Pismo iz Kanade
Pise Walt Petrigo

02.06.2000.

KAKO BISMO MI BEZ ADVOKATA, DOKTORA I BANKARA? 

Deo treci

Za pocetak, bez predrasuda.

Stavovi izneti u ovom tekstu moja su licna zapazanja o ne bas svetlim stranama profesije koja bi trebalo da bude najpostenija i najcasnija od svih. Ima mnogo advokata koji svoj posao obavljaju casno i pozrtvovano i ja im odajem priznanje. Ali ovaj clanak napisan je kako bi ukazao na nenormalne okolnosti koje na mene deluju uznemirujuce i koje shvatam kao drasticna odstupanja od prvobitnih osnovnih nacela i zakletvi.

Secam se kada sam kao decak prolazio pored statue boginje Pravde... bila je ona, a verovatno je jos uvek, vitka mlada dama, obucena u dugacku, jednostavnu haljinu, sa povezom na ocima. U jednoj ruci drzala je terazije. Bilo mi je receno da statua simbolise sve vrline i dobre strane Zakona i Pravde.

Objasnjeno mi je, takodje, da je Pravda ista za sve - zato i nosi povez preko ociju. Pravda nije pristrasna - otud terazije - te tako uvek prevagne istina. Poucen sam da su advokati predstavnici Pravde. Svi advo kati polazu, ili bi bar trebalo, zakletvu da ce se drzati svih nacela istine. Priznacete, to je bilo dovoljno da zaplasi decaka kakav sam tada bio. Bio sam impresioniran i osecao sam se sigurnije.

A onda sam zaronio u zivot, ostavljajuci godine za sobom i skupljajuci neka nova iskustva - iskustva iz zivota onakvog kakav zaista jeste.

Naucio sam da se kroz povez na ocima Pravde pocesto providi. Koliko je povez neproziran i cvrst zavisice od mnogih cinilaca. A oni, ti cinioci, oni su kao lisce na vetru, to jest menjaju se od slucaja do slucaja. Ako su istiniti, morali bi zauvek ostati isti i ne bi trebalo da se menjaju. Istina je samo jedna. Sa njom se ne bi smelo igrati.

Postavlja se pitanje: kako mozemo znati da je bilo koja stvar van svake sumnje, "istina i samo istina". Postoje mnogi prividi istine, u zavisnosti od toga koje su cinjenice prikazane. Naravno trebalo bi da predstavimo sve nepristrasne cinjenice kako bismo dosli do one prave i jedine istine. Ali, ako te cinjenice nisu u interesu klijenta, odbrana zaobilazi, ignorise i gura pod tepih. A odbrana bi trebalo da bude zasnovana na svim cinjenicama, jer sve one zajedno cine istinu. Decija slagalica nije kompletna ako nedostaju neki delici, zar ne?

U tom casu na scenu stupa Advokat...

Advokat vam je jedna ucena osoba. U njega je ulozeno mnogo novca za godine ucenja. Advokatima su potrebni klijenti, kako bi bili uspesne - musterije.

Ljudi koji se drze zakona retko se obracaju Advokatu. Onima koji zakon krse, on je neophodan. Potrebno im je ono sto se zove "Dobar Advokat". Sve takve ceste musterije su "Dobre Musterije". Usluge Advokata se placaju. Sirotinja kupuje usluge nepoznatih advokata - sto su manje poznati, to su jeftiniji. Bogati pojedinci posezu za kremom profesije - oni to sebi mogu da priuste. Objektivno gledano, i jedni i drugi kupuju onoliko Pravde, koliko sebi mogu da priuste.

Advokat svoju tarifu zasniva na svom iskustvu i broju dobijenih slucajeva. Sto ih je vise, i cena mu je veca. Nisu retki advokati ciji sat rada kosta 600 dolara ili vise. Nekako ne bih rekao da bi jednostavan covek, koji svaki dan ide na posao, mogao sebi da priusti tu vrst Pravde.

To, naravno, ne znaci da se Pravdi sluzi ispravno u svakom slucaju. Advokati se neretko sluze "rupama u zakonu" i proceduralnim greskama, zloupotrebljavaju ih, sluzeci tako kriminalu, a ne Pravdi.

U takvim situacijama, na moralnom planu, oseti se smrad bescasca. Slucajevi u kojima se zakon koristi protiv Pravde najgori su moguci - u tim trenucima pojedinac se oseca bespomocno i besno.

Sa svoje strane, Advokat zbog svog dugogodisnjeg skolovanja i licne sposobnosti da donosi sudove vrlo dobro zna sta je pravo a sta krivo i morao bi da bude castan covek i da ukaze na to da se cini nepravda.

To ne znaci da su se cinjenice u datom slucaju promenile, to samo znaci da pozitivne cinjenice koje idu u prilog Advokatu i njegovom klijentu moraju biti istaknute i iznete.

Ukratko, Advokat odredjuje tempo, "Hajde da govorimo o stvarima O KOJIMA MI ZELIMO DA GOVORIMO" i ignorise sve ostale cinjenice.

U najvecem broju slucajeva, to podrazumeva razmatranje slucaja samo sa jedne tacke gledista, dok se sve ostale cinjenice guraju u stranu. To nije ni pravedno ni istinito. Uz svo postovanje necega sto ne postujem uopste - to je smisljena manipulacija cije konce u rukama drzi Advokat. Tim koncima Pravdi se vezu ruke.

Zakon ima mnogo faza. One su sve zamrsene. Vi i ja tesko da bi se u njima snasli. Za to nam je potrebna pomoc Advokata. Nesto mi pade na pamet zasto je engleski jezik tako zamrsen i kompleksan, ponekad nelogican? Razlog je jasan. Pre mnogo vekova bilo je vazno spreciti obican svet da nauci da cita i pise.

Mnogi advokati su politicari, a politicari pisu zakone.

Recimo, zelite da kupite ili prodate kucu... Potreban vam je advokat da obavi celu tu papirologiju, kako bi transakcija bila legalna i validna...

Pretpostavimo da sam kupio kucu od 120.000 Dolara. Vi ste kupili kucu od 250.000 Dolara. Procedura je ista za obe transakcije, papiri i sve to, ali advokatski honorari nisu. Vi placate vise, jer je vasa kuca skuplja. Kakve veze ima procedura sa vrednoscu kuce? Nikakve, samo se cifre razlikuju.

Ukoliko imate prijatelja koji nece da vam kaze istinu, vec samo ono sto misli da bi vama bilo drago da cujete samo da bi ostao u dobrim odnosima sa vama - koliko ce ti dobri odnosi zaista potrajati?

Postoji stara srpska prica, jos iz turskih vremena, o kadiji u nekom malom mestu...

Dotrci seljak kod kadije sav zadihan. "Kadija, tvoja krava na pasnjaku ubola moju kravu!" seljak ce, guzvajuci kapu i ne moguci da sakrije uzbudjenje. Kadija sedi za stolom, podigne pogled, pa ce seljaku: "Milane, zakoni su za ljude, a ne za zivotinje beslovesne pisani, sta ja mogu tu da uradim?" Ali, lukavi seljak ne da se tako lako: "Oprosti, cestiti kadijo, nisam dobro rekao, moja krava ubola je tvoju kravu..." Na to sudija sav besan skoci, posegne za knjigom i uzbudjen rece: "Cek' da vidimo sta citabi kazu..."

Ja nisam neprijatelj advokata, jednostavno ne razumem neke stvari. Procitam vest i razmotrim cinjenice - a one se drasticno razlikuju. Cini se da bi statuu Pravde valjalo zameniti slikom duge.

Prostora vise nema, pa cu prekinuti. A tek sam zagrebao vrh ledenog brega...

Do sledece prilike onda, i ne zaboravite da je doba prolecno, doba za setnju Kalemegdanom, Kosutnjakom...

Vas,

Vlada

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.