RASKRSCA
Pise Milos Misovic

24.04.2000.

KO PRIZIVA NOVI RAT

Kad Hasim Taci izjavi da na Kosovu bez nezavisnosti ne moze biti mira, to se tumaci kao najmilitantnije stanoviste, ali kad Ibrahim Rugova upozori da ce biti novog rata ako se Kosovo ukljuci u Jugoslaviju, to ima drukcije znacenje

Vest koju su pre neki dan prenele agencije, a beogradski dnevnici plasirali na istaknutim mestima, ostala je bez komentara, iako je sadrzinom i tonom iznenadila domace i strane posmatrace, a pazljivije pratioce kosovskih zbivanja navela da razmisljaju sta se krije iza te izjave.

Dugogodisnji lider kosovskih Albanaca, Ibrahim Rugova, koji je smatran pacifistom i zbog toga cesto nazivan kosovskim Gandijem, dao je nedavno intervju nemackom casopisu Spigel. Sadrzaj tog intervjua, sudeci po onome sto su prenele agencije, ne samo da zacudjuje, vec i ozbiljno zabrinjava sve one koji zele mir na Kosovu.

"Za nas je nezamislivo bilo koje drugo resenje izuzev nezavisnosti", rekao je Rugova, dodajuci "da ce doci do narednog rata ako medjunarodna zajednica i dalje ostane na stanovistu da Kosovo treba opet integrisati u Jugoslaviju".

Da se njegovo upozorenje, dato u jednom od najcitanijih nemackih listova, ne bi shvatilo kao politicka parola za jednodnevnu upotrebu, Rugova je smatrao potrebnim da pokaze i zbog cega je "naredni rat" neizbezan. "Mi smo podeljen narod. U Makedoniji sada zivi 35% Albanaca, i u Crnoj Gori njihov broj raste... Konfederacija s Albanijom je pitanje buducnosti", a stanovnistvo Kosova "trenutno je zainteresovano samo za nezavisnu drzavu".

To je ukratko sustina poruke koju je do nedavno neprikosnoveni lider kosovskih Albanaca uputio preko popularnog nemackog magazina. Ostaje da se vidi sta je nekadasnjeg osvedocenog pacifistu navelo da se opredeli za ratnu opciju?

Mada je i Rugova u pogledu krajnjeg cilja uvek isticao nezavisno Kosovo, on se u pogledu ostvarenja tog cilja razlikovao od svih albanskih prvaka na Kosovu. Njegova deviza je uvek bila da se to pitanje resva mirnim putem.

On je bio za posredovanje medjunarodne zajednice u resvanju kosovskoh problema, ali nije bio zagovornik oruzane intervencije. Sada kada su se na delu pokazale pogubne posledice pokusaja da se oruzanim putem resava pitanje nacionalnog i drzavnog objedinjavanja pojedinih etnikuma, on se priklanja ratnoj varijanti i porucuje: "Svi mi, citavo stanovnistvo Kosova, stacemo na barikade!"

Da bi toj izjavi dao odredjenu tezinu, Rugova je naglasio da "na Kosovu postoje politicki krugovi koji zahtevaju da svi Albanci zive u jednoj drzavi".

Da li Rugova time zeli da pokaze svoje nezadovoljstvo onim sto je predvidjeno rezolucijom 1244 UN, koju pokusavaju da sprovedu KFOR i UNMIK ili su ga mozda neki drugi razlozi naveli da se u svemu solidarise sa stavom ansambla alanskih lidera na Kosovu, u kome, bar kako sada stvari stoje, nema mesta za mirne varijante resenja kosovskog problema?

U svakom slucaju najnovija Rugovina izjava pruza mogucnost da postavi pitanje: Da li je on uopste bio pacifista ili je dobro odigrao tu ulogu?

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.