Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

10.05.2000.

ANTILJUBAV

"Budite ljubazni i pogledajte LJUBAVNOPISMO koje vam saljem u prilogu". Ako u svojoj elektronskoj posti nadjete poruku pod naslovom "ILOVEYOU" ("JATEVOLIM"), znaci da ste postali najnovija zrtva novog virusa koji se siri svetom. Ime priloga je jasno: "LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs". Ne bih vam zamerio ako ga otvorite, jer ko moze da ignorise snagu ljubavi. Samo, ova vrsta ljubavi nikog nece usreciti.

Ni u najludjim snovima nisam mogao da zamislim da ce ikada nastati rec ANTILJUBAV. Ova nemoguca kombinacija ekstremno negativnih i pozitivnih osecanja zvuci mi isto tako zastrasujuce kao izraz USPUTNA STETA koji su nemacki jezicki strucnjaci osudili kao najruzniji izraz proslog veka. I, dok su strucnjaci NATO smislili taj izraz da bi objasnili neobjasnjivo, ubijanje civila tokom bombardovanja Jugoslavije, programeri su smislili novu rec kao ime programa za borbu protiv virusa.

Kada kliknete na taj prilog, on automatski salje sam sebe na sve adrese koje se nalaze u adresaru vaseg Microsoft Outlook programa. Nove varijante virusa "ILOVEYOU" su se vec pojavile i medju njima su "fwd: Joke" ("prilog: vic") ili "Mother's Day Order Confirmation." ("Potvrda narudzbine za Dan majki"). Novi se mogu ocekivati narednih dana i nedelja.

Ovo moze da upropasti vas sistem i pokvari fajlove koji se zavrsavaju na: .vbs, .vbe, .js, .jse, .css, .wsh, .sct, .hta, .jpg, .jpeg, .mp2, vas hard disk kao i mIRC (verzija chat programa). On menja i osnovnu stranu programa Internet Explorer. To nije najgore.

Ako dobijete e-mail sa naslovom: "ILOVEYOU", "fwd: Joke" or "Mother's Day Order Confirmation", ne otvarajte prilog. Jednostavno obrisite celu poruku.

Sisteme velikih kompanija i vlada nije tako lako zastititi. Pretrpavanjem njihovih e-mail sistema novi virus im zatvara citave operativne sisteme. Steta vec prelazi 10 milijardi dolara.

Hakeri koji su koristili slicne, ali ne tako zlocudne taktike napali su e-mail servere velikih internet kompanija u februaru i postavili veoma vazno pitanje: Gde su granice slobode na internetu?

Amerikanci, narocito zvanicna lica kao ministarka pravosudja Reno, i dalje brane neogranicene slobode svetske mreze, ali novi virus napada i utice i na njihove stavove. Ogromna finansijska steta i moguca buduca steta od imitatora doneli su zaokret. Hakere i proizvodjace virusa vise ne smatraju saljivdzijama.

Americki sudovi sada salju u zatvor ljude koji su izrekli pretnje na oglasnim tablama. Operatori sistema prijavljuju FBI izjave date u sobama za caskanje (chat). Hakeri su postali neprijatelji drzave. Samo, pazite, veliki brat sada posmatra i vas. U burnim vremenima svako postaje sumnjiv i sve sto uradite na mrezi moze i pogresno da se protumaci.

Utvrdjeno je poreklo novog virusa. Dosao je sa Filipina, a jedan ljubavni par su glavni osumnjiceni. Posto istraga nije zavrsena, ne moze se reci da li je u napad umesana grupa ljudi ili je to delo samo poremecenih i frustriranih pojedinaca.

Na ova pitanja ce odgovor brzo stici, ali je tesko da se dodje do sustine ovog slucaja. Odgovorno lice (lica) ce biti izvedeno pred sud i ipak jedno pitanje ostaje: Sta navodi nekoga da radi glupe stvari koje se cak i ne isplate?

Da li je to ona ista potreba da se nekom ime pojavi u novinama koja je jednom navela anonimusa iz Njujorka da ubije Dzona Lenona? Jedan od najvecih autora ljubavnih pesama u proslom veku ubijen je zbog necijeg ludog mozga. Sada se svako ko koristi internet oseca nesigurnim iz istog razloga.

A najgora posledica ovog slucaja ce ostati nekaznjena. On je doneo rec koja nikada nije smela da bude napisana: antiljubav.

 

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.