Kazivanja
Pise Radmila Stankovic

23.12.2000.

Beba Loncar

Sreca na starim temeljima

Posle nekoliko decenija izbivanja, ovdasnja javnost je videla Bebu Loncar pocetkom decembra u Jugoslovenskoj kinoteci na obelezavanju 40 godina od filma "Ljubav i moda". Beba Loncar se vratila u svoj rodni grad da zapocne novi zivot i novu ljubav

Verovatno ne postoji veca filmska zvezda, a da se o njoj manje zna; da je napravila vecu internacionalnu karijeru, a da je bila manje prisutna u domacem filmu; da je imala bogatiji zivot, a da ga je manje nudila na uvid radoznalcima.

Za ovaj deo Evrope, Beba Loncar na vespi u filmu "Ljubav i moda" je isto sto i Ester Vilijams u "Balu na vodi". Pocekom sezdesetih se licitiralo ko je vise puta gledao ovo prvo beogradsko, urbano celuloidno ostvarenje iz kojeg je ostala i jedna nezaboravna pesma. Ovih dana kada se Beba Loncar posle skoro cetiri decenije vratila u svoj Beograd, u koju god kafanu ode, posle izvesnog vremena orkestar pocinje da svira, a prisutni pevaju: "Devojko mala, pesmo moga grada..."

U Jugoslovenskoj kinoteci, direktor Rale Zelenovic je 9. decembra organizovao posle 40 godina ponovnu premijeru "Bala na vodi". Od zivih aktera bili su Beba i Ckalja, kao i reditelj filma Ljubomir Radicevic. Nekoliko dana kasnije, najslusaniji beogradski radio B92 proglasio je Bebu za "najbolju ribu veka". I ona je dosla da primi to priznanje srecna sto su je klinci tako dobro ocenili. Beba vec 20 godina ne snima filmove, ali je pre toga ostvarila zavidnu internacionalnu karijeru, pre svega u Italiji. I posle svih tih godina odsustvovanja, kada je u Beograd samo povremeno dolazila, sada se sasvim vratila. Kao srecna i zaljubljena zena iza koje je ostalo deset uzasnih godina:

"Za vreme moje filmske karijere, a pocela sam da igram maltene kao devojcica, o meni se zaista mnogo pisalo. Kada sam konacno odlucila da imam dete, posto sam vec dugo bila u braku sa Josipom Radeljakom, rodila sam sina Lea, koji je ove godine napunio 18 godina. Prakticno sam prestala da snimam. Do odredjenog trenutka me je zaista pratila sreca. Bila sam prosto privilegovana: nisam se mucila da dodjem do posla, fantasticno sam zaradjivala, zivela lepo i luksuzno, tako da je bilo lepo i meni i onima oko mene. Moja zivotna konstrukcija je bila prosto idealna: kao sasvim mlada sam bila lepa i uspesna, potom sam imala ljubav, brak i seks, da bih u zrelim godinama imala i dete. Sta bih vise? A onda se 1991. na mene sve srucilo u veoma kratkom periodu. Kao da je neko bacio anatemu. Srusio se svet. Poceo je rat u mojoj zemlji, a ja sam bila udata za Hrvata. Razocarenje u braku, razocarenje u prijatelje, razocaranje zbog svega sto se dogadjalo u Jugoslaviji... I onda je krenulo nizbrdo. Razvela sam se na najgori moguci nacin. Jedna duga veza za koju sam verovala da je ljubav, pokazala se pogresnom procenom i slobodno mogu reci da je to moj najveci neuspeh u zivotu. Apsolutno sam pogresila coveka. Moj brak se vukao do 1994. godine i katastrofalno se zavrsio."

Dikan, kako svi zovu biznismena Josipa Radeljaka, u javnosti je dugo bio poznat kao Bebin muz, da bi kasnije nasao njenu mladju kopiju u liku glumice Ene Begovic. Ena je, leta 2000. na Bracu tragicno izgubila zivot u saobracajnoj nesreci. Mesec dana pre toga Dikan i ona su se vencali i dobili kcer.

Beba od ovog leta zivi sa covekom koji je bio njena davna mladalacka simpatija. Rec je o Stevanu Marinkovicu Knicaninu, ciji je pradeda bio srpski vojvoda Stevan Knicanin. Jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime. Gradjevinski inzenjer, poznati skijas, odavno razveden, spada u one Beogradjane koji nikada nisu hteli da napuste svoju zemlju iako su imali prilike za to. Danas se smeje i kaze da zapravo:

"Iz Beograda nisam otisao i zato sto sam cekao Bebu da se vrati, i sacekao sam je. Kada je izbio rat imao sam vizu u dzepu, ali jednostavno nisam hteo da odem. Znate, za mene je Beograd ne samo ovo sto danas zivim, vec i uspomene na grad iz moje mladosti kada smo se svi poznavali, setali na strafti, kada su automobili predstavljali retkost, kada smo isli na zurke i druzili se. Za mene je Beograd i u Maderi, u Potkovici, u Vuku, u Klubu knjizevnika."

Beba Loncar na ovo dodaje: 

"U nasim godinama, govorim o Stevi koji ima 59 i sebi koja imam 57 godina, strasno je vazno da su ljudi slicni. A mi to jesmo po svemu. Rodjeni smo u razmaku dve ulice, odrastali smo u slicnom miljeu, cini mi se da ga poznajem celog zivota. I uverena sam da cemo ostati zajedno."

Kako je raspad zemlje oznacio i raspad njenog braka, tako je njena nova ljubav u Beogradu bila preteca burnih dogadjaja u Srbiji koji cine neodvojivi deo Bebine ukupne radosti:

"Mislim da nije moglo nista lepse da mi se desi nego da 5. oktobra budem u Beogradu zaljubljena i voljena, na ulicama grada u kome sam rodjena i koji sam uvek najvise volela. Danas posebno. Ja sam osoba koja ima pozitivne misli, i neko mora grdno da me povredi da bih ja mislila lose i da bih se lose osecala. A, na zalost, imala sam zaista los period. No, hvala bogu, to je sada iza mene. I zato hocu da cestitam Novu godinu svima koje volim sa porukom da budu onako srecni, da vole i da budu voljeni kao ja sada. A onima koje ne volim, neka bude onako kako je meni bilo poslednjih desetak godina."

Beba Loncar je igrala sa slavnim partnerima, i kod velikih reditelja. O svom iskustvu sa slavnima na kraju kaze:

"Nisam srela ni jednu istinsku zvezdu i velikog umetnika, a da nije imao harizmu. Uvek me je ljutilo kada su govorili kako je Karlo Ponti napravio karijeru Sofije Loren. To je cista glupost. On je jedan obican biznismen iz Milana i niko za njega ne bi ni znao da nije sreo ono cudoviste od lepote i talenta. Ona je njega napravila, a ne on nju. Ali, u muskom scenariju on je matori producent, mali i ruzan, a ona visoka i lepa, sto je apsolutna glupost.

Marcelo Mastrojani je bez sumnje najsladji covek koga sam upoznala. To ce vam reci svi koji su ga poznavali. On je bio tolika zvezda da niko nije mogao ni da mu pridje. A bio je toliko divan i jednostavan, da je dokazivao ono u sta sam se apsolutno uverila svih ovih godina koje sam provela na filmu: sto je neko veca zvezda, to je normalniji i jednostavniji. I za rad i za zivot. Osrednji su najgori.

Za razliku od Marcela, Voren Biti je najnesimpaticniji glumac koga sam srela. Kada sam videla da su me na jednoj veceri stavili do njega, bila sam zadovoljna sto cu ga upoznati. Na zalost, posle te vecere ne mogu nista lepo da kazem o njemu."

 

[ Prethodna Kazivanja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.