RASKRSCA
Pise Milos Misovic

19. februar 2001.

Politika prst u oko

Dobrodoslica kojom su albanski ekstremisti sa Kosova sacekali konvoje Srba bile su tempirane bombe sa daljinskim upravljacima. Rezultat je: sedam mrtvih, deset tesko ranjenih i trideset tri lakse povredjena.

Izgleda da sa Kosovom i svim onim sto je vezano za kosovski probem drukcije i ne moze da bude. Bar za dogledno vreme. Naime, kadgod ujutru cujete ili procitate povoljne vesti o Kosovu, i obradujete se sto nesto u tom regionu krece s mrtve tacke, budite sigurni da vas to raspolozenje nece dugo drzati. Brzo ce stici vesti koje ce pomraciti ta raspolozenja.

Tako se dogodilo i juce,l6.februara.Dok su susedi, prijatelji i poznanici zivo komentarisali vesti iz Brisela i Beca o povoljnom prijemu na koji je naisao srpsko-jugoslovenski plan za mirno resenje problema na jugu Srbije i spremnosti NATO-a da suzi zonu bezbednosti prema Kosovu, koja je postala najnebezbedniji deo Evrope,stigle su nove crne informacije.

Na putu od Merdara prema Podujevu albanski ekstremisu su izvrsili teroristicki napad na konvoj od sedam autobusa koji su, pod pratnjom Kfora prevozili gradjane srpske nacionalnosti.Napad je izvrsen odmah po prelasku na kosovsku teritoriju bombom velike razorne snage, postavljenom u betonsku cev preko koje prelazi put i aktiviranom daljinskim upravljacem.

Sacekavsi da prodje blindirani transporter Kfora teroristi su bombu aktivirali kad je naisao prvi autobus sa putnicima.Rezultat je bio uzasan: sedam mrtvih osoba, deset tesko i trideset tri lakse povredjene. Autobus je potpuno unisten,a o sudbini vozaca ni posle 24 casa nista se ne zna. Putnici iz sest preostalih autobusa vraceni su natrag u Nis i Krusevac.

Odrdjene sluzbe Kfora su brzo intervenisale i povredjene putnike helikopterima prebacile u britansku i americku bolnicu Kfora, gde im je ukazna lekarska pomoc. A zvanicnici Kfora, NATO-a i Evropske unije, u specijalnim izjavama su izrazili gnusanje nad "necasnim i kukavickim aktom".

Ali to je samo jedna crna vest, koja je emitovana sa Kosova i bacila u zasenak sve sto se tog dana pozitivno dogadjalo u Briselu, Becu i drugim metropolama u kojima se kreira i proverava evropska i svetska politik Albanski teroristi, koji u poslednje vreme ispoljavaju sve vidnije znake nervoze, nisu slucajno izabrali l6.februar kad ce izvrsiti dosada najtezi i najgnusniji zlocin. Tog dana potpredsednik vlade Srbije i jugoslovenski ministar inostranih poslova vratili su se sa znacajnih razgovora u Briselu i Becu, gde su u razgovoru sa evropskim zvanicnicima dobili snaznu podrsku za plan o mirnom resenju problema na jugu Srbije.

Ali Kosovska crna hronika ne bi bila takva kakva je kad bi se svela na samo jedan dogadjaj.Kad su saznali sta se dogodilo sa konvojem kod Livadice, Srbi iz Caglavice, Lapljeg Sela i Preoca odmah su su u znak protesta blokirali put Pristina - Skoplje.Medjutim, jedan Albanac je putnickim automobilom naleteo na barikade i pregazio jednu zenu, za ciji se zivot bore lekari u ruskoj bolnici u Kosovu Polju..

U toku istog dana kidnapovane su cetiri osobe srpske nacionalnosti nedaleko od sela Cerevaljka na jugu Srbije. Oslobodjene su kasno po podne, uz posredovanje Posmatracke misije EU. Tragicni dan za Srbe na Kosovu mogao je da bude jos tragicniji.Na drugoj strani Kosova ukrajinski vojnici Kfora zaustavili su kod Rudara konvoj Srba koji su putovali za Strpce. Zaustavili su ga i vratili,jer su na putu otkrili i demontirali sest teledirigovanih bombi.

Sta se to dogadja i zasto se tako radi?, upitace se svaki normalan i razborit covek. Upitace se, ali odgovor nece dobiti.Bar ne onaj koji bi bio razuman i prihvatljiv. Ne moze ga ni biti dok se reakcije na ovakve i slicne zlocine zavrsavaju preporukama da se "obe strane" uzdrze od nasilja.

Razumljivo je da su te preporuke i logicne i neophodne.Ali, ako one mesecima i godinama ne proizvode nikakav efekat, moraju se potraziti efikasnije mere.A te mere su predvidjene rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. A sto se one ne sprovode, drugo je pitanje. Da li je slucajno da su i ovog puta samo Savet bezbednosti i Ibrahim Rugova decidno zatrazili da se pocinioci zlocina uhvate i izvedu pred lice pravde?

Posle ovog najnovijeg i, po oceni Suzan Manuel, najveceg zlocina posle dolaska Kfora, dr Vojislav Kostunica i drugi jugoslovenski zvanicnici su svojim sunarodnicima savetovali da ne uzvracaju na isti nacin. Zavodjenje reda i mira na Kosovu medjunarodna zajednica je poverila Kforu i Unmiku.Ali, koliko je poznato niko od pocinilaca zlocina nad nealbanskom zivljem jos nije izveden pred sud i kaznjen.

Savezna vlada je, povodom najnovijeg napada albanskih terorista, pozvala Kfor i Unmik da cine ono na sta ih je obavezala medjunarodna zajednica. Na svoj nacin je protestovala i Savezna skupstina, koja je prekinula svoje redovno zasedanje i izrazila negodovanje sto oni koji su pozvani i odgovorni ne preduzimaju odgovarajuce mere da bi obezbedile mir na kosovskom prostoru.

A sta na sve to kazu kosovski Albanci? Oni malo govore, ali dosta rade. Kad na Kosovu stvari krenu u pravcu koji oni ne zele,teroristicka aktivnost se prenese na jug Srbije. Kad se i tamo pokaze da klatno pocinje da se krece u drukcijem smeru, onda se primenjuje politika prst u oko. Kakvi ce biti rezultati te politike, pokazace vreme.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.