RASKRSCA
Pise Milos Misovic

04.02.2000

KLINTON I KOSOVO

Da li poruka predsednika SAD naciji da ce Amerika "zavrsiti posao" koji je zapocet na Kosovu vodi stvaranju etnicki cistog Kosova?

Tradicionalno godisnje obracanje americkog predsednika naciji, koje je ove godine bilo nesto duze, pojacalo je mnoge nedoumice. Mozda ne toliko zbog toga sto je projektovana slika Amerike u ovom trenutku bila gotovo idilicna (najduzi ekonomski rast u istoriji), koliko nedovoljno jasni planovi sa Kosovom i njegovim buducim statusom. 

Ne bi bilo nista neobicno sto je predsednik Klinton smatrao potrebnim da objasni zasto su SAD intervenisale u Kosovskom sukobu. Za nasilnicko presecanje davno zavezanog kosovskog cvora, koje je rezultiralo nizom katastrofalnih posledica, moralo se dati nekakvo objasnjenje narodu zemlje ciji su vojni i politicki potencijali najvise korisceni u interventnoj akciji za koju se ne moze naci povoljniji izraz nego da je bila suvise prljava po namerama i tragicna po rezultatima.

Koliko je Klinton onim sto je rekao pred sedamdesetmilionskim TV auditorijumom zadovoljio svoje sunarodnike, ostaje da se vidi. Sudeci po osecanju potrebe da u delu govora o Kosovu predstavi kapetana ratnog vazduhoplovstva, cija je posada spasila pilota "nevidljivog" maerickog bombardera koga je protivvazdusna odbrana VJ oborila 11. aprila prosle godine, reklo bi se da nije ni ocekivao burne aplauze za ono sto je po njegovoj volji i naredjenju ucinjeno na Kosovu i u Jugoslaviji.

Na svoj nacin to potvrdjuju i reci pohvale: "Ponosni smo na pripadnike nasih oruzanih snaga i one nase saveznike koji su zaustavili etnicko ciscenje na Kosovu i omogucili milionu neduznih ljudi da se vrate svojim kucama" , rekao je Klinton optuzujuci Milosevica da je "pokrenuo teror na Kosovu", na koji su zapadni saveznici odgovorili silom. Bilo bi dobro i eticki korektno da je drzavnik koji stalno istice u prvi plan gradjanska prava i ljudske slobode rekao i koliko je nevinih ljudskih zivota uzela bezumna intervencija, koja je umesto mira donela novo, jos strasnije etnicko ciscenje Srba i drugih nealbanaca na Kosovu. Nazalost to se cesto desava pred ocima KFOR-a. 

Posebno je zagonetan onaj deo Klintonovog govora u kome je obecao da ce SAD "zavrsiti posao" koji je zapocet na Kosovu. Dvosmislenost te izjave sastoji se u tome sto danas niko, pa ni Klinton, ne moze da proceni kako ce se taj "posao" zavrsiti. Ako Amerika i dalje bude tolerisala dosadasnju praksu, od multietnickog drustva na Kosovu, sto je, navodno, bio glavni zadatak intervencije i dovodjenja NATO snaga na Kosovo, nece biti ni traga. Naprotiv, Kosovo ce ubrzo postati etnicki najcistiji deo Balkana, mozda i citave Evrope. 

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.