RASKRSCA
Pise Milos Misovic

31. 07. 2000.

OPOZICIJA DRUMOM, VUK SUMOM

Ozbiljna istrazivanja pokazuju da vladajuce partije i SPO nisu vise ono sto misle da su.

Juce je izgledalo da je izjavom portparola Srpskog pokreta obnove razbijena poslednja iluzija da ce srpska opozicija izaci na sledece izbore kompletna i spremna da pobedi Milosevica. Danas, medjutim, stvari nesto drugacije stoje.

Podjimo od izjave koja je zvucala odlucno, ali sa obrazlozenjem lisenim zdrave logike. Portparol SPO, Ivan Kovacevic, je rekao, a agencije i listovi objavili, da bi u ovakvim izbornim uslovima, predsednicki kandidat opozicije bio zajednicki kandidat vlasti i opozicije, jer bi se time dao legitimitet pobedi Slobodana Milosevica.

Ako lider SPO i njegov savetnicki tim nisu mogli da nadju logicnije objasnjenje, bolje da ni sa ovim nisu istupili pred javnost, kojoj su do grla dosla politikantska mudrovanja Vuka Draskovica.

Istina, portparol SPO tom kategoricnom tvrdnjom nije sasvim zatvorio vrata. U dopunskom obrazlozenju istakao je da ce u slucaju "fer i demokratskih izbora" SPO imati svog kandidata. Drukcije receno, ako odlucimo da izadjemo na izbore, necemo ici s opozicijom i narodom, vec cemo nastupati samostalno.

To pravo ima svaka stranka koja ispunjava propisane uslove i koja racuna da ima dovoljan kredit kod potencijalnih biraca. I ne vidim razloga da se to otvoreno ne kaze, vec se izborni nastup uslovljava kondicionalima "ako" i "u slucaju".

Poznato je da, otkad postoje izbori kao provera vrednosti ljudi kojima biracko telo poklanja ili ne poklanja poverenje, onaj koji raspisuje izbore nikad nije uslovne izbore prilagodjavao zelji opozicije. Najmanje se to moglo ocekivati od Milosevica koji je sa koalicionim partnerima savezni i republicki parlament pretvorio u svoj usluzni servis.

Ekpresnom izmenom Ustava i usvajanjem paketa izbornih zakona Milosevic je sve karte izneo na sto i tu vise nema nikakvih dilema. On zeli da u jednoj snaznoj propagandnoj ofanzivi, sluzeci se svim sredstvima, potuce razjedinjenu opoziciju i ponovo se ustolici na srpsko-jugoslovenskom tronu.

Uslovi koje je ovog puta Milosevic sa svojim koalicionim partnerima propisao gotovo da ne mogu biti nepovoljniji. Ali oni u isto vreme pokazuju i koliko je Milosevic nesiguran u ishod, ako bude opozicija slozna i ako nastupi sa pravim kandidatom.

Nesreca je, mozda, u tome sto lider SPO i njegovi saradnici jos uvek smatraju da je Vuk Draskovic pravi kandidat. Ako su u to uvereni, znaci da ne prate kako se krece raspolozenje birackog tela.

Najnovije ispitivanje, koje je organizovao Institut drustvenih nauka, a i druge sondaze, pokazuje da ni vladajuca koalicija ni SPO nisu vise ono sto misle da su. Prema tom istrazivanju - ako izadju odvojeno na izbore - SPO bi osvojio osam odsto birackog tela, vladajuce partije devetnaest, a udruzena opozicija bez SPO 33 odsto. Pitanje, dakle, nije da li ce SPO i njegov cudljivi lider, ucestvovati na izborima, vec kako ce ucestvovati.

Iz pomenutog istrazivanja se vidi da bi predsednik Demokratske stranke Srbije, Vojislav Kostunica, koga udruzena opozicija sve vise istice kao svog predsednickog kandidata, ubedljivo pobedio Milosevica, pod uslovom da on bude kandidat celokupne opozicije. U tom slucaju Kostunica bi mogao da dobije poverenje 42% biraca, dok bi za Milosevica glasalo 28%, koliko bi dobili - ako bi se pojavili kao predsednicki kandidati - i Milo Djukanovic i Zoran Djindjic, dok bi Vuk Draskovic mogao da racuna samo na 5% birackog tela.

Verovatno je objavljivanje tako (ne)povoljnih rezultata uticalo da se dan posle kategoricne izjave portparola SPO, oglasi licno Vuk Draskovic, koji je agenciji Beta dao "umeksanu" izjavu: ukoliko "zvanicna Crna Gora" ne bude ucestvovala na prestojecim izborima, onda nece ucestvovati ni njegova stranka.

Bice dobro ako se pokaze da je to znak popustanja i shvatanja da se ne moze ici mimo naroda, vec zajedno sa njim - drumom, a ne sumom kao vuk samotnjak.

A sto se tice pretpostavke da izbori mogu biti pokradeni, na to treba racunati. Ali ne sme se zanemariti i mogucnost domace i medjunarodne kontrole. Naravno, ako se dobro organizuje.

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.