http://www.hrw.org/press/2001/06/albabuses0607.htm
 
 

Human Rights Watch:

Makedonija: Albanski pobunjenici maltretiraju srpske civile 


(Njujork, 7. jun 2001.) Nacionalna oslobodilacka armija (NOA) fizicki je maltretirala osam srpskih civila koje je arbitrarno zatvorila u makedonskom selu Matejce prosle nedelje, izvestava danas organizacija Human Rights Watch. Sve u svemu, albanska pobunjenicka grupa e pritvorila najmanje 21 srpskog muskarca, od kojih su mnogi stari.
  
"Jasno je da ovi seljani nisu borci", rekla je Holi Kartner, izvrsni direktor odseka organizacije Human Rights Watch za Evropu i Centralnu Aziju. "NOA ima obavezu da postuje medjunarodni zakon, isto kao i makedonska vlada".

Prema razgovorima koje je organizacija Human Rights Watch vodila u Makedoniji ove nedelje, NOA je arbitrarno pritvorila dve razlicite grupe srpskih civila u dzamiji u selu Matejce, selu sa mesanim srpskim i alanskim stanovnistvom zapadno od Kumanova. Ovo selo je popriste tekucih borbi izmedju NOA i makedonskih snaga vec celih nedelju dana.
 
I albanski i srpski svedoci su rekli da su svi seljani sela Matejce odlucili da pokusaju da izbegnu borbu izmedju NOA i makedonskih trupa, a stariji Albanci iz ovog sela su trazili da NOA ostane van ovog sela. Medjutim, posle teskih borbi u obliznjim selima Vaksince i Slupcane, NOA borci su usli u selo Matejce negde oko 24. maja i napali policijsku stanicu, uvlaceci ovo selo u sukob.
 
68-godisnjeg Krunislava Filipovica, Srbina, su pripadnici NOA odveli iz njegovog doma 24. maja uvece. Odveden je u seosku dzamiju zajedno sa jos tri starija Srbina, rekao je on organizaciji Human Rights Watch. Sinovi sve cetvorice su pripadnici makedonske policije, sto je ocigledno bio razlog za njihovo pritvaranje. U seoskoj dzamiji NOA borci su ovu cetvoricu tukli pesnicama i kundacima i sutirali ih nogama. U nekoliko navrata su ih podvrgavali toboze egzekuciji, a NOA borci su ostrili nozeve ispred njih preteci da ce im odseci glave. Drzali su ih u pritvoru cetiri dana, a onda oslobodili u selu Otla, gde im je receno da hodaju ka pozicijama makedonske vlade. NOA vojnici su pucali iznad njihovih glava dok su oni bezali.
 
Dvojica njih koji su drzani zajedno sa Filipovicem su u bolnici u Kumanovu od 8. juna. Policijska straza u bolnici je odbila da dozvoli istraziteljima organizacije Human Rights Watch pristup do ovih ljudi, time sprecavajuci istrazitelje da dokumentuju njihove povrede i steknu potpuniji opis ovog incidenta. Istraga organizacije Human Rights Watch je jos ometena odbijanjem makedonske policije da dozvoli pristup u selo Umni Dol naseljeno Srbima.
 
NOA je 25. maja pritvorila i 78-godisnjeg Bozidara Trojanovica u seoskoj dzamiji, zajedno sa jos trojicom muskaraca i tri zene, vecine starijih. Cetvoricu muskaraca su tukli u dzamiji, prema Trojanovicu, iako zene nisu fizicki maltretirali.
 
Poceli su da nas sutiraju [muskarce] u noge cizmama. Mi smo cutali, nismo nista mogli da uradimo. Onda su nam naredili da ustanemo i okrenemo se prema zidu, i da sagnemo glave. Udarali su nas u glavu. Onda su nam rekli da se okrenemo i da okrenemo glavu u jednu stranu. Mog rodjaka su cetiri puta udarili u svaku stranu. Onda su mu rekli da on svog brata udari isto tako.
 
 
Druga grupa Srba je bila pritvorena u podrumu sa jos desetoricom Srba iz sela Matejce cetiri dana, pre nego sto su ih pustili. 28. maja, kad je albansko stanovnistvo sela Matejce napustilo selo.
 
Organizacija Human Rights Watch je pregledala i jedan broj drugih izvestaja o maltretiranju od strane NOA koji su se pojavili u makedonskoj stampi ili ih je iznela makedonska vlada. Do danas istrazitelji Human Rights Watch ne mogu da potvrde mnoge od ovih izvestaja, ali i dalje istrazuju ove tvrdnje. Human Rights Watch takodje od makedonske vlade trazi odredjene detalje

 

 

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.