18. jun 2000.

Julian Rochell specijalno za beograd.com

BOMBE NAD BEOGRADOM

(Ovo sto sledi prepricani je telefonski razgovor koji sam vodio sa jednim mojim dobrim prijateljem, inace cuvenim holivudskim filmskim reziserom, u nadi da se brzo i lako moze doci do nekih para. Da bi zastitio njegovu privatnost, u tekstu cu ga zvati jednostavno - Holivud.)

Pa dobro, Holivude gde je taj film o prvom humanitarnom ratu u svetskoj istoriji? O prvom politicki korektnom sukobu? Evo, proslo je vise od godine, a ja ne cuh ni glasa o Kosovu. Kako to, niste ga ni napravili? Ne mogu da verujem! Kako je mogla da vam promakne tako dobra prica? Elian je bas sad pao u zagrljaj svog cika-Fidela, i ko nam garantuje da MekFilmovi nece da prirede pravu gozbu u stilu "Prica o Elianu", "Sv. Elian od Majamija", i tako to i tome slicno. Zar jos niste poceli audicije za glumca - decaka za film koji ljubitelji srceparajucih brljotina zeljno ocekuju? Dame, spremite maramice, jer vas ova zetva filmova nikako nece ostaviti suvih ociju. Sto se mene tice, vec drhtim od iscekivanja.

Ama, nije mi jasno kako vam je promaklo to sto se vise od godinu dana zbiva na Kosovu. Kako vam nije uspelo da na tome malo zaradite? Ma, ima ti tamo svega i svacega, i za svakoga. Ma, da je Sekspir samo ziv danas... guske u njegovom dvoristu ozbiljno bi se zabrinule videvsi kojom brzinom trosi pera. Garantujem ti da Bard to ne bi propustio. Ma, tu bi samo leteli dijalozi i zapleti, i to na pergamentu, a ne na Internetu. Klasicni po stilu i nepodatni sminkanju. "Najlaksa kinta koju sam zaradio jos od Hamleta," - izvestili bi nas da je rekao, pa bi i to uslo u knjizevnu istoriju.

Ma hajde, Holivude, a kako bi bilo da napravite nesto u stilu Drugog svetskog rata, nesto kao "Bombe nad Beogradom", a sto bi izgledalo nekako ovako:

Slobodan Milosevic, demokratski izabrani diktator Jugoslavije planira da bude nevaljali decko i osvoji svet etnicki cisteci sve cije klanovsko ime ne pocinje slovom "S". Te je tako dosao cas da se nesto uradi.

Ulaze odabrane lutke "Ken" medjunarodne mafije vodjene "Pastuvom Klintonom" i neodoljivom "Emom Olbrajt" kako bi dali zlom Slobi (Nevaljalko, Nevaljalko Slobo, sta ces ti kad ti dodjemo mi?) i njegovoj bandi srpskih istrebljivaca... mirovnu ponudu koju nikako ne mogu da prihvate. Dok Sloba, strah strahova, odbija da potpise u Rambujeu, Pastuv, Ema i mafija polako posezu za cokulama.

Pa, dobio je svoju priliku i nije je iskoristio, pa Ema kaze da je vreme... za malo bombardovanja!

Rez. Ema peva srpsku uspavanku dok krstarece rakete lagano izlecu sa lansera na palubama ratnih brodova NATO u nocni vazduh, dok ih slede bombarderi sa nosaca aviona. Posle napetog cekanja, avioni se vracaju na nosace, neki od njih jedva. Posade nosaca trce da pomognu iscrpljenim pilotima da izadju iz kabina i cuju iz prve ruke kako je bilo. Mornar Geri Kovolski srece porucnika pilota Caka Mek Lujku i pogledi im se srecu. Preko umornog porucnikovog lica rasteze se osmeh dok lenjo dize palac u vis... Kovolski zna da ce njegova kantica sa bojom i cetkice imati posla to vece. "Sta ste dobili, porucnice?" uzbudjeno pita.

"Dakle, nacrtaj mi kao trofeje tri mikrotalasne rerne, logorsku vatru i i samohodni kanalizacioni lanser. Kad se Srbi ujutro probude i vide da nemaju cime da podgreju picu, da im klonje ne rade i da nema vise spaljivanja djubreta u basti, zlom diktatoru dani ce biti odbrojani..."

Dva ratna druga udaljavaju se polako, dok porucnik krece da podnese izvestaj.

Ali, jao! Ni to nije dovoljno da zaustavi genocidne Srbe, koji pocinju etnicko ciscenje po azbucnom redu, pocinjuci od Albanaca.

"Nestalo je vise od 100.000 ljudi. Veruje se da su pobijeni!" tvrdi nezamenjivi (i nesmenjivi) izvor iz Bele Kuce. Sta da se radi? Ne mozemo tek tako da stojimo i mirno posmatramo taj holokaust! Medju politicarima - zbrka.

Ulazi pravi covek u pravo vreme, general Vesli Klark, koji ima resenje. Odgurujuci u stranu politicare-oklevala, on hladnokrvno naredjuje: "Posaljite Apace!".

Rez. Pucajuci u trku sa svojih zivahnih ponija, Apaci prelaze granicu iz Albanije i upadaju na Kosovo, a pred njima hrabri Vesli, okrecen kompletnim ratnim bojama (marke "Revlon"). Za to vreme, nesrecni Srbi, predvodjeni generalom Kasterovicem, koji jos uvek prave kartonske makete aviona i gumene tenkove T-54 na naduvavanje, potpuno su iznenadjeni! Nemaju nikakvih izgleda! Kantice lepka i kartonske table lete na sve strane dok Apaci kopitima svojih konja krse nedovrsenu maketu lovca MiG-29. Srbi beze!

Sledeca scena - Milosevic, sam. U trenutku kada pocinje napad, hrabro pokusava da napumpa gumeni T-54, ali mu strele Apaca ne daju. Brojno nadjacan deset puta apackim strelcima, imajuci na raspolaganju samo pumpu za vazduh, on hrabro nastavlja da pumpa, dok strela za strelom buse ponos i radost srpske vojne industrije, koja splasnjava uz sistanje ispustenog vazduha. Najzad, iako oklevajuci, i Milosevic se pridruzuje svojim hrabrim zemljacima i svi zajedno beze u Beograd.

Na scenu stize i general Klark i glasno cestita pobedu Apacima okupljenim oko gumenog tenka na izdisaju.

"Izvrsno! Ovo je vec trinaesti tenk do sada. Sad su sto posto gotovi... veceras ce biti vatrene vode za sve vas hrabre momke, a posle imate besplatan prevoz do kuce kombijem!"

Junacine su impresionirane svojim bledolikim vodjom i posle kraceg savetovanja odlucuju da mu iskazu pocast koja se retko daje nekome ko nije iz njihovog plemena.

Elem, portparol junacina prilazi mu i kaze (u krupnom planu): "Ti general veliki beli lekar i mi tebe od sada zvati general "13 tenkova" Klark u cas od ovaj dan!"

Ponosni osmeh prelazi preko generalovog lica dok shvata da ce uci u anale americke vojne istorije, i da ce svaki put, kada generacije koje dolaze budu pominjale njegovo ime, pominjati i tih 13 tenkova slave. Ili ih je ipak bilo 14?

Paaa... sta kazes na to? Apaci su helikopteri, a ne Indijanci? Dobro, dobro, ali mislio sam da bi to bio zanimljiviji ugao gledanja na celu stvar, a sem toga, mislim da prosecni potrosac koji bude gledao film i tako nece uvideti razliku.

Ma dobro, mozemo to da izmenimo ako bas mora, a ima tu jos dosta sto bi moglo da se doda u film. Sta kazes? Nije interesantno? Oh, pa neka. Ma nemoj mi reci? Stalone bi se tuzakao oko Rambujea, a Cak Noris priznaje da cak ni on ne bi mogao da namrtvo sutne najblizeg Srbina sa 5 kilometara visine?

Da, da, razumem... nego, cekaj da probamo na neki drugi nacin... recimo triler u stilu Agate Kristi. "Tajna nestalog genocida", sta kazes za naslov? Pazi ovako: medjunarodna zajednica optuzuje Srbe za genocid, a pri tom cini sve da prikrije svaki besramni dokaz (ili nedostatak dokaza) istog od javnosti.

Mnostvo tajni... neki cudni kenguri pojavljuju se u Hagu, brze promene teme kad se neko zakuca u to sto nedostaju tela, bolno spora ekshumacija... Medijska tisina! Stampa cuti! Sakriti, sakriti i sakriti nedostatak dokaza, otkopaj ovo, zakopaj ono. Insistiraj na velikim brojevima, cak i kada je inteligentnoj amebi jasno da su lazni.

O ono par tela sto su nasli, niko ne kaze gde su ti ljudi umrli, koje su nacije, kako su umrli, ko je osumnjicen za zlocin. Jesu li umrli pre ili posle pocetka bombardovanja? Jesu li poginuli od bombi? Ne trebaju nam imena, samo statistika.

Potpuna tisina!

Neko je lagao i jos uvek laze. Medjunarodna zajednica naprosto ne moze da oprosti Slobi sto nam ne daje dovoljno razloga da vodimo rat. Tu nesto smrdi, i neko pod hitno mora da obavesti gospodjicu Marpl, od Kristijevih...

Pa, Holivude, impresioniran sam time sto si i ti mislio na tako nesto! I sta kazes, nije islo? Gospodja Olbrajt te zvala i trazila da ako pravis film, ulogu gospodjice Marpl das Karli del Ponte. Tja, verujem da se cak ni veliki filmski studiji ne mogu suprotstaviti trojici gospodara.

A sta onda kazes na TV kviz, nesto kao "Laz bez granica", u kojima se ekipe najpoznatijih svetskih medija takmice u manipulisanju vestima. Recimo ovako:

Vecerasnji mec je zaista susret dveju super-ekipa. Sastaju se zapadni mediji (naziv tima: "Paklena pomorandza") i ekipa srpskih medija (naziv tima: "Prljavi. lazljivi, propagandisticki kopilani Srbi")

Tema vecerasnjeg kviza je sukob na Kosovu.

Voditelj vecerasnje emisije bice covek koji ne bi znao sta je istina ni da je atomska bomba pala na njega, a ne na Hirosimu.

Svi znate o kome je rec, o coveku koji nosi svetla odela, potice iz Juznog Londona i zove se, naravno, DZEJMI O'LAZOV!

Pa, da pocnemo.

Dzejmi pocinje sou tako sto sve podseca na pravila. Svaka ekipa odgovarace naizmenicno na postavljena pitanja, koja ce, u stvari, biti vesti. Poeni se dobijaju u skladu sa kvalitetom lazi, kao i uspesnoscu izvrtanja istine.

Timovi sada znaju pravila. Igra pocinje. Dzejmi postavlja jedno lako pitanje iz opste oblasti "Paklenim pomorandzama":

"Ko je Isusa zakucao na krst negde tridesete godine nase ere?"

Bez oklevanja i jednoglasno, cela ekipa odgovara: "Srbi!" Odgovor je vise nego odvazan, ali po redakciji publike cini se da je prihvacen... zapadnjaci dobijaju prve poene, dobar pocetak... i nastavice se tako...

Svaki tim ima nekog keca u rukavu. Za Srbe su to 80 unistenih NATO aviona i desetine pobijenih neprijatelja, za zapadnjake to su 100,000 pobijenih Albanaca, 100 unistenih tenkova, tvrdnja da su Srbi koristili bojne otrove, a tu je i operacija "Potkovica".

Ovakav susret nismo videli jos od onog Engleska - Nemacka, iz tridesetih godina. Zapad koristi svoje BBC, CNN, ABC, itd. Srbi odgovaraju svojim lokalnim medijima i novopecenim saveznikom - Internetom.

Pri kraju takmicenja, rezultat je izjednacen. Zapad je razocaran, jer je ocekivao da to bude puka igrarija za njegove dobro placene profesionalce. Ali, ovakvi-i-onakvi Srbi jos uvek imaju sanse!

Oba tima su iscrpljena, pa dobijaju par minuta pauze da predahnu pre nego sto Dzejmi postavi pitanje koje donosi glavnu nagradu - "Zlatnu laz". Prvi tim koji se iole priblizi istini, gubi. To je biti ili ne biti. A vec zamoreni timovi lako mogu da naprave gresku.

Svetla se zatamnjuju i Dzejmi, koji se sada presvukao u tamno odelo postavlja Zapadu prvo pitanje.

"Zasto je predsednik Klinton bombardovao Kosovo?"

Ekipa zapadnjaka se dogovara i odgovara: "Da bi obezbedio povratak 800.000 albanskih izbeglica!"

Njihovi navijaci glasno su odahnuli jer, Dzejmi je prihvatio njihov odgovor.

Sada je red na Srbe.

"Zasto su Japanci napali Perl Harbur?"

"Japanci su napali Perl Harbur zato sto su Amerikanci bacili atomsku bombu na Hirosimu!"

Dzejmiju nije prijatno, kiselkasto se smeska, ali mora da prizna odgovor. Sada je na Srbima red da odahnu.

Dzejmi se okrece ekipi Zapada sa pitanjem istina ili laz.

"NATO je bacio bombu na ambasadu Kine u Beogradu greskom. Istina ili laz?"

Gospodjica Amanpur, zvezda tima CNN dobija svoju sansu - ustaje i izjavljuje: "NATO je namerno bombardovao ambasadu!"

I sada je sve gotovo! Srbi se grle i raduju, jer znaju da su pobedili. Cak ni Dzejmi u tamnom odelu ne moze da prizna ovaj odgovor. Zajednicki jauk izvija se iz zapadnjackih redova. Tih par reci osudilo ih je na propast, i oni znaju da nema nazad.

Neki od njih zaboravljaju politicku korektnost i izjavljuju da je to bio poslednji put da igraju u istom timu sa jebenom glupom zenom. Medjutim, sve je gotovo, preostaje im samo da se pokupe u svoje hotele i utope svoj bol u picu, kao sto ce srbi da zaliju svoje slavlje.

Halo, Holivude, jesi li jos tamo? A, tu si! Sta mislis o mom poslednjem malom scenariju?

Sta, nisi cuo, imao si neka posla oko poslednjeg filma pa si trknuo... aha, nema veze, imam ja toga jos.

Sta mislis o naucno-fantasticnom filmu u stilu pedesetih. Pazi: medjunarodnu zajednicu preuzeli su Marsovci , a dok pokusavaju da obore Milosevica, on otkriva zaveru i izumljuje naocare uz kojih se prepoznaju Marsovci preruseni u ljude. Naravno, ni Marsovci nisu savrseni, pa tako jedan od njih koji se uvukao medju svetske lidere cini gresku, pa kada Milosevic stavi naocare, svi svetski lideri poprimaju lik Medlin Olbrajt! Ne? A sta mislis o srednjevekovnoj drami sa sve kostimima i scenografijom, Slobin Hud protiv Serifa od Notingema, to bi...

Ah, da, shvatam, mora da si jako zauzet kad moras da zavrsis film do sledece srede. Da, da, shvatam... pa, nazvacu te kada budes imao vise vremena...

Klik.

(Kraj razgovora. Izgleda da mi ne stoji u kartama da cu moci da napustim svoj sadasnji posao, ne jos. Nista od lake love.)

  [ Ostali clanci i misljenja ]