The New York Times

http://www.nytimes.com/2001/06/07/world/07RUMS.html  

7. juni 2001.

JAMES DAO

Ramsfeld kaze da SAD moraju biti na Balkanu, ali ne i da se zaglibe tu

Brisel, 6. juni -  Na dan kad eskaliraju napetosti na Balkanu, ministar odbrane SAD, Donald H. Ramsfeld, danas je rekao da je ubedjen da su americke trupe jos uvek potrebne na Kosovu da suzbiju nasilje, narocito duz makedonske granice.

Ali je g. Ramsfeld, vodeci skeptik administracije po pitanju vojnih mirovnih misija, takodje upozorio da SAD treba obazrivo da postupaju na Balkanu i drugde, da bi izbegli da se zaglibe u prosirenim sukobima gde americki interesi nisu sasvim jasni. On je takodje ukazao na to da SAD treba da budu obazrive po pitanju tendencije nekih misija da narastu van svojih originalnih razmera i fokusa.

"Nada, cilj i namera svih drzava koje imaju trupe na Balkanu je da ce vremenom strane na terenu razresiti svoje razlike na miran i konstruktivan nacin", rekao je on na konferenciji za stampu nakon sastanka sa ministrima odbrane zemalja jugoistocne Evrope odrzanom u Solunu u Grckoj.

G. Ramsfeld je ovo rekao dan posle posete americkih trupa stacioniranih duz kosovsko-makedonske granice, a samo nekoliko sati kasnije je jedan makedonski zvanicnik rekao da ce premijer Ljupco Georgievski zamoliti zakonodavno telo da proglasi ratno stanje zbog intenziviranih borbi izmedju vladinih trupa i albanskih pobunjenika.

Na sastanku u Grckoj makedonski ministar odbrane je upozorio da konflikt postaje sve ozbiljniji, kazu americki zvanicnici. Ali on nije izneo specifican zahtev Sjedinjenim Drzavama za dodatnom vojnom i finansijskom pomoci, kazu dalje ovi zvanicnici.

Kad su ga reporteri upitali kako ce SAD odgovoriti na sve vecu napetost u Makedoniji, g. Ramsfeld je rekao da ovo pitanje treba postaviti u NATO-u, ciji ce se ministri odbrane sastati u Briselu u cetvrtak.

On je takodje rekao da su NATO i SAD vec preduzeli korake da pomognu Makedoniji pruzanjem obavestajnih usluga i obuke njene vojske, pojacanjem saveznickih trupa duz granice sa Kosovom - gde pobunjenici svercuju oruzje i potrepstine sa Kosova - i osudjivanjem pobunjenickih napada.

"Sjedinjene Drzave snazno podrzavaju vladu Bivse Jugoslovenske Republike Makedonije i shvataju veoma tesku situaciju s kojom je ona suocena" rekao je g. Ramsfeld. Medjutim, proglasenje ratnog stanja od strane Makedonije bi verovatno ugrozilo tu fragilnu vladu.

G. Ramsfeld nije skrivao svoju zelju da smanji americke mirovne misije u odredjenim delovima sveta, narocito u Bosni, gde je stacionirano 3.500 americkih vojnika.

On je oprezniji po pitanju Kosova, gde je 6.000 americkih vojnika deo velikh medjunarodnih snaga, od kojih deo pokusava da ogranici aktivnost pobunjenika blizu makedonske granice. Ali nakon sto je u utorak helikopterom obisao planinski granicni region, g. Ramsfeld je rekao da bi zapecacivanje granice bilo "nemoguce".

Kada su ga danas na letu za Brisel upitali da li se brine da bi se Amerikanci mogli zaglibiti na Kosovu, g. Ramsfeld je rekao: "Izgleda da je to nesto sto se dogadja polunesvesno. To de prosto uvecava a ne primeti se zapravo sve dok se covek iznenada ne nadje u okolnostima koje su znacajno drugacije od svega sto je on ikad nameravao".

Ocekuje se da ce u Briselu g. Ramsfeld nastaviti s naporima administracije da izgradi podrsku medju evropskim saveznicima za balisticki raketni stit.

On je rekao da Pentagon vec vrsi istrazivanja i testira niz antiraketnih sistema u pripremi za razvijanje slojne "arhitekture" za raketnu odbranu koja bi mogla ukljuciti oruzje koje se ispaljuje sa kopna, mora i vazduha. On je rekao da nijedan od preliminarnih radova do sada nije prekrsio Antibalisticku raketnu povelju iz 1972. godine - ali je primetio da ce do toga nezibezno doci ako se ta povelja ne izmeni ili izbaci iz upotrebe.

"Mi smo se upustili na ovaj kurs zbog potpuno izmenjenih okolnosti u svetu, u naporu da testiramo razlicite tipove tehnologija i pristupa da obezbedimo balisticku raketnu odbranu", rekao je on. "Tako nije potrebno punomaste da se shvati da u jednom trenutku pocinjete da se sudarate sa odredbama, bez obizra na to s kojim advokatom razgovarate"


Copyright 2001 The New York Times Company

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.