Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

21.06.2000.

KAO PRAVI ZIVOT

Da, opet se radi o fudbalu. Evropsko prvenstvo, EURO 2000, jos je glavni dogadjaj koji privlaci paznju javnosti. Za ljubitelje u nekim zemljama to je dobra zabava i puno zadovoljstva. Za druge je to pitanje nacionalne casti i prestiza. I, naravno, huligani su se vratili. Za njih je ovo bila samo prilika da ispuste frustracije svakodnevnog zivota i razbiju neciju glavu.

To nije trebalo da bude iznenadjenje a ipak je bilo. Belgijska policija je imala suvise samopouzdanja, ali njihove engleske kolege nisu uradile dovoljno da bi sprecile novi skandal. Engleski huligani su ponovo osramotili svoju zemlju izazivajuci nove prizore nasilja u Belgiji. Medju uhapsenim huliganima, verovali ili ne, bilo je i lekara i advokata iz Engleske.

Reagovanje UEFA bilo je munjevito: ako bi se takvo ponasanje engleskih huligana ponovilo, navodi se u saopstenju, engleska reprezentacija bi bila iskljucena sa sampionata.

Tuzno, ali istinito: u Nemackoj, cija reprezentacija je igrala u istoj grupi sa Engleskom, doslo je do slavlja. Sredstva informisanja su slavila odluku UEFA nadajuci se da ce huligani pomoci nemackoj reprezentaciji da se kvalifikuje za cetvrtfinale, nesto, sto se od njihovih igraca ocekivalo da sami postignu u prethodne dve utakmice.

Kvalifikacione utakmice po grupama se zavrsavaju veceras. Kao pravi zivot i one su nam donele mnogo drama. Prognoze, kao i obicno, nisu bile tacne. Italija je prikazala mnogo elegancije pobedjujuci u sve tri utakmice a potcenjena turska reprezentacija eliminisala je belgijske domacine. Francuska i Holandija su se kvalifikovale, ali fudbal koji su te reprezentacije igrale do sada nije ona vrsta fudbala koji bi usrecio nekog pravog ljubitelja ove igre.

Drame u horor-grupi kulminirale su u utorak. Portugalija, pobednik protiv Engleske sa mnogo lepih akcija i pobednik protiv Rumunije sa mnogo srece, bila se vec kvalifikovala. Engleska, Nemacka i Rumunija imale su priliku da se kvalifikuju kao drugi u grupi.

Fudbal je pun iznenadjenja. Igraci sa portugalske klupe pobedili su nemacke svetske zvezde sa 3:0. Engleski igraci, koji su se nadali neresenom rezultatu, izgubili su od Rumunije 2:3. To je bila najbolja utakmica na ovom turniru do sada i Rumuni su konacno krunisali svoju lepu fudbalsku igru zasluzenom i veoma vaznom pobedom.

Sve horor-utakmice nisu jos prosle. Veceras ce biti jos dve takve utakmice: Jugoslavija - Spanija i Norveska - Slovenija. Svaka od ove cetiri reprezentacije mogla bi da se kvalifikuje. Pobeda vodi Norvesku i Spaniju dalje, Jugoslaviji je dovoljno nereseno, a Sloveniji je potrebno mnogo srece i u slucaju da pobedi.

Onaj tim koji pokusa da kalkulise, kako smo videli u prethodnim utakmicama, bice gubitnik. Ovo samo pokazuje da, naravno u vecini slucajeva, kao i u pravom zivotu ima pravde.

Bice i mnogo nepravde. Mnogi u Nemackoj su bili srecni da kazu da ce najstariji igrac Mateus (38) voditi njihovu reprezentaciju na vrh evropskog fudbala. Sada, kada im je reprezentacija ispala sa prvenstva, nije tesko reci ko ce biti prva meta napada ogorcene nemacke javnosti.

Mnogo pre nego sto je poceo EURO 2000 puno takozvanih engleskih navijaca je tvrdilo da njihova reprezentacija nece stici u cetvrtfinale ako najstariji igrac Sirer (36) bude igrao u kvalifikacionim utakmicama. Da Engleska nije izgubila poslednju utakmicu, Sirer bi bio junak. Sada svi takozvani strucnjaci mogu da kazu da su bili u pravu.

Vrlo slican je slucaj jugoslovenskog igraca Stojkovica (35). Tokom utakmice Jugoslavija - Norveska odusevljeni tv komentatori iz raznih zemalja divili su se njegovoj igri a nemacki komentator ga je cak nazvao "carobnjakom". Nista od ovoga nece vredeti ako reprezentacija Jugoslavije ne dospe u cetvrtfinale. Uvek ce biti nekoga ko moze da bude krivac.

To nije iznenadjenje. Fudbal je suvise blizak pravom zivotu a svi mi znamo kakav je pravi zivot.

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.