Kazivanja
Pise Radmila Stankovic

12.08.2000.

Milena Dravic, glumica : 

Radikali su u mene uperili prst

I kroz svoj posao, ali i kao privatno bice, borila sam se poslednjih godina da se u Srbiji promene stvari za dobrobit svih nas, za dobrobit Srbije. U to ime sam govorila, ali ne retko i bivala kaznjena time sto mi se ne prikazuju filmovi na televiziji ili ne prefidan nacin oduzima pravo na rad.

Kada je nedavno, na Medjunarodnom filmskom festivalu na Palicu, primila nagradu "Aleksandar Lifka" za trajan doprinos evropskom filmu, najveca jugoslovenska filmska glumica Milena Dravic je bila srecna zbog ovog priznanja, ali i veoma pogodjena zbog neceg sto joj se tih dana dogodilo. Naime, Milena je od strane srpskih radikala proglasena izdajnikom sa kojim se treba obracunati. U emisiji Radikalski talasi koja se emituje na programu Televizije Palma, gledaoci su, naime, videli prilog u kome se brojni jugoslovenski umetnici - Djordje Balasevic, Voja Brajovic, Biljana Srbljanovic...i Milena Dravic zbog raznih izjava koje se ne dopadaju uredncima ovog programa (inace, emisiju kao urednik potpisuje Aleksandar Vucic, ministar za informisanje u Vladi Srbije) proglaseni izdajnicima zemlje. 

U slucaju Milene Dravic napravljena je montaza prema kojoj je ona, navodno, izjavila: "Ja bih klavirskom zicom obesila i leve i desne". Istina o toj recenici, medjutim, glasi:

" U filmu "Nebeska udica" Ljubise Samardzica koji je osvojio sve moguce nagrade u zemlji i priznanja u inostranstvu, ja u jednoj sceni, u razgovoru preko telefona, kazem: " Dobro je, nije bilo strasno nocas. Samo trafostanica. Kazu neke meke bombe. More, ja bih njih na Terazije besila. I njih i ove nase, nego sta , o klavirske zice da se klate zajedno boze me prosti." Eto, to je tekst koji ja izgovaram kao Danka, onako kako je napisao scenarista Srdjan Koljevic.A videli ste sta su oni uradili. Kako su oni to izmontirali, izmislili, kako su, zapravo uputili poziv na linc. Oni to upravo rade protiv ljudi koji su na najbolji nacin eksponirani u svom poslu." 

Zbog cega su radikali upreili prst na glumicu koja je jugoslovenski film zaduzila sa 87 filmova i reputacijom velike evropske kinematografije? Milena ne zeli da ulazi u motive onih koji se bave takvim lazima i podmetanjem, ali objasnjava svoj politicki stav: 

" I kroz svoj posao, ali i kao privatno bice, borila sam se poslednjih godina da se u Srbiji promene stvari za dobrobit svih nas, za dobrobit Srbije. U to ime sam govorila, ali ne retko i bivala kaznjena time sto mi se ne prikazuju filmovi na televiziji ili ne prefidan nacin oduzima pravo na rad. Ja, medjutim, nikada i nikoga nisam vredjala, bez obzira da li sam govorila studenstima ili na nekom drugom, mestu, i sve sto sam kazala bilo je javno...tako postoje snimci i dokazi da se vidi sta sam htela. A htela sam, zapravo, samo dobro svojoj zemlji i svom narodu." 

Ova filmska i pozorisna glumica smatra da se poslednjih deceniju snimljeno veoma malo filmova i odigrano malo predstava koji su se bavili onim sta nam se dogadjalo i kroz sta smo prolazili: 

"Sa ovom nasom istinom, crnom, istinom, suocili su se Emir Kusturica, Srdjan Dragojevic i Goran Paskaljevic. Kazu da je to, na njemu svojstven nacin, uradio i reditelj Zika Pavlovic koji je umro i nije sasvim zavrsio film "Janez", vec ga je dovrsio njegov djak Dinko Tucakovic i bice prikazan na filmskom festivalu u Veneciji. Nadam se da cemo ga i mi ovde uskoro videti. Ucinio je to i Dusan Kovacevic u predstavi "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" u kojoj i ja igram. Iz te predstave volim da citiram recenicu "prividno si ziv, prividno postojis" koja najbolje ilustruje ovo nase stanje u kome se nalazimo. Ja to vreme zovem i vremenom zaborava, jer godine koje su neposredno za nama izbrisale su sve sto je pre toga postojalo i napravile pustos." 

Ovog leta Milena sa predstavom "Bokeljski D mol" Stevana Koprivice igra na Crnogorskim primorju. Ocekuje da bi uskoro mogla da snima naslovnu ulogu u filmu "Ljubavi Anice Huber" koji bi rezirao Goran Markovic. Rec je o veoma zanimljivom epistolarnom romanu slikara, reditelja i pisca Mice Popovica. Kad nema obaveza, vreme provodi na moru u stanu, zajedno sa suprugom Draganom Nikolicem koji je upravo dobio nagradu "Pavle Vujisic" priznanje za zivotno delo koje ce mu biti uruceno na Filmskom festivalu u Nisu: 

" Kada su sve sabrali i pogledali videli su da iza njega stoji bogata karijera. Dragan je ostvaren glumac i nas brak funcionise, izmedju ostalog, i kao veza dvoje ostvarenih umetnika. Inace, Dragan je napustio pozoriste iz zaista sustinskih razloga o kojima ne mogu ja da govorim vec on, i njegova je velika zelja da rezira. Znam da on ima istinski nerv za reziju i nadam se da ce se i ovde uskoro staci i uslovi da on rezira." 

[ Prethodna Kazivanja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.