Razglednica
Pise Bozidar Medic

11.01.2001.

Snega ni od korova

Prodje dugo ocekivani docek novog milenijuma. Proveo ga je kako je ko mogao i umeo. Prodje i Bozic... Obelezili smo ga kao i obicno kao najveci pravoslavni praznik, uz badnjak, suve sljive, orahe. Doslo je i vreme slava, redjaju se Sveti Stefan, Sveti Jovan, Sveti Sava. Juce nas obradova i pomracenje Meseca. Iz dana u dan neki dogadjaj. Bas nam je dinamicno pocela ova nova 2001. godina.

Raspust se blizi kraju, a skolarci jos nisu docekali da vide sneg. Ova zima ih je u tom pogledu jako razocarala. Ali i iznenadila. U nedelju, 7. januara, na sam Bozic, u Beogradu je izmeren 21 stepen! Ni najstariji Beogradjani ne pamte ove prolecne temperature u sred zime. A kamoli oni mladji. Odlozili smo zimske kapute i jakne i u dzemperima upijali svaki zracak Sunca.

Na planinama sneg se meri sa nekoliko santimetrara ili ga uopste nema. Proslo je ono doba kad smo govorili kako su smetovi visoki toliko i toliko metara i kako su brojni putni pravci zavejani. Ove zime retko cujemo upozorenja putara koji nas podsecaju da obavezno stavljamo lance ukoliko polazimo na put. Oni koji su ocekivali da ce kao i obicno snega biti dovoljno za vreme zimskog raspusta i uplatili skijaske aranzmane jos pre par meseci, prevarili su se. Ova skijaska sezona ne moze se pohvaliti obiljem snega.

I tako nasi skolarci ove zime ostadose bez sankanja, grudvanja i Sneska Belica. Ali, oni koji zive u Crnoj Gori izgleda da ce ipak imati srece. Naime, crnogorske skole se raspustaju narednog vikenda, a ovih dana tamosnje malisane obradovao je sneg. Zabljak i Bjelasica su spremni da prime male skijase, koji jedva cekaju da raspust pocne. Bio je dobar potez crnogorskih prosvetara sto su raspust pomerili za drugu polovinu januara.

Posle toplog Bozica, temperatura je u dva dana pala za 10-15 stepeni, ali je umesto snega koji bi obradovao sve, juce padala kisa. Ipak, obradovali smo se i kisi, jer to znaci da se akumulaciona jezera pune i da raste nivo reka, pa ce i elektricne energije biti dovoljno. Ne bismo zeleli da ponovo dodje do visecasovnih restrikcija koje smo imali krajem prosle godine.

Prosle zime, koja je takodje bila toplija nego prethodne i sa jako malo sneznih padavina, kuburili smo sa epidemijom gripa. Ove zime, srecom, gripa nema, ali smo zbog neuobicajenih temperatura za ovo doba godine suoceni sa raznoraznim virusnim infekcijama. Nije ni cudo. Dok su zime bile hladne i snezne i bolesti respiratornih organa su bile redje.

Ne znam da li ce ovo postati pravilo i da li ce i naredne zime biti ovako blage i bez snega. Ne bih voleo. Svako godisnje doba, barem na ovim nasim meridijanima, ima svoje karakteristike, tj. topla suva leta i hladne snezne zime, i ne bih voleo da se one izmene. Lepo je bilo kad sam kao dete uzivao u zavejanim beogradskim ulicama i drvoredima okicenim belim pahuljicama. Sve to imalo je svojih cari, pa bih zato voleo da i danasnji klinci uzivaju u sankanju, grudvanju i valjanju u snegu....

Sadasnji malisani skoro i da nisu doziveli pravu sneznu zimu! Poslednjih nekoliko godina snega je bilo jako malo, a i ako ga je bilo jako brzo se topio i nestajao. A pre par godina taman smo pokusavali da Kosutnjak pretvorimo u skijaliste. Zeleli smo da to bude mesto gde bi oni koji ne mogu da otputuju u neki od skijaskih centara mogli da uzivaju u zimskim sportovima. Izgleda da cemo morati da se okrenemo novim idejama i novim tehnologijama. Skijanje na vestackom snegu sada je prilicno skupa zabava, ali ce pretpostavljam vec za par godina biti uobicajena pojava. Pa kad nemamo onaj pravi sneg, moracemo da se zadovoljimo vestackim!

 

[ Prethodne Razglednice ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.