14.04.2002.
 
Terry Boyd i Ivana Avramovic
 
Fundamentalisti mudzahedini izazivaju spekulacije, strah u Bosni
 
Proslog 25. maja u Bosni i Hercegovini Vojin Jovanovic je pokusao da ispece prase da obelezi 40 dana od smrti njegove zene, sto je srpska tradicija. 
 
Tek sto su ovaj udovac i njegova dva prijatelja stavili zivotinju na razanj, pojavilo se oko 200 mudzahedina - fundamentalista muslimanskih boraca koji su se nastanili u Bosni. Oni su uzeli prase i bacili ga u reku Bosnu, zapadnu granicu sicusnog zaseoka Bocinje u centralnoj Bosni.
 
"Rekli su: Ovo je islamska republika!" kaze Jovanovic.
 
Srbi mozda nisu nevine zrtve u ovom sukobu. U intervjuu datom u februaru, Monica Tams, svedski humanitarni radnik, koja je bila u Bocinju tog dana, kaze da su Srbi verovatno hteli da isprovociraju mudzahedine time sto su pekli prase ispred njihove dzamije tokom molitve koja se odrzava petkom.
 
Ako je to bio njihov cilj, uspeli su. Barem 75 mudzahedina je krenulo na Srbe, seca se Tamsova. Dok je pokusavala da izadje iz grada pre nego sto stvari stvarno eksplodiraju, Tamsova je naisla na dvoja policijska kola koja su pokusavala da zadrze oko 200 mudzahedina u na desetine vozila.
 
"Dosli su niotkud!", kaze ona, dodajuci da su mudzahedini poceli da maltretiraju nadjacanu lokalnu policiju.
 
Nema sumnje u to da u Bosni ima mudzahedina. Pitanje je da li su opasni, da li ih iko budno posmatra i da li iko zasigurno zna gde su.
 
Bosanski zvanicnici kazu da je jasno da postoje veze izmedju medjunarodnih terorista i ljudi unutar Bosne. Dva bosanska pasosa koja su pripadala naturalizovanim Egipcanima, pronadjena u jednoj osumnjicenoj bezbednoj kuci al-Kaede u Kabulu, jasno povezuju teroriste u Bosni sa Avganistanom.
 
Uprkos ratu protiv terorizma, situacija u Bocinju - a i u celoj Bosni - nije dramaticno drugacija od proslog maja. Bosanski zvanicnici kazu da je u toku akcija da se isteraju oni koji su u zemlji ilegalno, ali islamskih fundamentalista jos uvek ima u znacajnom broju.
 
SFOR patrole posmatraju mudzahedine - i obrnuto
 
"Mi posmatramo njih, oni posmatraju nas", kaze major J.M. "Jens" Jorgenson, pomocnik nacelnika generalstaba SFOR Nordijsko-poljske borbene grupe u Doboju, oko 20 milja severno od Bocinja.
 
SFOR se preselio iz male baze u Bocinju, oko 50 milja zapadno od glavnog americkog staba  SFOR-a, Eagle Base, jer je bilo manje incidenata od 2000. godine, kada su mudzahedini napali dva generala u dva odvojena incidenta. Oba puta zvanicnici SFOR-a su pratili Srbe koji su pokusavali da se vrate u selo.
 
Prema policijskim vlastima u Doboju, pre dve godine je oko 86 mudzahedinskih porodica zivelo u Bocinju. Vecina ih je otisla prosle godine, nakon sto su zvanicnici UN poceli da vracaju srpske povratnike koji su isterani tokom rata. Zvanicno je ovde ostalo samo sest mudzahedinskih porodica.
 
Medjutim, prema Bosku Jovanovicu, lideru srpskih familija u Bocinju, mudzahedini se jos uvek redovno okupljaju u ovom zaseoku, narocito posle ponoci. On i drugi Srbi su rekli za Stars and Stripes da je medju ovim fundamentalistima i Abu Hamza, bivsi mudzahedinski komandant koga su vlasti identifikovale kao Palestinca po imenu Hamsa Husamedin.
 
"Bez sumnje, Abu Hamza je ovde veliki sef", kaze Jovanovic.
 
U obliznjem gradu Zavidovici, lokalni sef medjunarodne policije Mesaka Tadulala je potvrdio neke od Jovanovicevih tvrdnji. On kaze da salje SFOR-u izvestaje o okupljanjima u Bocinju, ali niko nikad cak ni ne potvrdi prijem tih informacija.
 
Tadulala je naveo brojne frustracije, ukljucujuci i nedostatak saradnje od strane bosanske policije. On je toliko nesiguran u lojalnost sopstvenog bosanskog osoblja da im nikad ne govori unapred o operacijama, kaze ovaj policajac sa Fidzija.
 
"Mi smo ovde da posmatramo, da budemo prisutni, ali ne i da stvarno nesto uradimo", kaze  Tadulala.
 
Americki SFOR zvanicnici drze oko na mudzahedinima od pocetka misije u Bosni, kaze major americke vojske Edvard Larkin, portparol u Medijskom operativnom centru u Eagle Base.
 
"Ako imamo dobre informacije mi ih pratimo", kaze Larkin. On je odbio da razgovara o specificnim navodima "operativne bezbednosti".
 
Procena opasnosti
 
Medijski izvestaji ukazuju, a bosanski radnici u Eagle Base potvrdjuju, da americke snage Specijalne operativne komande - pesadijske Delta Force i mornaricke SEAL - dolaze i odlaze iz Bosne, a deo njih pokusava da uhvati srpske ratne zlocince. Jedan radnik, koji je zamolio da ga ne citiramo, je rekao da je radio sa nekim vojnicima i da je cak dobio medalju jedinice SOCOM za svoj rad.
 
Ali do 11. septembra lokalna policija i SFOR su bili uglavnom zabrinuti zbog toga sto su Bocinje i druge mudzahedinske zajednice prepreka za povratak Srba.
 
Zvanicnici SFOR-a priznaju da mudzahedini iz celog muslimanskog sveta koriste Bosnu kao bazu. "Mi znamo da su oni dosli ovde i da koriste ovo za odmor i rekreaciju i za obuku", kaze  Jorgenson.
 
Dok to nije bas idealna situacija, kaze Jorgenson, medjunarodni zvanicnici su smatrali da mudzahedini nikad ne bi lansirali napade u svojoj sigurnoj luci.
 
Taj stav se ocigledno promenio sa napadima u septembru. U januaru su SAD zamolile bosansku vladu da preda sestoricu Alziraca koje su bosanske vlasti uhapsile u oktobru zbog smisljanja napada na americku ambasadu i Eagle Base. Policija kaze da je jedan od te sestorice, Bensaja Belkacem, nekad ziveo u Bocinju.
 
Ova sestorica su sada zatvorenici u kampu X-Ray, u Gvantanamo zalivu na Kubi.
 
20. septembra je Mirodrag Pandurevic, pomocnik bosanskog ministra za komunikacije i drzavnu sluzbu, rekao za Stars and Stripes da je vladin pregled drzavljanstva datih strancima tokom rata skoro zavrsen, i da je 420 drzavljanstva dato ljudima iz arapskih zemalja.
 
Pandurevic je dodao da ovaj pregled nije nasao nikakve teroriste niti ljude sa poternica Interpola. Cetiri meseca kasnije, taj stav se dramaticno promenio.
 
"To je bilo tada, ovo je sada", kaze Ivica Misic, bosanski anti-teroristicki sef i zamenik ministra spoljnih poslova, dok se bes na kratko pojavio na njegovom licu. U intervjuu u februaru Misic je rekao da su se stranci, ukljucujuci i muslimanske fundamentaliste, slivali u zemlju devet godina.
 
Uhapseni Alzirci su ocigledno bili medju najmanje 741 Arapa i oko ukupno 3.000 mudzahedina koji su dosli iz Avganistana, Pakistana, Egipta i drugih muslimanskih drzava u ovu jugoslovensku republiku tokom bosanskog gradjanskog rata. Vecina ih je dosla na "dzihad", ili sveti rat, protiv srpske i hrvatske vojske i srpskih paravojnih jedinica, boreci se kao strani bataljon pod komandom III Korpusa bosanske vojske, prema Seadu Numanovicu, novinaru i bivsem obavestajcu bosanske vojske.
 
Svi strani borci trebalo je da napuste Bosnu u roku od 30 dana od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. kojim je zavrsen rat. Ali vecina ih je uspela da dobije drzavljanstvo u tih 30 dana.
 
Sadasnja reformisticka koaliciona vlada Bosne istrazuje da li su korumpirani clanovi prethodne vlade SDA ilegalno dali drzavljanstva strancima, kaze Misic. "Sada mozemo videti sablon", kaze on.
 
Rasciscavanje
 
Bosanski i medjunarodni zvanicnici pregledaju ukupno 10.000 drzavljanstava, kazu Misic i Tomislav Limov, zamenik ministra unutrasnjih poslova. U pokusaju da dokazu medjunarodnoj zajednici da je nova koaliciona vlada ozbiljna po pitanju rata protiv terorizma, Misic kaze da ocekuje da se znacajan broj - mozda cak 40 posto - opozove.
 
Oni koji su proglaseni personama non grata bice prvo ponudjeni svojim zemljama porekla, a onda SAD, kazu Misic i Limov. Obojica su rekla da se ne brinu isuvise zbog finesa gradjanskih prava za ove osobe.
 
"Radije bih rizikovao krsenje ustavnih zakona i cinjenje nepravde pojedincima kojima se moze ponuditi kompenzacija, nego da dozvolim da se zbog naseg zanemarivanja dogodi tragedija koja se nikad ne moze ispraviti, cijim zrtvama se ne bi mogla ponuditi nikakva kompenzacija", kaze Misic.
 
Limov dodaje vezano za one koji su ilegalno u zemlji: "Mi cemo slediti zakone i garantovati njihova prava. Ali oni nam nisu ni potrebni. Skupo je hraniti ih i cuvati ih [u bosanskim zatvorima]. To je surovo, ali je tako".
 
"Ne moze se znati ko su losi momci", kaze Misic. "Ali moze se znati ko je prekrsio bosanski zakon. To je granica".
 
Medjutim, par bosanskih zvanicnika posmatra mudzahedine kao aktivirane tempirane bombe. Oni kazu da vecina njih nema policijski dosije, i da se smirila sa svojim bosanskim zenama.
 
"Mi ne verujemo da su teroristi ovde od one najgore vrste", kaze Misic. Agenti spavaci i mogucnost da novi teroristi dolaze preko poroznih granica Bosne vise brinu zvanicnike, kaze Limov.
 
I Limov i Misic su pohvalili saradnju izmedju medjunarodne zajednice i Bosne. Ali, kazu, po najosetljivijim pitanjima, protok obavestajnih informacija cini se da je jednostran.
 
Kad su americki zvanicnici zamolili Bosnu da preda Alzirce, odbili su da podele snimke razgovora preko mobilnih telefona navodno izmedju Bensaje Belkacema i visokih al-Kaeda zvanicnika u Avganistanu, ukljucujci i Abu Zubajdaha, za koga se sumnja da je sef al-Kaeda operacija. "Mi nismo dobili sadrzaj tih razgovora", kaze Limov.
 
Objasnjavajuci zasto SAD zadrzava obavestajne informacije, jedan americki zvanicnik je rekao za  Los Angeles Times da je "Bosna i Hercegovina jos uvek demokratija u razvoju, blago receno, i da njena vladavina zakona nije dovoljno zrela da resava ovo pitanje".
 
Danas, mudzahedini i njihovi lokalni bosanski simpatizeri nisu ograniceni na Bocinje. Prema lokalnoj policiji, oni su se rasirili po obliznjim gradovima Zavidovici, Zenica, Doboj i Ilidza.
 
Nedavno su dva vojnika Trece pesadijske divizije su rekla za Stars and Stripes da cesto vide bradate mudzahedine u tradicionalnoj muslimanskoj odeci u ovim gradovima. "Odete u Zenicu i vidite ih posvuda", rekao je jedan vojnik, koji je trazio da ne koristimo njegovo ime.
 
Vojnici su pokazali jednu zelenu traku, dimenzija tri x dva inca, sa recima "El-Mudzahid" na luku. To je traka koju su nosili mudzahedini koji su sluzili u bosanskom III Korpusu.
 
"Ove mozete kupiti kad god hocete dan za oko dve konvertibilne marke (oko 1 dolar) u Zenici", kaze on.
 
Upitan da li njegova jedinica pomaze SFOR-u da nadje mudzahedine, vojnik je odgovorio: "To je totalno van mene, gospodine. Ja samo znam ono sto vidim".

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 1995-2002 beograd.com. All Rights Reserved.