15.03.2002.
 
Pregled filmova: 'JUGOSLAVIJA, RAT KOJI SE MOGAO IZBECI'
 
STEPHEN HOLDEN
 
Uzasi balkanskih ratova kao lukavo inscenirane iluzije
 
Jedna od mnogih uznemiravajucih tvrdnji dokumentarnog filma Dzordza Bogdanica "Jugoslavija, rat koji se mogao izbeci", je njegova tvrdnja da su mnogi od najuzasnijih dogadjaja u skorasnjim balkanskim ratovima bili inscenirani za medije. Jedan broj masakra i zlocina o kojima je televizija javljala prikazujuci tela, tvrdi se, bile su lukavo isplanirane iluzije koje su smislili bosanski mulsimani da bi zapalili medjunarodno javno mnenje protiv Srba. Grad Sarajevo je narocito posluzio vise nego jednom kao pristupacna lokacija za varljive televizijske reportaze.
 
Iako bi bilo netacno etiketirati ovaj dokumentarac kao pro-srpski, ovaj film, cija je premijera danas u bioskopu Two Boots Pioneer Theater, se metodicno latio posla da unisti veliki deo konvencionalnog znanja o tome ko je sta kome uradio i ko je kriv. On insistira na tome da je regionalni gradjanski rat, koji se mogao resiti bez dugotrajnog krvoprolica, pretvoren u veliki pozar spoljnim mesanjem i sebicnim nacionalnim interesima.
 
Kako je vlada SAD precutno priznala drzanjem stampe po strani u Avganistanu, odnosi sa javnoscu i mogucnost da steknete svoju verziju tamosnjih dogadjaja skoro su isto toliko vazni koliko i oruzje u modernom ratovanju. Verzija nekog rata koja se prica na televiziji postaje zvanicna verzija koja za uzvrat motivise kljucne politicke odluke.
 
Ovaj film tvrdi da je, delimicno zbog potrebe americke televizije za jasno odredjenim herojima i zlocincima, u izvestavanju glavnih medija o ovom ratu poceo da dominira scenario dobrih momaka (ugnjetenih bosanskih muslimani) naspram losih (zli, varvarski Srbi). Na primer, nakon sto je jedan reporter cuo jednog Srbina kako koristi reci "etnicko ciscenje" ovaj termin, sa njegovim odvratnim genocidnim asocijacijama, prigrlila je Klintonova administracija i cesto ga koristila za Srbe, kad su u stvari sve strane podjednako imale nameru da "ociste" svoje teritorije od nepozeljnih.
 
Ovaj mentalitet heroji-i-zlocinci, tvrdi film, je takodje posluzio americkim interesima tako sto je dao SAD izgovor da sacuva i ojaca NATO u post-komunistickoj eri, kad je njegov znacaj doaso u pitanje.
 
On nam je omogucio da sacuvamo nasu bazu moci u Evropi. Ovaj film otvoreno naziva "okupacionom silom"  NATO snage (pod vodjstvom SAD) koje su i dalje na Kosovu, u Bosni i u Makedoniji, bez zvanicno odredjenog datuma za povlacenje, i ide tako daleko da optuzuje ovu vojsku 19 zemalja za zaveru za vrsenje ratnih zlocina.
 
Film dovodi u pitanje skoro sve sto smo mi mislili da znamo o balkanskim ratovima. Da li se masakr civila bosanskih muslimana od strane Srba na Kosovu, o kome se toliko izvestavalo, koji je podstakao NATO da intenzivira bombardovanje Jugoslavije, zaista dogodio? Ili, da li su bosanski muslimani prenosili tela mrtvih vojnika (a ne civila) preko noci na neko odredjeno mesto i onda vikali da je u pitanju masakr?
 
A sta je sa brojevima? Naredne istrage, tvrdi ovaj film, su pokazale da je broj zrtava od ruku Srba, ukljucujuci tu i navodna masovna silovanja bosanskih zena, sramotno naduvan.
 
Bilo da verujete u ono sto tvrdi ovaj film ili ne, od cega je mnogo bazirano na informacijama koje su pruzili Crveni krst, Amnesty International, Human Rights Watch i druge organizacije koje su kasnije istrazivale dogadjaje o kojima se izvestavalo, "Jugoslavija, rat koji se mogao izbeci" obavlja impresivan posao pricanja komplikovane istorije ovog rata i njegove pozadine. Nesto od te pozadine je zamagljeno oznacavanjem Srba kao zlocinaca. Hrvati, podseca nas film, su blisko saradjivali sa nacistima tokom drugog svetskog rata, u pokolju 750.000 Srba, Jevreja i Cigana na njihovoj teritoriji.
 
Sto se tice bosanskih muslimana, film kaze da postoji puno dokaza koji dokumentuju savez Bosanaca sa Al Kaeda mrezom Osame bin Ladena.
 
G. bin Laden je bio redovan posetilac kancelarije bosanskog predsednika Alije Izetbegovica pocetkom 1993.godine, u vreme kad su SAD hvalile njegovu posvecenost umerenosti i multinacionalnoj saradnji.
 
Kako se precizno hronoloski prikaz ovih balkanskih ratova odvija dogadjaj po dogadjaj, neuspela mirovna inicijativa za nepuspelom mirnovnom inicijativom, film "Jugoslavija, rat koji se mogao izbeci" vas vodi u niciju zemlju sumnje.
 
Istina, naravno, nikad nije tako crno-bela kakva se nama predstavlja. Retko jeste.
 
JUGOSLAVIJA, RAT KOJI SE MOGAO IZBECI
 
Rezija: Dzordz Bogdanic; direktori fotografije: Majkl Mouzer, Vladimir Bibic, Dragan Milinkovic, Dejvid Hansen, Dzo Frendli i Predrag Bambic; montaza: Meri Patierno; naslovna pesma "Put u pakao": Kris Ria; producent: g. Bogdanic i Martin Letmajer; u izdanju: Hargrove Entertainmnet. Prikazuje se u bioskopu Two Boots Pioneer Theater, 155 East Third Street, East Village. Trajanje: 165 minuta.
 
SA: Sanja Popovic (narator) i Lord Piter Karington, Dzejms Bejker, Lorens Iglberger, Hans Ditrih Genser, Nora Belof, Suzan Vudvord i Ted Galen Carpenter.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.