Iza scene
Pise Radmila Stankovic

22.04.2001.

Seselj, lazi i zute trake

Vojislav Seselj (46) je saucesnik svih nesreca koje su nas sustizale na ovim prostorima u protekloj deceniji. I kada je stvarno bio na vlasti i kada je lazno bio u opoziciji. Zuta traka koju je prosle nedelje zadenuo na ruku stavljajuci tako sebe u ulogu zrtve nove vlasti, perverzan je cin koji govori o besramnosti ovog svrgnutog politickog mesetara. Sramno je da on danas stavlja sebe u ulogu nesrecnih Jevreja pod Hitlerom, a do juce je pravio spiskove po nacistickom principu podobnosti.

Kada je Slobodan Milosevic, tadasnji predsednik Srbije, pocetkom devedesetih izjavio u razgovoru za "Ilustrovanu politiku" da je Vojislav Seselj njegov omiljeni opoziconi lik, bila je to samo potvrda cinjenice da ga je upravo on izmislio i pustio na politicku scenu Srbije da radi po njegovoj meri i nalogu. Upuceni su tada govorili da ga sadasnji zatvorenik Centralnog zatvora u Beogradu nikada nije cenio ni uvazavao, ali je znao da je lazni cetnicki vojvoda pouzdan cistac i da na njega moze racunati. U tom pogledu, Seselj je saucesnik svih nesreca koje su nas sustizale na ovim prostorima u protekloj deceniji. I kada je stvarno bio na vlasti i kada je lazno bio u opoziciji. 

Danas je Vojislav Seselj ( 11. oktobra ce napuniti 47 godina) prvi put stvarno u ulozi opozicionog stranackog lidera i poslanika opozicije u srpskoj skupstini. I prvi put je bez svog velikog mentora i coveka kome se divio, ali je imao samo jednu zelju - da ga nasledi. Srpski biraci su mu zamalo poklonili poverenje na poslednjim predsednickim izborima 1997. godine. Pobedio ga je socijalista Milan Milutinovic. Medjutim, kada je Seselj podelio vlast sa levicom, najbolje saveznike je nasao u vladajucoj garnituri JUL-a. Bio je to ujedno i dokaz njegove politicke inteligenecije kojom je sagledao svu trenutnu moc partije na cijem celu je bila svemocna Mira Markovic. Sva sreca da je ta iluzija prekinuta rezultatima proslogodisnjih izbora. 

Seselj je bez sumnje najgrotesknija figura u poslanickim klupama skupstine Srbije, a predstavnici nove vlasti mu to zdusno omogucuju. Proslonedeljno oduzimanje dzipa kojim se vozi sef radikala (zbog sumnjivog porekla, kako tvrde nadlezni) izazvalo je scenu na ulici, Seselj i njegovi stranacki drugovi se legli na zemlju ne dozvoljavajuci odnosenje vozila. Sutradan su se u skupstini Srbije svi radikalski poslanici pojavili sa zutim trakama oko ruke. 

Aluzija na Jevreje u vreme nacizma je izazvala osudu jevrejske zajednice u Beogradu. Zbog cega je bila potrebna cela ova farsa? Da li je "pauk" morao da nosi dzip sa ulice uz spektakl koji je radikalima omogucio jos jednu promociju? 

Nova vlast, ocigledno jos uvek nestabilna i nesigurna, cini greske koje bahatom doktoru pravnih nauka iz Sarajeva daju povoda da demonstrira sav svoj bezobrazluk. Ujedno, njegova minorna poslanicka vlast kojom ne moze da utice na promenu odluka, eskalira u verbalnim duelima i smicalicama, za sta su, opet, odgovorniji predstavnici vladajuceg DOS-a nego ovaj politicki sarlatan i lazljivac. (Ovo "lazljivac" upotrebljavam, u punom i bukvalnom znacenju te reci. 

Naime, Vojislav Seselj je prosle godine u jednom tv nastupu - i rec "nastup" koristim u njenom medicinskom znacenju - vitlajuci nekakvim papirima pred kamerama, prozvao brojne novinare, pa i moju malenkost, rekavsi da sam od radija B92 primila 10 hiljada nemackih maraka, te da se taj novac nalazi na mom ziro racunu u Budimpesti. Dakle, ne trepnuvsi, inicijale R. Stankovic je pretvorio u moje i prozvao me punim imenom i prezimenom. Uzvratila sam mu u svojoj maticnoj novini (NIN) recima da je lazljivac. Nekoliko puta sam to javno ponavljala, i opet cu.) 

Ljudi na vlasti imaju daleko vise argumenata protiv Seselja koje ne koriste. A morali bi imati i neuporedivo vise mudrosti da ga postave na mesto koje mu je narod odredio na poslednjim izborima. Opcija koju zastupa ova stranka dobila je taman onaj procenat koliko imaju sve slicne, desnicarske i neofasisticke ideje u demokratskim evropskim zemljama. I dobro je da je tako. Vlast tome ne sme da pridaje veci znacaj. Niti da radikalima pruza povod za njihove egzibicije. 

Zute trake koje su radikalski poslanici zadenuli na ruke prosle nedelje, stavljajuci tako sebe u ulogu zrtava nove vlasti, perverzan je cin koji govori o besramnosti svrgnutog politickog mesetara. Onog istog koji je svojevremeno napravio spisak novinara, "domacih izdajnika i stranih placenika" na kojem su bili pre svih Jevreji i neSrbi. Sramno je da on danas stavlja sebe u ulogu nesrecnih Jevreja pod Hitlerom, a do juce je "trebio" ljude po nacistickom principu podobnosti. 

Nazalost, nije mali broj ministara i poslanika vladajuce koalicije koji na Seseljeve provokacije uzvracaju slicnim ponasanjem. On to jedva ceka, jer je u tim marifetlucima daleko bezobrazniji i spretniji od njih. Stoga je prilicno uputno upitati: da li bi Vojislav Seselj imao tu medijsku promociju da mu se ne daje povoda za nju? Novinari nezavisnih medija su ga u jednom trenutku ignorisali i nema summnje da je i to dobrim delom doprinelo njegovom izbornom debaklu. Izgleda da je opet vreme da se Vojislav Seselj skloni sa naslovnih i politickih stubaca.

 

[ Prethodni tekstovi ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.