National Post

30. juni 2001.

Nepravda na prodaju
 
 
Predaja Slobodana Milosevica medjunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu je donela Jugoslaviji 1,3 milijarde USD pomoci, ali je destabilizovala politicke saveze na Balkanu i erodirala demokratske principe pravde i vladavine zakona.

Jugoslovenski lideri, kojima je ocajnicki potreban novac da ponovo izgrade skrhanu privredu svoje zemlje nakon mnogo godina ekonomskih sankcija i skoro tri meseca NATO bombardovanja, brzo su doneli dekret o ekstradiciji prosle nedelje. G. Milosevicevim advokatima je dozvoljeno da uloze zalbu na nalog o ekstradiciji, ali je g. Milosevica iznenada predao Hagu srpski premijer Zoran Djindjic.

Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica nije bio konsultovan i s pravom je ovaj potez nazvao "nezakonitim i neustavnim". G. Kostunica smatra, opet s pravom, da g. Milosevicu treba suditi kod kuce, jer su njegovi zlocini pocinjeni na jugoslovenskom tlu. Ekstradicija je izazvala duboku pukotinu izmedju g. Kostunice i g. Djindjica, sto je izazvalo masovne proteste g. Milosevicevih simpatizera i uzdrmalo jugoslovensku vladu.

Jugoslovenski premijer Zoran Zizic je juce podneo ostavku, govoreci da je ekstradicija ponizila njegovu zemlju "ispod granice dostojanstva". Ostavka g. Zizica, lidera crnogorske Socijalisticke partije, mogla bi da izazove nemire u Crnoj Gori. Ocekuje se da crnogorski separatisti iskoriste ekstradiciju Milosevica da rasplamsaju plamenove secesije. Nema srecnog presedana za secesiju u jugoslovenskoj istoriji.

Razmena g. Milosevica za novac je postavila neprijatan presedan. Bosanske srpske vlasti su juce obecale da ce slediti istim putem i napraviti neophodne promene svog ustava, koji trenutno ne dozvoljava ekstradiciju, da bi predali bivseg bosansko srpskog lidera Radovana Karadzica i njegovog bivseg vojnog komandanta Ratka Mladica, koje je Haski sud optuzio za njihovu ulogu u bosanskom ratu 1992-95.

Umesto da se podstaknu nove demokratske zemlje na Balkanu da postuju svoje zakone i sprovode pravdu unutar svojih granica, Zapad ih ohrabruje da posmatraju pravdu kao spoljnu stvar i izvor novca. Ovo nije nacin da se izgrade trajne demokratske institucije ili da se obezbedi stabilnost u regionu kome su jako potrebni oboje.

[ More Articles and Opinion ]

 

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.