RASKRSCA
Pise Milos Misovic

22. 05. 2000.

RAZBOJNISTVO

Da li su dvojica potpredsednika vlade Srbije, inace poznata politicka bojovnika, potpisivanjem resenja o oduzimanju popularne TV stanice, iskopali sopstvene politicke grobnice?

Mozda ce nekoga od uvazenih citalaca iznenaditi neuobicajeni naslov, ali kad se ima u vidu ono sto se u noci izmedju utorka i srede dogodilo u Beogradu, drugog izbora nije bilo. Istina, potpisnik ovog teksta se dvoumio da li da to nazove diktaturom ili razbojnistvom, pa se, ipak, opredelio za ovo sto je prikladnije ucinjenom delu.

Kad jedna vlada, koja se jos uvek smatra legitimnom i regularnom, posalje dvesta naoruzanih policijskih specijalaca da u gluvo doba noci (oko 01.30 casova) opsednu i zaposednu legalnu i legitimnu Radio i TV stanicu - Studio B, koja se nalazi u najstrozem centru Beograda i u najvecoj i najmarkantnijoj palati glavnog grada, i da bukvalno otmu svu emisionu tehniku Studija B i predaju je nekom dovedenom osoblju sa maskama, koje ce odmah poceti da emituje program razlicit od onog kojim se odlikovala ta Radio i TV stanica, to po zakonima logike ne moze da se nazove drukcije nego razbojnickim cinom.

To sto je prilikom obijanja i zaposedanja prostorija i otimanja emisione tehnike procitano i nekakvo resenje vlade Republike Srbije, koje su potpisali potpredsednici dr Milovan Bojic i dr Vojislav Seselj, nije i ne moze biti nikakvo izvinjenje, a jos manje opravdanje za cin koji je izveden na razbojnicki nacin. Jer, ako je nesto legalno i legitimno, zasto bi se izvodilo krisom i na nelegalan nacin, uz pretnju osoblju koje se u tom trenutku naslo ne samo u Studiju B, vec u citavoj palati Beogradjanka, da ne sme izaci iz prostorija niti kome telefonirati dok im se ne dozvoli da napuste prostorije. A ta dozvola je usledila tek u 10.00 casova. Poznato je koje se kategorije ljudi i s kakvim ciljem sluze takvim metodama.

Kad covek cuje ili procita sta je sve uradjeno u toku navedene noci i kakve su mere predostroznosti preduzimane da bi sve bilo izvedeno onako kako je u nekoj sumanutoj glavi zamisljeno, ne moze da se ne zapita cemu sve to vodi i dokle ce na taj nacin upravljati ovom zemljom?

Ovde nije rec samo o TV Studiju B. Istim zahvatom i sa istim izvrsiocima, preuzeti su Radio B2 92 i Radio Indeks. Koji sat kasnije uniformisani policajci su upali i u Dopisnistvo Studija B u Mladenovcu, gde su tehnicaru naredili da ugasi signal Televizije Mladenovac, a istog dana i na isti nacin promenjeni su i programi Radio i Televizije Pancevo. Najkrace receno, po necijem nalogu, a uz potpis dva potpredsednika srpske vlade, inace dva najveca mracnjaka u velikom taboru mracnih tipova koji vladaju ovom zemljom, izvrsena je do sada najobimnija serija atentata na slobodnu rec. Cime je to uslovljeno nije tesko pogoditi.

Iz jednog od poslednjih Raskrsca citaoci su mogli da zakljuce da je u redovima Milosevicevog rezima zavladao strah od toga sta ce se dogoditi u narednih nekoliko meseci. On se prvo ispoljavao u uvodjenju vulgarno-uvredljive terminologije u politicki recnik. Ta faza nije rezimu donela nikakvu korist, ali je pokazala njegovo pravo lice.

Sta ce doneti faza legalizovanog nasilja u koje je rezim - ili njegov najradikalniji deo - krenuo ovih dana, vreme ce ubrzo pokazati. Za sada stizu ostri protesti sa svih strana, ali o njima govori samo nekolicina nezavisnih listova i po koja lokalna radio stanica. Sve ostalo je ucutkano. A drzavni mediji su zaguseni objavljivanjem podrske koju organizacije JUL-a i Srpske radikalne stranke pruzaju preduzetim merama, pri cemu se sluze bogatim arsenalom uvreda i kleveta upucenih na adresu opozicije i nezavisnih medija.

I lideri demokratske opozicije ispoljavaju nesvakidasnju aktivnost da zaplasenom i uznemirenom narodu predoce cemu vodi ono sto vlast u ovom trenutku cini. U kojoj meri ce uspeti da mobilise narod na aktivniji otpor, ostaje da se vidi. Pazljivijem posmatracu sadasnje politicke scene namece se pitanje: Zasto resenje o oduzimanju popularnog TV studija nije potpisao predsednik vlade, Mirko Marjanovic, koji je i visoki funkcioner SPS-a, nego je tu ulogu prepustio dvojici potpredsednika? Nisu li oni tim potpisima i takvim poduhvatom iskopali sopstvene politicke grobnice u koje ubrzo mogu biti sahranjeni?

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.