RASKRSCA
Pise Milos Misovic

29. januar 2001.

Suvise vruc krompir

Da li su dr Karla del Ponte, glavni tuzilac Haskog tribunala, i dr Vojislav Kostunica, predsednik SRJ, izvukli odgovarajuce pouke iz neprijatnog razgovora koji su vodili u Beogradu?

Dolazeci u dugo najavljivanu posetu Beogradu, gospodja Karla del Ponte donela je u svom prtljagu vruc krompir, koji je tri dana uzaludno nudila DOS-ovim celnicima, ali nijedan nije bio voljan da ga uzme. Najzad ga je utrapila saveznom ministru pravde dr Momcilu Grubacu.

Vreme od 5. oktobra prosle godine do danasnjeg dana, kada na scenu stupa nova, demokratska vlada u Srbiji, ostace u istoriji kao svojevrsni rekord. Nikada u tako kratkom periodu Jugoslaviju nije posetilo toliko stranih drzavnika, diplomata i politicara. I nikada nije tako brzo i povoljno reseno toliko krupnih domacih i medjunarodnih problema koji se ticu nase zemlje i njenog sireg okruzenja.

Izuzetak je poseta koju je glavni tuzilac Haskog tribunala, gospodja Karla del Ponte, ovih dana ucinila Jugoslaviji. Sad vec moze da se kaze da je to bila jedina poseta koja se zavrsila neuspehom ili ogranicenim uspehom, cemu su jednako doprineli i gost i domacini.

Jos dok je najavljivala da ce posetiti Beograd, gospodja Del Ponte je , sa prizvukom pretnje, porucivala da ce doneti zapecacene optuznice Haskog tribunala protiv Milosevica i nekoliko njegovih najblizih saradnika kojima, kako je naglasavala, treba obavezno da sudi medjunarodni sud u Hagu..

Predsednika Kostunicu, koji spada u red stalozenih ljudi, su takve poruke iritirale, pa je i on odgovarao istim tonom. Kad je posle raznih peripetija,ipak, ugovorena poseta i kad je u, u razgovoru koji je trajao vise od jednog sata, svaka strana iznela svoje argumente, pocele su, kako se saznaje, da sevaju pravnicke varnice, garnirane politickom obojenoscu i jedne i druge strane.

Ostalo je nepoznato sta su jedno drugom rekli, ali se ljutnja gospodje Del Ponte nije mogla sakriti: Kad je izasla iz Kostunicinog kabineta nije se ni osvrnulla na mnogobrojne domace i strane novinare koji su cekali obecano saopstenje o razgovorima. Agencijskim novinarima nije preostalo nista drugo nego da jave da se gospodja Del Ponte sa neskrivenim gnevom rastala od svog domacina.

Iz onoga sto je dan kasnije procuralo iz Kostunicinog kabineta moze se zakljuciti da su primedbe koje je domacin stavio gosci u pogledu rada Haskog tribunala, posebno u vezi zapecacenih optuznica, prikrivanja identiteta svedoka i niz drugih stvari, na sta su ukazivali i drugi ugledni strucnjaci iz sveta. Medjutim, to je njoj tesko padalo i u jednom trenutku je, kako pise NIN, izgubila samokontrolu, pa je domacin morao da joj skrene paznju da ljutnja nece doprineti nasoj saradnji.

Izgleda da gospodja Del Ponte ne moze da shvati opravdane razloge zbog kojih Jugoslavija odbija da izruci Milosevica Hagu, mada ne odbija da saradjuje sa Tribunalom. Prvi je cinjenica na kojoj Kostunica insistira da bi izrucivanje Milosevica i ostalih u ovom trenutku destabilizovalo Jugoslaviju. Ona pretpostavlja da je to izgovor.

I mnogi drugi tako misle, pri cemu previdjaju da je Milosevic trinaest godina vodio ovu zemlju i manipulisao ogromnom vecinom naroda. Nije mali broj onih koji njega i dalje smatraju herojem i istinskim borcem za prava srpskog naroda. A ova zemlja tek cini prve korake da bi utrla tragove Milosevicevih nedela i uz pomoc medjunarodne zajednice stabilizovala zemlju i njenu privredu.

Drugi razlog je tako snazan da se tesko moze opovrgnuti. U Hagu bi se Milosevicu sudilo za zlocine pocinjene protiv pripadnika drugih naroda, sto je opravdano. Ali Milosevic je najveci zlocin pocinio prema srpskom narodu i logicno je i pravicno da za to odgovara pred sudom svog naroda.Medjutim,to ne iskljucuje mogucnost da se te krivice spoje i da se vodi jedinstven proces. A kako bi se to vodilo,stvar je dogovora pravnika obe strane.

Ima razloga da se veruje da su Kostunica i gospodja Del Ponte uvideli da ih razgovor kakav su imali u Palati federacije nece dovesti do resenja, pa su susreti u dva preostala dana vodjeni u smirenijoj i plodotvornijoj atmosferi. Zapecacene optuznice gospodja Del Ponte je predala dr Momcilu Grubacu, saveznom ministru pravde, koji ce, kad se bude postigla saglasnost, preduzeti odredjene mere.

Tako se trodnevna poseta Karle del Ponte Jugoslaviji okoncala bolje nego sto se ocekivalo.Izgleda da su obe strane uvidele da je krompir koji je gospodja Del Ponte donela jugoslovenskim rukovodiocima, suvise vruc da bi se mogao odmah servirati.

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.