Kazivanja
Pise Radmila Stankovic

03.06.2001.

E viva Montenegro

Duvanski put

Milu Djukanovicu je ceo svet isao na ruku pustajuci ga da ne radi nista i da svojim postojanjem "plasi mecku". Danas je mecka u zatvoru, na putu za Hag, a Mila optuzuju da je kriminalac. Ima tu neke pravde.

Krajem maja, o jednoj ugodnoj veceri u Brislu, ozbiljan diplomata koji vazi za izuztnog znalca jugoslovenskih (ne)prilika, nediplomatski direktno mi je rekao: "Slobodno porucite svojim prijateljima na vlasti da Milo Djukanovic nema vise nikakvu podrsku u svetu i da od otcepljenja Crne Gore nema nista. On je politicki mrtav!" (Pogresno je podrazumevao da dugogodisnji novinar nezavisnih medija po definiciji mora biti prijatelj bivsih opozicionih, a sada lidera na vlasti!)

Posle nekoliko dana pukla je afera o svercu cigareta i umesanosti crnogorskog predsednika u njoj.

Kad bih se bavila teorijom zavere, lako bih zakljucila da je tekst objavljen u zagrebackom "Nacionalu" koji je i dalje tema dana u ovdasnjim medijima, dokaz one tvrdnje mog briselskog sagovornika s pocetka teksta. U tom smislu, on predstavlja narucenu politicku likvidaciju Mila Djukanovica. Naravno, likvidaciju od strane onih koji su od "lijepog djetica" napravili demokratu po njihovom ukusu.

Dve godine ranije, jedan ambasador, tada na radu u Beogradu, pricao mi je da od prve pomoci Evropske zajednice, jednoj trecini poklonjenog novca nisu mogli da udju u trag. S razlogom su sumnjali da otisao u dzepove crnogorske politicko-mafijaske vrhuske. Ali, tada je Milosevic bio na vlasti, a Milo Djukanovic je bio njihov adut u pogresnoj proceni kako ce on Slobi doci glave. Podrzavali su ga uprkos svim sumnjama o njegovim kriminalnim radnjama i saznanjima o njegovoj strahovladi koju su oni progralasavali demokratijom.

Danas je Milo Djukanovic samo poslednji komunisticki diktator na Balkanu i kad ne bi bio predsednik jedne federalne jedinice, bio bi covek koji se bavi sumnjivim rabotama i kojeg bi Italijani najradije smestili s one strane brave. Za to sto je odradio, omoguceno mu je da se materijalno dobro obezbedi i sada mu treba uzdrmati presto. "Nacional" navodi svedocenje izvesnog Srecka Kestnera, biznismena koji kaze da je zbog pretnje smrcu morao da izbegne iz Crne Gore u inostranstvo:"Od svakog prokrijumcarenog kartona cigareta izdvajalo se 20 dolara za crnogorsku drzavu, sest za sport i 10 dolara za Mila Djukanovica." Doticni optuzuje Stanka Subotica Caneta, "mafijaskog bosa Balkana", da su on i Milo Djukanovic u proteklih pet godina zaradili milijardu dolara. "Nacional" jos saopstava da je utvrdjeno kako crnogorski predsednik na racunima u inostranstvu ima 130 miliona dolara.

Javili su razni prozvani. Jedan od njih, za koga se tvrdi da je imao uvida u mahinacije Djukanovica i Sekulica, odmah je ubijen u Budvi. Nekadasnje crnogorski "cudo od pameti i ljepote" Ratko Knezevic je pobegao u inostranstvo i najavljuje tuzbu protiv Mila Djukanovica i Stanka Subotica. A samo nekoliko godina ranije, bio je Milov covek u Vasingtonu kao sef nekakve trgovinsko-diplomatske crnogorske misije.

Zasto je prica o svercu cigareta i njenim akterima iz Crne Gore i Srbije stigla iz zagrebackog "Nacionala"? Valjda, da se Vlasi ne dosete, kako glasi jedna srpska izreka koja se koristi za providno smestanje izokola. Jer, samo je van jugoslovenskog informativnog prostora bilo moguce objaviti kako jedan od aktera afere, Stanko Subotic Cane, rodom iz Uba u Srbiji, svercuje cigarete uz pomoc crnogorskog politickog vrha, ali je to radio i uz pomoc bivseg sefa srpske tajne policije Jovie Stanisica i nekadasnjeg potredsednika SPS Milorada Vucelica. I da se na sve to kaze kako se " Cane danas hvali potpunom zastitom Zorana Djindjica". (Srpski premijer je izjavio da poznaje Caneta.)

Ovakve price nisu nove, ali su uvek zanimljive. I nema nikakve razlike da li je u pitanju politicar iz Amerike, Francuske ili Crne Gore. Vazno je da je presao granicu koja deli politicku moc od njene zloupotrebe. Milu Djukanovicu je ceo svet isao na ruku pustajuci ga da ne radi nista i da svojim postojanjem "plasi mecku". Danas je mecka u zatvoru, na putu za Hag, a Mila optuzuju da je kriminalac. Ima tu neke pravde.

 

[ Prethodni clanci]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.