RASKRSCA
Pise Milos Misovic

18.02.2000.

KUKAVICKI ILI ZLOCINACKI AKTI?

Valja se nadati da ce zvanicnici UNMIKA-a i KFOR-a prestati da se iznenadjuju "kukavickim" aktima kosovskih Albanaca i ono sto se dogadja na Kosovu poceti da nazivaju pravim imenom.

Vrhovnici UNMIK-a i KFOR-a ponovo su sokirani vandalskim napadima kosovskih Albanaca na Srbe i pripadnike KFOR-a, koje su okvalifikovali kao kukavicke akte.

Ne treba sumnjati u njihovu istinsku zacudjenost, pa i zabrinutost zbog tih napada koji, podsticani nevidljivom ali vrlo prisutnom snagom, dobijaju sve jaci zamah i sve vecu brzinu. Ali treba se upitati da li je kukavicluk prava kvalifikacija onoga sto se dogadja na uzarenom kosovksom prostoru?

Objektivni domaci i strani mediji odavno upozoravaju da organizovani napadi u kontinuitetu koje kosovski Albanci cine prema nealbanskom zivlju, posebno prema Srbima i Romima, nisu inspirisani samo zeljom da se osvete albanske zrtve koje je pocinio Milosevicev rezim pre i u vreme natoovskog bombardovanja.

Verovatno i sami uvereni u to, UNMIK i KFOR su neshvatljivo dugo oklevali da snagama kojima su raspolagali ostrije reaguju na ucestale i sve bezocnije napade albanskih "osvetnika" na nezasticeno srpsko i drugo nealbansko stanovnistvo. 

Situacija je pocela da se menja kada su albanski ostrasceni ekstremisti prevrsili svaku meru, a medjunarodna javnost pocela da se pita zasto snage KFOR-a tolerisu neshvatljive postupke albanskih terorista, ciji pravi cilj nije tesko pogoditi.

Nasavsi se i sam na udaru razularenih fanatika iz formalno raspustene ali jos vrlo aktivne OVK, KFOR je bio prinudjen da preuzme odlucnije korake.

Jucerasnji dnevnici su objavili da je povodom najnovijeg napada na Srbe i pripadnike KFOR-a uhapsena 51 osoba i da je sest lica posle saslusanja pusteno na slobodu. Portparol KFOR-a je saopstio da se u severnom i juznom delu Kosovske Mitrovice sprovodi "intenzivna potraga za nelegalnim naoruzanjem", i da je zaplenjen jedan kalasnjikov, dva pistolja i nesto municije.

Medjutim, dok su kforovci sa zanemarujucim uspehom vrsili pretres albanskih i srpskih domova u Kosovskoj Mitrovici, jedna ambulantna kola su se prevrnula na putu Pristina-Kosovska Mitrovica i u njima je nadjeno 14 rucnih bacaca, 182 projektila za bacace, dve bombe, kalasnjikov i velika kolicina municije. Vozac i suvozac su pobegli, izjavio je portparol KFOR-a.

Kratka vest o tome namece mnoga pitanja. Najvaznije je: Da li su UNMIK i KFOR sagledali pravo stanje stvari na Kosovu i koliko ce jos biti tolerantni prema onima koji na najbezocniji nacin vrse sistematsko etnicko ciscenje Kosova?

Valja se nadati da ce uvazeni predstavnici medjunarodne zajednice prestati da se iscudjavaju "kukavickim" napadima i ono sto se zbiva na zapaljenom Kosovu poceti da nazivaju pravim imenom, pa se, prema tome, i na pravi nacin odnositi prema takvim delima. 

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.