news.excite.com

http://news.excite.com/news/r/010111/06/science-health-balkans-dc

11. januar 2001.

Britanija odbacuje sopstveni izvestaj o riziku od uranijuma

By Mike Peacock

LONDON (Reuters) - Procurela vest o tajnom izvestaju britanskog MInistarstva odbrane, koji upozorava da izlozenost municiji presvucenoj uranijumom povecava riizik od obolevanja od raka,potpalio je u cetvrtak debatu koja se vodi sirom sveta o bezbednosti ovog oruzja.

Portparol Ministarstva odbrane je potvrdio da je takav izvestaj pripremljen pre cetiri godine, ali ga je odbacio kao pogresnog, kojeg je napisala osoba na obuci i to samo kao nacrt.

Britanija, zajedno sa NATO i SAD, insistira na tome da nema dokaza o vezi izmedju upotrebe municije sa osiromasenim uranijumom i slucajeva osoba obolelih od leukemije, a koje su sluzile na Balkanu.

Ali samo postojanje ovog izvestaja povecalo je strahove o bezbednosti municije sa osiromasenim uranijumom koju su koristile britanska, americka i druge zapadne vojske u Zalivskom ratu i Balkanskoj kampanji bombardovanja.

NATO je u sredu pristao na "robustni" plan akcije za razmatranje efekata takozvanog "Balkanskog sindroma", ali se drzi svoje izjave da on predstavlja minimalan rizik za zdravlje.

Dan kasnije britanska vlada ucinila iznenadan preokret u svojoj politici, pristajuci da testira vojnike zbog mogucih zdravstvenih problema, iako insistira na tome da nema dokaza o povezanosti.

Testiranje ce biti ponudjeno mirovnjacima sa Balkana, a ne veteranima iz Zalivskog rata. Slicno oruzje je bilo korisceno i tamo, a mnogi koji su se borili u ratu 1991. godine protiv Iraka zale se na ozbiljne bolesti.

Saun Rasling, predsednik Nacionalnih veterana Zalivskog rata i Udruzenja njihovih porodica, rekao je da su njegovi clanovi izgubili svaku veru u vladu.

"Oni sada pokusavaju da omalovaze sopstvena medicinska dokumenta i bezbednosne procedure", kaze on. "Trebalo bi da se obavi javna istraga. Mi imamo 521 veterana Zalivskog rata koji su umrli od aprila 1991. godine. Mnogi od njih su umrli od raka".

Britanski mediji, koji su dobili procureli medicinski izvestaj vojske, kazu da on upozorava da udisanje cestica osiromasenog uranijuma dovodi do akumulacije u plucima "sto se veoma polako cisti - ako se uopste cisti".

"Sav personal bi trebalo da bude svestan da udisanje uranijumske prasine nosi sobom dugotrajan rizik. Pokazalo se da ta prasina povecava rizik od pojave raka na plucima, limfnim zlezdama i mozgu", kazu da pise u izvestaju.

ZVANICNICI ODBACUJU IZVESTAJ

Portparol Ministarstva odbrane je rekao agenciji Reuters da je taj izvestaj naucno netacan. "On je pogresan. Njega je sacinila osoba na obuci. Njega nikad nisu odobrili visi oficiri. On nije prosledjen dalje", kaze on. Ministar odbrane nije zeleo da da nikakav komentar u cetvrtak ujutru, ali je glavni naucni savetnik Ministarstva odbrane isao na BBC radio da da ovom izvestaju ocenu dva od deset za tacnost i validnost. "Moram da kazem, malo surovo, da je rec pogresan tacna. Ima mnogo, mnogo naucnih netacnosti. On nije naucno odobren", rekao je Kit O'Nions.

Opozicioni Konzervativci zahtevaju da znaju da li su britanski ministri znali za ovaj izvestaj i precutkivali ga.

Ali O'Nions, koji savetuje ministre u vezi ovakvih pitanja, je rekao: "Savet koji su ministri dobili od mene i drugih naucnih izvora nikad nije uopste obuhvatao ovaj dokument".

Cini se da je NATO podeljen na one slicne Britaniji i SAD, koji tvrde da nema rizika po zdravlje od osiromasenog uranijuma, i Nemacke, Italije, Portugalije i Belgije, koji zele punu istragu o tome.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.