RASKRSCA
Pise Milos Misovic

13.12.1999

ALBANSKE PORUKE SRBIMA

Da li lider kosovskih Albanaca Hasim Taci, miljenik Vasingtona, ima cvrsto pokrice za opomene koje upucuje kosovskim Srbima i Srbima uopste

Ne moze se reci da Hasim Taci, doskorasnji vodja OVK i samopostavljeni predsednik privremene vlade Kosova, juri za predstavnicima sedme sile, da bi koroz razne intervjue i razgovore popularisao koncept svoje politike na Kosovu. Ali, ne moze se reci ni da je protiv takvog vida promocije. Oglasi se povremeno u probranijim medijima, da bi bez okolisanja izneo sta misli o kosovskom problemu, ne propustajuci da kaze na ciju podrsku u svojoj politici racuna.

Nedavni intervju, dat beogradskoj agenciji Beta, primer je njegove ekvilibristike, ali i surove otvorenosti. Posto je rekao da je najznacajnije to sto kosovsko drustvo "ide bez povratka ka stabilizaciji mira i demokratiji", on je na pitanje da li ima sanse da Kosovo postane multietnicka sredina odgovorio:

"Kosovo je bilo, jeste i ostace drustvo ravnopravnih naroda...Najveca sigurnost drugih etnickih grupa zavisice od stepena saradnje sa Albancima a ne od nekog drugog." Na opasku da ga Srbi smatraju odgovornim za kidnapovanja, ubistva i nasilna iseljavanja nealbanskog stanovnistva i rusenje crkava i manastira, odgovorio je protivoptuzbom:

"Vama ubijaju generale, novinare, politicare, 300 albanskih porodica ste proterali samo iz Beograda, jedinu dzamiju koja u Beogradu funkcionise ste ostetili, na desetine hiljada Albanaca proterujete iz Bujanovca, Preseva i Medvedje. Doks ste za vreme rata spalili vise od 50 dzamija, 100 skola i ambulanti, masakrirali ste nevino stanovnistvo u najmanje 450 slucajeva. Posle rata, na zalost, vise ima zrtava iz redova Albanaca u odnosu na druge, ali ste se vi interesovali samo za Srbe. Srbi su podrzali politiku etnickog ciscenja. Milosevic je samo operater vaseg mentaliteta. Ako zelite da udjete u porodicu demokratskih naroda i drzava, onda ne zaboravite sta ste ucinili u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Kosovu i kako se rezim ponasa prema Crnoj Gori, jer mi nikad necemo zaboraviti".

Ovu konstataciju ne treba komentarisati, jer ona govori vise od svakog komentara. Ali treba reci da covek koji redovno prati dnevne izvestaje o zbivanjima na Kosovu, posle citanja ovog Tacijevog odgovora, ne moze da se ne zapita u kakvoj realnosti zivi preostali deo Srba i drugih nealbanaca na Kosovu?

Zanimljivo je da Taci u jednom od odgovora nije skrivao da se famozna OVK sporazumom o demilitarizaciji od oruzane borbe oprostila "za onoliko koliko se Albanci sa medjunarodnom zajednicom priblizavaju postavljenom politickom cilju". Sta je politicki cilj Albanaca, Taci i drugi lideri kosovskih Albanaca su u vise mahova istakli; nije jasno sta s Kosovom planiraju oni koji cvrsto podrzavaju Tacijevu politiku. 

Na pitanje sta misli o optuzbama da on stoji iza proterivanja Srba sa Kosova, Taci sa neskrivenim cinizmom odgovara: "Kao sto nije u redu da se vrsi prisilno preseljavanje, ne smatram da cemo se potvrditi kao demokrate ukoliko Srbe i druge teramo da osatnu na Kosovu".

Vredi pomenuti i Tacijev odgovor na pitanje kako ce izgledati Kosovo ako on pobedi na izborima? "Kosovo ce se obavezno integrisati u evropsku porodicu. Razvod sa Beogradom je realnost i sto pre to shvatite, vece su mogucnosti da se Srbija i Kosovo demokratizuju".

Ovaj krunski odgovor moze se razlicito tumaciti. Neki ce ga shvatiti kao opomenu, neki kao pretnju, neki kao realnu ocenu. Sve ce zavisti od toga ko iz kog ugla posmatra kosovsku situaciju.

 

[ Prethodna Raskrsca ]

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.