Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

12.04.2000.

Svet dece

Svedska kraljica Silvija ce sutra pocastvovati troje dece nagradom "Deca sveta". Moze da zvuci neobicno, ali, nazalost, tacno je: svi dobitnici ove nagrade koju dodeljuje organizacija "Svet dece" su mrtvi.

Troje dece su simboli patnji dece u 20. veku: Ana Frank, Ikbal Masih i Hektor Peterson.

Svet je cuo za jevrejsku devojcicu Anu Frank tek posle smrti zahvaljujuci njenom dnevniku koji je njen otac nasao u njihovom skrovistu u Amsterdamu. Ana Frank je ubijena u nacistickom koncentracionom logoru Bergen-Belzen u martu 1945. godine. Imala je 15 godina.

Ikbal Masih je postao rob u fabrici tepiha u Pakistanu kada je imao samo pet godina. Svojim radom je otplacivao zajam koji je vlasnik fabrike dao njegovoj majci da bi se lecila. Strani novinari su mu pomogli da pobegne kada je imao deset godina. Ikbal je govorio na mnogim konferencijama o pravima dece u SAD i u Svedskoj. Dve godine kasnije se vratio u Pakistan, gde su ga ubile profesionalne ubice.

Hektor Peterson iz Juzne Afrike je takodje imao 12 godina kada ga je policija ubila tokom mirnog marsa crnog stanovnistva protiv aparthejda u predgradju Johanesburga Soveto.

Da, ova nagrada neprijatno podseca na prosli vek i nekim ljudima to moze da smeta, ali u potpunosti podrzavam njenu poruku: zlocini protiv dece ne smeju da budu zaboravljeni, bez obzira ko, gde i zasto ih je pocinio. Dusevni mir se ne postize zaboravom.

Svakako, kriticari ce reci da pominjanje tri imena nije dovoljno da izrazi sve patnje i simbolise svu decu ubijenu u svetu. I to je istina. Veoma je zalosno, medjutim, sto bi i lista samo probranih imena koja zastupaju decu ubijenu sirom sveta zauzela stotine stranica i da ni to ne bi bilo dovoljno.

Posto vam pisem sa stranica Beograd.com, predlazem za ovu nagradu Milicu, koja je imala samo cetiri kodine kada je ubijena dok je sedela na nosi u predgradju Beograda Batajnica tokom NATO bombardovanja jugoslovenske prestonice prosle godine. Istovremeno, trazim da ime Milica bude simbol sve dece cija imena ne znamo a koja su ubijena u svim nesrecnim delovima ranije Jugoslavije, bez obzira koliko su imala godina i koje su nacionalnosti bila.

Organizacija "Svet dece" zasluzuje za svoje napore nase puno postovanje. Svedska je zemlja sa veoma visokim standardom zivota i zemlja u kojoj se prava dece u potpunosti postuju. Svako dete u Svedskoj ima pravo da trazi zastitu policije ili suda, cak i zato sto je dobilo samar od roditelja.

Deci u drugim delovima sveta predstoji dug put pre nego sto neka od njih uspeju da dostignu obicno pravo na zivot i "Svet dece" to zna. Novac prikupljen za ovogodisnje nagrade bice ulozen u projekte za pomoc ugrozenoj deci.

Prvi od tih projekata je centar za prava dece u Pakistanu, koji ce delovati protiv prisiljavanja dece da rade. Centar ce nositi ime Ikbal Masih.

Zlocini 20. veka su proslost, ali ljudsko zlo nije nestalo. Cak i u ovom trenutku neko dete umire negde u svetu. Niko ne treba mirno da ode da spava ako tog dana nije ucinio nista za decu. Kao pojedinci ne mozemo da zaustavimo zlo, ali ako svako od nas ucini svoj deo, ovaj svet ce biti bolji.

Deca ne znaju za mrznju i ubijanje. To je nesto sto uce od odraslih. Deci mozete da pomognete ako zaustavite zle ljude.

Kada ste poslednji put rekli svom detetu da ga volite? Da li ste joj/mu se nasmesili danas?

Ako dete place na ulici, molim vas da ne prodjete ne pitajuci zasto.

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.