Razglednica
Pise Bozidar Medic

21.09.2000.

DRUGACIJA PREDIZBORNA TRKA

Ako pomenem predizbornu trku, svakako cete odmah pomisliti na predstojece izbore i "sakupljanje poena" u poslednji cas. Ovoga jutra, ne mislim na tu trku, vec na jednu sasvim drugu, ali koju bismo takodje mogli nazvati nekom vrstom "predizborne trke".

Kako se blizi dan kada ce konacno nastupiti predizbrona tisina i kada cemo se odmoriti od brojnih medijskih nasrtljivih pokusaja da se pridobiju glasaci, tako se po ulicama zahuktava jedna druga vrsta trke. Osim raznovrsnog stampanog propagandnog materijala koga su nasi postanski sanducici svakodnevno krcati, bezbrojnih plakata, novinskih clanaka koji dizu u nebesa partije na vlasti, tv i radio emisija u kojima gostuju pretezno pripadnici vladajuce koalicije, "vlast" se dosetila jos jednog nacina pridobijanja simpatija.

Kao sto svi znaju, septembar je mesec pripremanja zimnice. Iako su letnji meseci bili prilicno susni, pijace su prepune prvoklasnog voca i povrca. Seljaci su se pobrinuli da vocnjaci i povrtnjaci budu dobro zaliveni i da se i ove jeseni na nasim trpezama nadje prvoklasna zimnica.

Osim snabdevenosti pijaca, jedan od preduslova za pravljenje dzemova, tursija, ajvara i svega ostalog sto cemo troskariti tokom zime, jeste, naravno - novac. Ako poverujemo u to da ce populacija koja najvise priprema zimnicu, a to su penzioneri, dobiti celu penziju pre izbora, onda se cini da je sve reseno i da smo spremni za juris na pijacne tezge.

Niste u pravu! Drugi, takodje, vazan preduslov, koga se verovatno niste setili je posedovanje dve namirnice bez kojih o zimnici ne vredi ni razmisljati. To su - secer i ulje. Poslednjih meseci njih gotovo i da nema u beogradskim prodavnicama, te je pravljenje zimnice gotovo nemoguce.

Zbog svega gore pomenutog, racunajuci na siguran nacin prikupljanja dodatnih poena, vladajuca koalicija je odlucila da po svaku cenu buducim glasacima priusti izvesne kolicine ovih preko potrebnih namirnica.

Dobar potez, bez pogovora.

Poslednjih nedelja ispred prodavnica svakodnevno mozete videti duge redove u kojima moji sugradjani strpljivo cekaju ne bi li dobili po 2 l ulja ili 2 kg secera. Naravno, dobice ih samo oni najbrzi, jer su kolicine koje se prodavnicama isporucuju minimalne. Obradovani sto ste "naleteli" na secer i ulje, momentalno zaboravljajuci na ostale svoje obaveze, taman stanete u red, kad prodavacica najavi kako je vase cekanje uzaludno,jer su i secer i ulje rasprodati!

Na pocetku sam pomenuo drugu vrstu predizborne trke, a mislio sam upravo na trku od prodavnice do prodavnice. Mislio sam na trku za uljem i secerom. U ovoj trci pobedjuju oni koji nemaju drugih obaveza, vec setaju gradom i merkaju kada ce se neki kamion zaustaviti ispred prodavnice. Onda nestrpljivo zavire u njega, ne bi li ih obradovale poznate ambalaze. Jer, kad prodje 24. septembar, kad prodju izbori, prestace i ova trka. Tada vise nece biti potrebno pridobijati glasace pa nece biti ni motiva za iznosenje ulja i secera na trziste.

 

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.