http://www.sunday-times.co.uk/cgi-bin/BackIssue?

5. avgust 2001.


James Clark, vojni dopisnik :

RAF kupuje pametnije bombe nakon neuspeha na Kosovu 


RAF ce potrositi najmanje 100 miliona funti na najmodernije "pametne" bombe koje mogu same sebe da usmere na zemaljsku metu.

Do ovoga dolazi posle Kosovskog rata, gde je 40% britanskih bombi promasilo svoje mete. RAF ce opremiti 300 svojih aviona Tornado, Harrier i Eurofighter Typhoon mlaznjake sofisticiranijom verzijom vrste pametnih bombi koje koristi americka vojska u Zalivskom ratu. Ovo novo oruzje ce omoguciti RAF-u da bombarduje nocu, po svim vremenskim uslovima i - sto je od kljucne vaznosti - sa visine od 15.000 stopa, van dometa vecine zemaljskog oruzja.


Jedan privatni izvestaj, kojeg su zajedno pripremili Vojna naucno-tehnoloska labporatorija (Defence Science and Technology Laboratory) i Vojna agencija za nabavku (Defence Procurement Agency), kaze da ce nove bombe biti efektnije i od Paveway uredjaja tezine 1.000lb i 2.000lb koji su korisceni na Kosovu. Iako manje, tezine samo 500lb, one ce biti mnogo preciznije.

Ministarstvo odbrane ce zatraziti od firmi da se ove nedelje nadmecu za ovaj ogromni ugovor za bombe, s ciljem da opreme svoje avione u 2006. godini.

Vazduhoplovni marsal Glen Torpy, komandant 1. grupe RAF-a i covek odgovoran za veliki deo kosovske kampanje bombardovanja, kaze: "Ovo ce nam omoguciti da koristimo manje aviona, bacimo manje bombi i smanjimo rizik za avionsku posadu i kolateralnu stetu. Moci cemo da pogodimo manje mete po bilo kakvim vremenskim uslovima, a neprijatelj vise nece moci da ocekuje predah u satima tame".

Ove bombe ce verovatno biti navodjene sa GPS (globalni sistem pozicioniranja) satelita, iako nije iskljucen ni neki novi sistem. Metu ce naciljati avion, koriscenjem tacnih koordinata geografske sirine i duzine, koje ce se onda programirati u bombu.

Iz svemira ce satelit naci metu. Ako dim, vetar ili kisa izazovu da bomba skrene s puta, satelit ce onda moci da je instriuira da pomeri svoja peraja za navodjenje, ili cak ispali male startne motore da je vrate na kurs.

Bombe se takodje mogu reprogramirati tokom leta da padnu na neku drugu metu - cak toliko malu da joj je precnik 10 stopa. Cak postoji i opcija da mogu da zaustave bombu da ne eksplodira nakon oslobadjanja ako se na zemlji primete civili.

Trenutno su potrebna dva aviona da se izbace Paveway bombe koriscenjem laserskog navodjenja.

Vodeci konkurenti za proizvodnju novih bombi verovatno ce ukljuciti firme BAe Systems u Velikoj Britaniji i Boeing, americku firmu cija je JDAM pametna bomba lider na trzistu.

Komandant vaduhoplovnog puka Peter Barker, najvisi ekspert za bombe u RAF-u, rukovodi ovim projektom u glavnom stabu Vojne agencije za nabavku pored Bristol-a.

"Jedna od kljucnih koristi je da ne mora da se vraca do mete, sto smo morali da radimo na Kosovu" kaze on. "Dani 'glupog' bombardovanja su odbrojani".
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.