l
 
http://www.bakersfield.com/24hour/opinions/story/675458p-717636c.html

Rocky Mountain News of Colorado
 
petak, 31. avgust 2001.
  

HOLGER JENSEN:

Zbrka koju su sami napravili
 
Danac, komandant NATO trupa u Makedoniji, kaze da su pokupili vise od trecine oruzja koje su prijavili albanski gerilci i da bi trebalo da zavrse svoju misiju u 30-dnevnom roku koji je postavila alijansa.

Ali makedonski premijer Ljupco Georgievski kaze da je NATO-v cilj od 3.300 komada oruzja smesno mali - njegova vlada smatra de je broj oruzja cak 85.000 komada - i predvidja nastavak gerilskog rata koji je poceo u februaru.

"Govoriti o samo 3.000 komada oruzja nakon sest meseci krize je smesno", kaze on. "Bez ozbiljnog razoruzavanja dalje borbe su zagarantovane".

Tvrdolinijski ministar unutrasnjih poslova Ljube Boskovski dodaje da on formira specijalne antiteroristicke snage, pod nazivom Lavovi, da zavrse NATO-v nedovrseni posao nakon sto njegovih 4.500 vojnika ode.

"NATO-va misija nas nece osloboditi bandita", kaze on. "Mi moramo sprovesti ciscenje, pretragu, da ocistimo teren od teroristickih banditskih grupa".

Privatno, neki NATO oficiri i mnogi zapadni vojni analiticari se slazu da Nacionalna oslobodilacka armija, kako Albanci nazivaju sebe, je dobrovoljno ponudila da preda samo deo svog arsenala i da lako moze nadomestiti ono sto preda krijumcarenjem oruzja sa susednog Kosova.

Sto cini "Operaciju Neophodna zetva" tanko prikrivenom saradom da se izvuce zapadna alijansa iz jos jedne balkanske zbrke koju je sama napravila.

Makedonija, mala zemlja sa prethodno pasivnim Albancima - manjinom od 30% - nalazi poreklo svojih problema u NATO-vom tetosenju OVK, koja zaogrce svoje kriminalne poduhvate u albanski nacionalizam.

Nema sumnje da je OVK zapocela kao albanska mafija, krijumcareci drogu, organizujuci prostituciju, krijumcareci cigarete, oruzje i radeci druge poslove crnog trzista, koji sada finansiraju njene "oslobodilacke ratove".

Takodje nema sumnje da je albanska manjina u srpskoj pokrajini Kosovo bila ugnjetena od strane rezima Slobodan Milosevica u Beogradu i trazila spasioca.
 
OVK je postala taj spasilac nakon sto je primila ogromnu infuziju oruzja od albanske vojske u martu 1997. godine. Jedan britanski istrazivacki centar, Arms Forces Intelligence, kaze da je samo taj arsenal imao skoro 600.000 desantnih puski, 25.000 mitraljeza, 38.000 automata, 245 raketnih lansera, 770 minobacaca, na hiljade granata, milion mina i 20.000 tona eksploziva.

Samo cetvrtinu tog oruzja je albanska vlada dobila nazad, sto znaci da je ostatak jos tamo negde. OVK je takodje dobila oruzje od Turske, Irana i CIA, nakon sto su zapadne sile zakljucile da bi albanski gerilci bili korisno orudje za destabilizaciju Milosevicevog rezima.

Cak i sa tim OVK nije mogla da se poredi sa srpskom vojskom. NATO je spasio gerilce od skoro sigurnog unistenja kad je bombardovao Jugoslaviju 1999. godine i ucinio Kosovo medjunarodnim protektoratom. Ali umesto raspustanja OVK, NATO joj je dozvolio da zadrzi oruzje i postane Kosovski zastitni korpus, koji se infiltrirao u Makedoniju i metamorfozirao u NOA.

Nakon sest meseci borbi u kojima su gerilci zauzeli velike delove teritorije, Makedonija je nevoljko prihvatila zapadni mirovni plan koji prisiljava vladu da ucini jezicke i politicke ustupke albanskoj manjini a zauzvrat dobije razoruzavanje koje se ne moze proveriti i obecanje NOA da ce se raspasti.

Vec se od NOA otcepila militantna grupa pod nazivom Albanska nacionalna armija, koja odbija da postuje svako primirje. Ona se krivi za dizanje u vazduh makedonskog pravoslavnog manastira i motela tokom procesa razoruzavanja. Jedan britanski vojnik je takodje poginuo od komada betona bacenog na njegova kola od strane makedonske omladine.

Ankete ukazuju da 25% makedonske slovenske vecine i polovina Albanaca podrzavaju plan. Makedonci su besni sto ih NATO tera da popuste "albanskim teroristima" i vecina smatra, kao i njihova vlada, da ce se rat nastaviti cim odu prikupljaci oruzja.

Ako se nastavi, da li ce NATO konacno zauzdati ono sto londonske novine nazivaju "bastardna armija CIA-e"? Ne racunajte na to.

Holger Jensen je urednik medjunarodne rubrike lista Rocky Mountain News.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©1995-2001 beograd.com. All Rights Reserved.