pokusaju da postignu politicke ciljeve". Zamenite Srbija za Makedonija i imate standardni Milosevicev govor dok je OVK napadala srpske policijske i vojne snage u pokusaju da odvoji Kosovo od Jugoslavije. Cini se, kako bi to Orvel izvestavao, da NATO vise nije u ratu sa Eurazijom, konacno, NATO je u ratu sa Istazijom, a Eurazija je saveznik. Eurazija je oduvek saveznik. 

U medjuvremenu, makedonski predsednik Boris Trajkovski ide dalje od Milosevica kad je bio najgori, zaklinjuci se da je politika njegove zemlje da "likvidira teroriste". Ovog puta, medjutim, to je politika koju NATO otvoreno podrzava. Robertson je rekao u ponedeljak: "Makedonska vlada deluje sa obuzdavanjem vrednim hvale i odlucnom cvrstinom i kaze da ima nameru da nastavi sa ovom politikom koja je do sada bila uspesna".

Za one koje zbunjuje kako jucerasnji "borci za slobodu" mogu da postanu danasnji "teroristi", jedna od lekcija je da ovo vise nije NATO vaseg oca. Nekad neprobojna odbrambena linija protiv odlucnog napredovanja komunizma, NATO luta od kraja hladnog rata. Trazeci raison d'etre, a u rukama mnogih onih koji su proveli pocetak svoje karijere suprotstavljeni samom njegovom postojanju, NATO je transformisan na samitu u Vasingtonu 1999. u organizaciju koja vise ne postoji samo da bi branila svoje clanove od napada. Tamo je ova organizacija proglasila da ce se pozabaviti "ekonomskim, drustvenim i politickim teskocama, nacionalnim i religioznim rivalstvima, teritorijalnim sporovima, neadekvatnim ili neuspelim naporima za reformama, zloupotrebi ljudskih prava i raspadanju drzava". To je vec tezak zadatak.

U ovoj novoj igri NATO pokera cini se da lider kojeg je Zapad instalirao u Srbiju kao adut vadi par OVK siledzija na Kosovu. Zato Srbija, na cijem je celu premijer Zoran Djindjic, ciji uctivi glasovi nikad ne spominju da je napravio karijeru napadajuci Milosevica sto nije dovoljno nacionalisticki u Bosni, mnogo bolji saveznik od one stare marksisticke OVK koja svercuje drogu. Glavni adut, naravno, bice ruka koja dozvoljava Srbima da se vrate na Kosovo da pociste haos koji je NATO i napravio pokusavajuci da preda ovu pokrajinu vladavini OVK, istovremeno dajuci zeleno svetlo Makedoniji da uradi isto. Idemo u krug i opet u krug. Na nesrecu po nevine, ova ruka ce takodje doneti jos patnji za ljude koji su vec morali da prozive "spasavanje" od strane NATO. Mozda je preostala nada da ce sadasnji predsednik Bus u ovom pokeru reagovati na blefiranje tako sto ce staviti kraj na ucesce SAD u neuspeloj misiji i razmotriti dobro i duboko sta je NATO postao pod Klintonom i njegovim levicarskim prijateljima u Evropi. 

McAdams je posmatrao izbore u Centralnoj i Istocnoj Evropi sa britanskom Helsinki Human Rights Group. On je visi istrazivac saradnik u Centru za bezbednosnu politiku. 

Copyright 2001 LewRockwell.com

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.