Iza scene
Pise Radmila Stankovic

25.03.2001.

Nebojsa protiv Nebojse

Postoji osnovni razlog zbog kojeg su Nebojsa Covic i Nebojsa Pavkovic veoma bliski jedan drugom. Jedan je pravi general, drugome prijatelji iz DOS-a iza ledja tepaju da je "Napoleon od Bujanovca". Kao bivsi komunisti, ili socijalisti, svejedno je, oni slicno razmisljaju, slican im je jezik i nacin razgovora, bas kao i nacin na koji se uzajamno vredjaju. Obojica su bili odani Titovi vojnici, potom Slobini i Mirini. Samo je Covic ranije ispao iz lokomotive

Zbog cega je Nebojsa Covic (43) upakovao Nebojsu Pavkovica (55) u sintagmu "psi rata"? Da li samo zato sto je Pavkovic svog imenjaka pre toga ironicno nazvao "Marsal Covic", a ovaj odgovorio da je to "nebulozna izjava" , dodavsi kako "psi rata treba da odu". Da li je ovaj "dijalog" dvojice bivsih komunista, socijalista, svejedno je, samo rezultat razlicitog gledanja na resavanje problema siptarskih terorista na jugu Srbije, ili ima i nesto vise, ili nesto iza toga?

Nebojsa protiv Nebojse, predstavlja u ovom trenutku politicku glavobolju pre svega za predsednika SRJ i Vrhovnog komandanta oruzanih snaga VJ Vojislava Kostunicu. Jer, upuceni tvrde da je "Napoleon od Bujanovca", kako krisom tepaju Covicu njegovi iz bivse opozicije, preuzeo u svoje ruke mnogo vise nego sto mu pripada kao predsedniku Koordinacionog tela Savezne i Republicke vlade za Bujanovac, Presevo i Medvedju. On u ovom trenutku od sebe pravi legendu, bas kao sto je to Pavkovic bio kao komandant Trece armije u vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

Dobri znalci likova i dela ove dvojice, tvrde da su se sukobile dve ogromne sujete dveju jednako narcisoidnih licnosti. Samo po sebi to ne bi bilo od posebnog znacaja, da nije u igri vise od njihovog poimanja sebe samih. U pitanju je sudbina juga Srbije. Za generalpukovnika, nacelnika Generalstaba VJ Nebojsu Pavkovica, vojni komentator Ljubodrag Stojadinovic tvrdi da je "apsolutno najsposobniji general u vojsci", i da mu na tom polju nema ravnog. Ako se to ima u vidu, manje je vazno u ovom trenutku sto je ljubio skute Slobodanu Milosevicu i Miri Markovic, jer u tom pogledu se ni malo ne razlikuje od Nebojse Covica koji je bio poslusni vojnik SPS sve dok ga 1997. Milosevic nije izbacio iz sedla. Do tada je bio i sef beogradskih socijalista, i predsednik grada, i autor one cuvene recenice "svi smo mi po malo socijalisti" Ipak, Covic je, pored svega toga, bio veoma preduzimljiv gradonacelnik, sposoban poslovan covek.

Pavkovicu kao nacelniku Generalstaba se, naravno, ne moze precutati avantura sa vilom na Dedinju u Uzickoj ulici broj 28 u koju je trebalo da se useli, a cija je gradnja i oprema kostala Saveznu vladu i Vladu Srbije osam miliona nemackih maraka. Naknadno je odlucio da ne zeli da se useli u nju, pa tako priznaje da je vlasnik samo polovine stana koji deli sa svojom cetvrtom suprugom Glorijom. Nebojsa je njen treci muz, a iz braka sa pokojnim Mickom Markovicem, sinom nekadasnjeg srpskog politicara Dragoslava Markovica, ova bivsa voditeljka RTS ima desetogodisnju kcer.

Sta, pored price o vili, jos nije u redu, odnosno zbog cega su se na ovaj nacin sukobila bas ova dvojica politicara? Jer, ako cemo do vile, Covic je odavno vlasnik jedne velike i lepe kuce od 200 kvadratnih metara u Kosutnjaku, koju je dobio od svoje firme FNP Treid, a koju je otkupio u vlasnistvo.

Postoji, mimo svega slicnog, osnovni razlog zbog kojeg su nacelnik Generalstaba i komandant na jugoistoku Srbije jedan drugom najblizi. Kao ljudi bivseg rezima, oni imaju blizak nacin razmisljanja, slican vokabular i nacin razgovora, bas kao i vredjanja. Po tome se bivsi komunisti na ovim prostorima razlikuju od onih koji nisu pravili karijeru na osnovu partijske pripadnosti. A Covic to jeste, bas kao sto ni Pavkovic ne bi mogao da pravi karijeru da se nije podrazumevala njegova partijska odanost. Njegove stvarne muke su pocele kada je predsednica JUL-a od njega trazila da se pojavljuje i na promotivnim skupovima levice, zbog cega se general zalio prijateljima i pitao sta da radi.

Ima u predstavi "Profesionalac" Duska Kovacevica, jedna recenica koju izgovara jedan zakleti antikomunista: "Ja nisam komunista, ja ne smem da lazem", kaze on. Te jednostavnosti, samo u obrnutom smislu, ima i u ovoj prici o Nebojsi Covicu i Nebojsi Pavkovicu. Ovo izmedju njih dvojice je, sto bi rekli klinci, iz njihovog filma dvojice bivsih komunista. Medjutim, ulog je suvise veliki da bi jedan drugome otpisivali preko medija, a narodu je stalo samo do jednog odgovora: sta ce biti sa jugom Srbije. A to nije Coviceva gubernija, niti Pavkovicev poligon. Kao sto su socijalisti na vlasti imali Zorana, zvanog Baki Andjelkovic kao kurira za vezu sa Kosovom, sada Covic ima istu ulogu. Njegovo stolovanje u Bujanovcu poslednjih meseci dalo mu je mogucnost da pregovara i dogovara sa lokalnim albanskim mocnicima, ali cela prica je prilicno besmislena ako se zna da ni oni nisu vlasnici svojih sudbina. Utoliko se cini da Covic uz svu svoju prirodnu nadmenost ima i onu naivnost sa kojom se ne resavaju problemi granice jedne zemlje. A to, u ovom trenutku nema ko da mu kaze.

U novim medjunarodnim pravilima igre na koje je Srbija, odnosno Jugoslavija morala da pristane, na Kosovu, a po svoj prilici ni na jugu Srbije, nema mesta za Pavkoviceve ratne igre. Najboljem djaku svih vojnih skola koje je zavrsio, to sigurno ne pada lako. Iz veceri u vece na malim ekranima gleda Covica, u dzemperu, maskirnoj uniformi, vojnickoj jakni, odelu... kako najavljuje sporazum sa onima koji bez prestanka kidnapuju ili ubijaju Srbe. A njega je sve manje u javnosti. I stoga se u petak, 23. marta, posle dugo vremena, oglasio na konferenciji za novinare. Da, izmedju ostalog, povodom optuzbe "psi rata", kaze:

"Ne znam kome je to upuceno. Ako je vojsci i meni, nemam sta da komentarisem."

I dodao je jos da je sin bivseg predsednika Jugoslavije Marko Milosevic 1998. godine oslobodjen od vojske, ali da ce se to ispitati, pa ce se videti da li je za to bilo osnova ili ne...

 

[ Prethodni tekstovi ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.