Razglednica
Pise Bozidar Medic

14.12.2000.

Groznica milenijumske veceri

Blizi se... Jos samo tren i bice tu... Pre nego sto ste se nadali... A jos niste ni poceli pripreme... Secate se kako ste prethodnu, 2000-tu, docekali nesvakidasnje uzbudjeni i smatrali je nekako posebnom, specijalnom. Neobicno je zvucalo kada kazete - dvehiljadita! A tek ovu sto je na pragu - kako cete nju docekati?! Kraj jednog i pocetak drugog milenijuma. To se ne dozivljava svaki dan. Zbog toga cete se potruditi da ovaj docek zapamtite za citav zivot.

Od vasih ideja, zelja i, naravno, mogucnosti zavisi kako ce ovaj milenijumski docek izgledati. Da li cete ponoc i pocetak novog veka sacekati umotani u sal i sa kapom i rukavicama u nekom sneznom predelu ili cete setkati bosonogi po pesku Sahare i pijuckati pice u nekoj oazi.

Turisticke agencije su se potrudile da vam na dlanu ponude bukvalno citav svet. Od najblizih destinacija, kao sto su Budimpesta, Atina, preko Pariza, Londona, Rima, do udaljenijih destinacija - Bangkoka, Singapura, Meksiko Sitija, Rio de Zaneira, Havane. Na vama je samo da odaberete. I jos jedna sitnica koju sam zaboravio - da platite!

Turisticki radnici vec zadovoljno trljaju ruke. Iako papreno skupi, aranzmani se prodaju "kao alva". Docek Nove 2001. na Kopaoniku, po ceni od tricavih 1000 nemackih maraka, rasprodat je jos krajem novembra. Za one dubljeg dzepa u ponudi je i docek u nekom egzoticnom ambijentu, na dalekim meridijanima, za par hiljada dolara.

A sad, neka svako odabere. Svako, naravno, prema svojim mogucnostima. A penzioneri, cije su penzije nize od 1200 dinara, dobice ovih dana po jos jednu - vanrednu "hiljadarku". Tek toliko da im se nadje, da nekako preguraju ovaj jedinstveni docek i da kupe nesto sto inace sebi ne mogu da priuste. Mozda malo mesa, voca, cije cene su vrtoglavo skocile poslednjih nedelja, nove cipele, dzemper... Ko zna sta. Mada za 1000 dinara ne moze bas puno toga da se kupi. Kad zivite od 1200 dinara mesecno mnogo je stvari koje biste zeleli da kupite a ne mozete. Ovih vanrednih 1000 dinara ne moze da zakrpi sve rupe kroz koje curi voda. Najverovatnije ce biti utroseni za placanje zaostalih racuna, vracanje dugova i nestace pre i nego sto se pojave.

Kako ce oni uci u novi milenijum. Svakako ne kao oni koji ce ga sacekati na nekom brodu ploveci po Nilu. Ali, mozda ce onima koji budu ostali kod kuce, uz pravo drustvo i pristojnu klopicu biti lepse i veselije nego nekome ko je otisao na kraj sveta, tek da bi se pricalo da je milenijum docekao, na primer, na vrhu Himalaja!

U svakom slucaju, zelim da budete srecni, gde god da se nadjete u tom casu kada citava planeta bude u nejsvecanijem raspolozenju docekivala pocetak novog milenijuma, kao da se radi o pocetku novog zivota!

 

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.