RASKRSCA
Pise Milos Misovic

17. 07. 2000.

DO POBEDE I DALJE!

Dok su Vasington i Moskva razmisljali kako da Milosevicu omoguce da izbegne Hag ako podnese ostavku, on je promenio Ustav i najavio da moze vladati jos jednu deceniju.

Naslov za Raskrsca ovog puta nije odabrao autor. Odredio ga je kolega koji zivot i zbivanja u SRJ i njenom okruzenju posmatra iz ugla vladajuce koalicije. Stari smo znanci i prijatelji, ali razlicito vidimo i ocenjujemo ono sto se oko nas zbiva.

Pre neki dan, upravo posto je Savezna skupstina naprasno i ekspresno usvojila izmene u Saveznom ustavu, sretosmo se u prolazu i po uobicajenoj praksi upitah ga: "Dokle nameravate?" On zna na sta mislim i ne dvoumeci se, istim tonom uzvrati: "Do pobede i dalje!"

Bez obzira sto je to izgovoreno u saljivom tonu, uzvracena opaska sadrzi i znacajnu dozu istine. Koalicioni partneri i vladajuca garnitura, predvodjeni Slobodanom Milosevicem, zive u uverenju da su toliko jaki da sve mogu da ucine, pa i da se odrze na vlasti.

Najnoviji dogadjaji su to na svoj nacin potvrdili. Dok su Vasington i Moskva bili zaokupljeni pustanjem probnih balona o tome kako bi se Milosevicu, u zamenu za povlacenje sa politicke scene, mogla pruziti garancija da nece biti predat Haskom tribunalu, on je preko svoje parlamentarne masine za 24 sata promenio Ustav i preko domacih i stranih medijskih zvona najavio da jos devet godina moze da vlada.

Delovalo je to kao strujni sok, jer su mnogi - i kod nas i u svetu - verovali da su Milosevicu i njegovom rezimu dani izbrojani. Na zalost, takve procene su bile vise izraz zelja nego realnog stanja.

Nije nesreca u tome sto je Milosevic promenio Ustav i SRJ i de jure lisio poslednjih ostataka federalizma, cime su odnosi izmedju preostale dve jugoslovenske republike dovedeni u do sada najtezu i najbesperspektivniju situaciju.

Jos gore je ono sto se dogadaja kao "prateca pojava" politike svrsenog cina koja se svakodnevno sprovodi. Poslednja izdanja nezavisnih listova puna su zabrinjavajucih, a u po necemu i tuznih naslova.

U udarnom tekstu "Svilen gajtan za sudstvo" nezavisni dnevnik Danas objavljuje vise nego zalosnu pricu o tome kako je Miloseviceva skupstina, poput stanc-masine, za tren oka izglasala odluku o razresenju osamnaest nepodobnih sudija iz vise sudova u Srbiji.

Ovaj akt nasilja nad onima koji su pokusavali da sude po zakonu i svojoj sudskoj savesti, a ne po volji politickih mocnika, izveden je "protivno clanu 101 Ustava SRJ koji propisuje da sudija ne moze biti razresen bez saglasnosti svih sudija Vrhovnog suda". Medjutim, to je ucinjeno po principu "Ja sam tvoj sudija i mimo mene nemoj traziti druge pravde".

Izjava Miroslava Todorovica, jednog od razresenih sudija Okruznog suda u Beogradu na svoj nacin potvrdjuje gornju tezu:"Mi smo izbrisani iz spiska zivih i nemamo prava da postojimo, ostali smo na ulici".

Jos gore se pise nezavisnim listovima. Njih rezim ne gusi svilenim gajtanom, izmisljeno je nesto efikasnije. Uskracena im je mogucnost nabavke roto papira. Domaca fabrika koja ih je redovno snabdevala, obustavila je isporuke, jer navodno ne stigne da zadovolji potrebe drzavnih medija, prema kojima je u obavezi. Ostali treba da se snalaze.

Direktori i glavni urednici tri nezavisna dnevnika - Blic, Danas i Glas javnosti i dva nedeljnika - NIN i Vreme, pokusali su da preoblem rese uvozom. Uspeli su da obezbede i devizna sredstva od prodaje tiraza na stranom trzisu. Ali nadlezni organi im ne dozvoljavaju uvoz. Sem toga, radikalski lider, Vojislav Seselj, i ministri iz njegove stranke, ne dozvoljavaju novinarima nezavisnih medija da prate rad organa kojima rukovode radikali, ili u kojima ta stranka ima vecinu. A njihovi partneri - socijalisti i julovci - sve to mirno posmatraju.

Da li je to pobeda koju trijumfalno najavljuje kolega iz njihovog tabora?

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.