Toksicni nacisticki legat preti Evropi
 
Zabrinutost zbog toga sto nemacko hemijsko oruzje koje je Britanija bacila blizu obala Danske posle drugog svetskog rata pocinje da curi u mora
 
Rob Edwards
 
Pre vise od pola veka Britanija je bacila preko 100.000 tona nacistickog smrtonosnog hemijskog oruzja u more. Sada se ono vraca da nas progoni.
 
Naucnici se plase da su milioni starih granata i bombi koje leze u kratkom opsegu na dnu mora izmedju Danske i Norveske poceli da cure svoj smrtonosni tovar. Povredjeni su neki danski ribari, Norveska je lansirala istragu, a obalske vlasti se brinu da bi 'istorijska tempirana bomba' mogla da eksplodira.
 
The Sunday Herald je nabavio kopiju izvestaja Ministarstva odbrane koji detaljno navodi po prvi put izuzetnu skalu posleratnih operacija za oslobadjanje od nemackog hemijskog oruzja. Izmedju 1945. i 1947., najmanje 112.000 tona je utovareno u 33 nemacka camca, koji su zatim potpoljeni u Skagerrak, moreuz preko Severnog mora koji razdvaja Norvesku i Dansku.
 
Ove hemikalije, konfiskovane od Hitlerovog Treceg Rajha krajem drugog svetskog rata, su iperit,  fosgen, tabun i levizit, od kojih sve mogu naneti uzasne povrede. One mozda ukljucuju i cijanovodonicnu kiselinu i Ciklon B, dva otrova koriscena za ubijanje na milione Jevreja u nacistickim koncentracionim logorima.
 
Pre nego sto je upakovano u potpalublja brodova, ovo oruzje su nemacki radnici stavili u korpe od pruca. Nadalo se tada da bi ako neka hemikalija iscuri je apsorbovalo pruce i sprecilo da kontaminira more.
 
To je, medjutim, mozda bila lazna nada. Jedna ekspedicija ruskih naucnika u Skageraku je otkrila dokaze da se ovo oruzje /ponekad na dubini od samo dvesta metara/ raspada i prosipa svoj sadrzaj u morsko okruzenje.
 
Istraga ruske Akademije nauka u St Petersburgu je nasla nivoe arsena do cak 200 delova na milion oko jednog mesta gde je baceno. Ovo je 'izuzetno visoko', kazu oni, a verovatno je do toga doslo zbog luzenja arsena iz korodiranog oruzja.
 
Oni su takodje detektovali visoke koncentracije olova i drugih teskih metala. Ovo oruzje bi moglo da otruje ribare koji su ih izvukli sa morskog dna, meta je za teroriste i predstavlja 'veliku opasnost za zivotnu sredinu', upozorili su ruski naucnici.
 
'To je uzasna opasnost za Evropljane', kaze Albert Bikmullin, iz Medjunarodnog ekoloskog parlamenta, ruske grupe za zastitu zivotne sredine. 'Otrovni gas koji se polako rastvara u vodi moze da zagadi ogromne oblasti i dospe u lanac ishrane'.
 
On je dodao: 'Plankton apsorbuje otrovni gas veoma lako, mutira i dospeva u ribu kao hrana. Riba, zauzvrat, dospeva u mesozdere i na taj nacin dospeva u obrok coveka'.
 
Ruska vlada se zvanicno obratila NATO-u trazeci podrsku za program nadzora i sprecavanja curenja od ovog hemijskog otpada. Ali NATO, koji razmatra ovaj predlog preko svog Komiteta za probleme modernog drustva, jos nije odlucio sta da radi.
 
U medjuvremenu su norveske vlasti za kontrolu zagadjenosti upravo zapocele sopstvenu istragu, koja ukljucuje slanje mini podmornice sa daljinskom kontrolom na morsko dno da fotografise i pokupi uzorke. 'Mi moramo da to drzimo pod kontrolom i da se uverimo da to ne steti ljudima', rekla je Hilda Kajlen, visoki izvrsni diektor ovog tela.
 
Danske studije su pokazale da je preko 150 ribara slucajno podiglo hemijsku municiju u svojim mrezama. U nekim slucajevima, oni su opeceni curenjem iperita, koji, uprkos svom imenu, je gusta, viskozna tecnost.
 
KIMO, organizacija koja okuplja preko 100 lokalnih vlasti koje predstavljaju pet miliona ljudi sirom obala severne Evrope, planira Skotsku konferenciju o hemijskom otpadu u moru u novembru. Posto treba da se odrzi u gradu Ajr, naslov konferencije je Tempirane bombe iz proslosti.
 
'Mi smo sve vise zabrinuti zbog istorijske tempirane bombe koja otkucava na preko 80 mesta gde je bacen otpad u severnim morima. Mi trazimo od vlada da istraze tacne lokacije ovih mesta gde je baceno hemijsko i konvencionalno oruzje, da sacine inventar i objave ove informacije u javnosti', rekao je  Rik Nikerson iz KIMO..
 
'Ovi materijali sve vise dospevaju na nase obale i ugrozavaju ribare na moru. Vazno je da se dobije jasna slika o stanju ovih otpada tako da se moze preduzeti odgovarajuca akcija ako i kada neko mesto postane problem'.
 
Ovu stvar je preuzeo na sebe laburisticki poslanik za Glazgov Bejliston Dzimi Rej. On je podneo predlog u Donjem domu pozivajuci britansku vladu da se bori protiv zagadjenja od potopljenih brodova, a podrzalo ga je 28 drugih poslanika.
 
'Vazno je da se ovom vrstom zagadjenja vrlo brzo pozabavimo. Ovi brodovi leze na dnu mora proteklih 50 godina i sada trule. Opasne hemikalije cure u more i mogli bismo imati katastrofu po zivotnu sredinu za par godina', kaze on.
 
Medjutim, britanska vlada nema planove cak ni da nadzire hemikalije bacene u Skagerak. 'Konzensus medjunarodnog naucnog misljenja je da ta municija na dnu mora ne predstavlja rizik po ljudsko zdravlje ili morsku zivotnu sredinu, pod uslovom da se ne uznemirava', rekao je ministar odbrane, Dr Luis Muni.
 
On je priznao da je izgubljen veliki deo istorijske dokumentacije sa detaljima o bacanju. {Posle drugog svetskog rata bila je administrativna praksa da se unisti dokumentaicja o bacanju municije u more, ukljucujuci tu i hemijsko oruzje, kad se smatralo da takva dokumentacija nema daljnju administrativnu upotrebu', objasnio je.
 
Ovo priznanje je razbesnelo Reja. 'Uzasno je da je Ministarstvo odbrane unistilo vazna dokumenta,' izjavio je. 'Ne smem ni da pomislim koja su jos dokumenta unistena.'


[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.