The Observer

http://www.observer.co.uk/uk_news/story/0%2C6903%2C632030%2C00.html

13. 01. 2002.

Robin McKie, urednik za nauku

Kako bizarno: 2001. je bila najcudnija godina do sada

Prvo je gigantski beskrilni insekt, do sada nepoznat nauci i opisan kao 'kobasica koja hoda', otkriven na udaljenom ostrvu u Tihom okeanu. Onda je Zver Kriklvuda uhvacena i otkriveno je da je u pitanju bio ris na slobodi u severnom Londonu. I konacno, na jugu Italije zabe su padale s neba. Bila je to, ukratko, veoma cudna godina. Zaista, prema listu Fortean Times, 2001. godina je potukla sve rekorde u cudnosti. Njegov Indeks cudnosti, kojeg ovaj list pravi svake godine, izbio je na vrh skale.

Povecan je broj samoubistava, epidemija i prirodnih katastrofa. Kultovi su bili aktivniji, narocito uoci napada 11. septembra, dok je vreme u Britaniji prosto poblesavilo. Proslo leto je bilo najvlaznije zabelezeno, dok je oktobar bio najtopliji.

Uz to, potpuno nova vrsta gigantske ajkule je fotografisana u Tihom Okeanu, kod obale Kolumbije; krokodili su primeceni u Njujorku, Becu i Svedskoj; a jedna coelacanth, riba za koju se smatralo da je izumrla pre vise miliona godina, uhvacena je kod obale Kenije.

Bilo je, medjutim, manje vidjenih onih krajnjih rukotvorina vanzemaljaca, kruga u zitu - iako su oni koji su vidjeni bili veci i slozeniji nego prethodnih godina. 'Mi naravno ne mislimo da su ih napravila bica s drugih planeta', kaze Bob Rickard, osnivac lista Fortean Times. 'Izgleda da se bande "umetnika" koje prave krugove u zitu, sada takmice jedni protiv drugih da naprave nove i sofisticiranije krugove'.

To je takodje bila i obilna godina kad je u pitanju padanje zaba s neba u Italiji. 'Neki kazu da su ove zabe verovatno bacale ptice grabljivice, ali u svakom slucaju zabe su sve bile iste vrste i iste starosti', kaze Rickard. 'Sinhronizovano povracanje caplji je veoma neverovatno objasnjenje.

'Cudnost je nacin covecanstva da prevazidje sve veci pritisak da se zivi zivot od devet do pet. Potrebna nam je ludost, to je tako prosto'.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.