Eppur si muove
Pise Ljubomir Pajic

04.06.2001

Kletva

"Dragi moj tragicno preminuli brate, sestra ne zna ni dan kad su ti monstrumi uzeli zivot zato sto si u najsudbonosnijim danima za Srbiju odbio da uradis po nalogu sa najviseg vrha i uhapsis rudare sa Kolubare, striktno postujuci zakon i sledeci svoju savest. Ne znaju monstrumi ni sta je sestrin bol, ni sta je sestrinska ljubav, ali ce osetiti sta je sestrinska kletva".

Pre nekoliko dana jedan beogradski dnevni list je objavio privatni oglas, najavu pomena Nebojsi Simeunovicu, sudiji beogradskog Okruznog suda.

Nebojsa Simeunovic (63) je nestao 7. novembra prosle godine. Njegovo telo je nadjeno na obali Dunava u Beogradu 3. decembra. Njegov smenjeni kolega Miroslav Todorovic smatra da je ubijen injekcijom amonijaka. Zvanicni izvestaji su govorili o samoubistvu, ali to negiraju mnogi detalji. Odelo i kravate sudije nisu bili izguzvani a licna dokumenta u dzepovima su bila potpuno suva.

Sudija Simeunovic je odbio da optuzi i uhapsi rudare ciji je strajk bio uvod u takozvanu revoluciju u Beogradu 5. oktobra kao i (tada) jednog od vodja opozicije Nebojsu Covica, sada zamenika premijera Srbije zaduzenog za Kosovo.

Izmedju ostalih slucajeva, sudija Simeunovic je istrazivao ubistva Pavla Bulatovica, saveznog ministra unutrasnjih poslova, i Radovana Stojicica, tada vrsioca duznosti ministra unutrasnjih poslova Srbije. Ta ubistva su jos nerasvetljena, izmedju ostalih.

Vecina ljudi u Srbiji tradicionalno veruju u kletve. Nove legalisticke vlasti su saopstile da veruju u pravo. Svi znamo da u Jugoslaviji postoje monstrumi i ja zelim da konacno i zvanicno saznam ko su oni, bilo pomocu zakona ili pomocu kletve.

PS - "Vece je zlo prema drustvu zaboraviti zlo nego zaboraviti dobro", rekao je pesnik Sima Pandurovic.


[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.