Pismo iz Kanade
Pise Walt Petrigo

23. 03. 2001.

Nije lako biti Srbin, ali je lep osecaj

Seli smo za sto, nas cetvorica. Moj prijatelj Bil kojeg poznajem vec godinama, dvojica njegovih prijatelja iz Njujorka. Bio je mart, svitalo je, bilo jehladno i vetrovito. Razgovarali smo opušteno i prijateljski. Cuo se zveket posudja, neki drugi zvuci i cela atmosfera je bila prijatna.

Bil se okrenuo ka svom prijatelju i rekao:

"Volt je rodjen u Beogradu".

Nastala je tisina. Jedan od njih se zakasljao i ledenim tonom upitao:

"Nisi valjda Srbin?

-"O da, Srbin sam!

Tokom poslednje dve godine Klinton i njemu slicni su se okupili pod zajednickim imenom NATO i pokusali da uniste srpski ugled i cestitost. Sve istorijske cinjenice su ignorisane i lazne price bez zrnca istine su se rasirile i pohranjivale svetske medije, pretvarajuci se da "informisu' svet. Tuzno, ali veci deo javnosti veruje onome sto cita u stampi i i vidi na televiziji.

Razgovor sa nekim cije poznavanje srpske istorije pociva na iskrivljenim i jednostranim informacijama koje je sirio NATO tokom rata sa Srbijom predstavlja nocnu moru.

Posledica medijskog rata protiv Srba je da vecina Amerikanaca i veci deo sveta ne poznaje istoriju Balkana i postojece cinjenice, ali su odmah podlegli opisu Srba kao demonske masine za ubijanje koji ne postuju nista sto je pristojno ili ljudsko. Tokom nepravednog nanosenja uvreda, Srbi su zadrzali pribranost i uvek samo branili svoju zemlju. Nemojte ni u jednom trenutku da pomislite da su Srbi bili nesposobni za teroristicke odmazde u Americi i drugim NATO zemljama.

Gospodin Klinton i njegovi kompanjoni mogli su biti zbrisani jednim potezom.

Srpska cast i hrabrost na bojnom polju i van njega su poznati i traju kroz istoriju Srba.

Srbi su gusili svoj bes uprkos svim nepravdama i direktnom ubijanju nevinih zena, dece i starih, uprkos unistavanju ciljeva koji nisu vojni. Ne nalazeci opravdanje i sa velikim strpljenjem, Srbi su i dalje postovali svoje nekadasnje saveznike. Podsetimo se samo nekih delova srpske istorije.

Bitkom na Kosovu mala Srbija se suprotstavila mocnom Otomanskom carstvu. Verujuci u cuda, Srbi su otisli u boj uprkos neizvesnom ishodu. Izgubili su, cega su bili svesni i pre bitke, suprotstavljajuci se previse nadmocnom neprijatelju. Srbi su mozda i izgubili boj na Kosovu, ali su zadobili divljenje sveta i postali svetao primer hrabrosti i ponosa sledecim generacijama. Tehnicki, bitka na Kosovu se zavrsila nereseno, jer su i jedan i drugi vodja pobijeni i obe vojske su se povukle.

Tokom Kosovske bitke, srpski heroj i plemic Milos Obilic je uspeo da se probije kroz redove turske vojske i ubije otomanskog sultana Muhameda I pre nego sto je i pocela bitka. Citanjem zapisa iz II svetskog rata saznajese jos nesto o Serbima i njihovoj sposobnosti da uniste neprijatelja.

Zakon za jednog Srbina su data rec i stisak ruke. Nikakav pisani ugovor nije potreban. Obecanje koje Srbin izrekne duze traje od svih pisanih ugovora, jer ono pociva na ponosu i cestitosti.

Mnogi su proucavali ponasanje Srba, a da nisu dosli do krajnjeg zakljucka, a da nisu bili u stanju da pronadju paralelu sa i jednim drugim narodom.Turci su uspeli da prepoznaju ovaj 'poseban' sastojak u genetici Srba. Oduzimanjem tek rodjene dece od Srba, Turci su stvorili najelitnije i najneustrasivije trupe koje su zvali Janicarima.

Srbija je mala zemlja na raskrscu Balkana. Strateski polozaj Srbije je mamio osvajace koji su zeleli da brzo prodru u Aziju, Tursku (Bosfor), Madjarsku, Rumuniju ili Bugarsku. Neki od ovih naroda su zeleli Srbiju za sebe, kao zastitu od osvajaca.

Srbi su celog veka bili prisiljeni da brane svoje teritorije. Nikada nisu bila agresori, ali nesumnjivo uvek vrlo tvrdoglavi i ponosni branitelji svojih prava i svojih granica. Izgleda da je patnja obavezna za Srbina. Pravda se retko dogadja Srbima. Lazni srpski prijatelji (Amerikanci, Kanadjani, Englezi i Francuzi), koje su Srbi podrzavali za vreme Drugog svetskog rata, bez oklevanja su se preokrenuli i ujedinili sa nekadasnjim neprijateljima, Italijom, Nemackom i slicnima u pokusaju da potpuno uniste Srbiju.

Srbi su narod koji je sa najvise nepravde proganjan i sa najvise lazi predstavljan u ovom veku. Cinjenice o srpskom genocidu nad Hrvatima i muslimanima su preokrenute i pripisane Srbima. Svetski mediji su neprekidno napadali Srbe. Srbiju su 72 dana bombardovali Klintonovi Amerikanci i NATO sluge, koji su , pod parolom "branitelja neduznih" zapoceli kukavicki i brutalni rat protiv Srbije.

Kako sam tek pobesneo kada sam cuo da se Klinton slavno povlaci sa 100.000 dolara. Zanima me sta su njegovi planovi.

Ko zna, mozda ce posetiti i Beograd. Svaki ubica se vraca na mesto zlocina. Budi ponosan sto si Srbin.

[ Prethodne kolumne ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.