http://www.sunday-times.co.uk/

 
19. avgust 2001.


James Clark, vojni dopisnik:

SAS jedinica na tajnom zadatku izvidjanja na Balkanu


Britanske trupe upozorene na makedonsku zamku

 
SAS vojnici na tajnoj misiji u Makedoni radi zastite NATO mirovnjaka koji treba da dodju u Makedoniju, dok se na stotine britanskih padobranaca priprema da sutra odleti u ovu problematicnu bakansku drzavu.

Jedna SAS jedinica tajno operise u Makedoniji vec najmanje tri nedelje. Jos jedan broj ljudi je otisao da im se pridruzi.

U pocetku, kazu izvori bliski ovoj operaciji, njihova uloga ce biti "izvidjanje ruta", pretrazivanje bezbednih ruta za glavne NATO snage. Vojnici SAS-a, njih oko 20, ce traziti verovatne tacke zasede, mine i takozvane "uske" tacke gde izvidnica moze biti zaustavljena.
 
Sa njima zajedno idu vojnici iz 264-te (Signali) divizije, ciji je posao da obezbede sigurne komunikaciju za SAS ljude. Najmanje jedan istureni vazduhoplovni kontrolor, obucen da usmerava avione i pretrazuje opasnosti za mlaznjake, ce se takodje pridruziti ovom timu.

Glavni britanski element NATO snaga sutra odlazi za Makedoniju. On se sastoji od 500 vojnika, od kojih su mnogi iz Drugog Bataljona Padobranskog puka. Oni  ce stici zajedno sa elitnim Pathfinder vodom 16-te Vazduhoplovne jurisne brigade. SAS ce onda biti poslat dalje da pocne da uspostavlja kontakt sa etnickim grupama.

Za ovaj drugi deo misije stici ce jos dve SAS cete u Makedoniju da preuzmu stvari od svojih drugova. Praceni osobama koje pricaju lokalne jezike, oni ce patrolirati duboko u srce zemlje, prikupljajuci obavestenja za NATO komandante i brigadnog general Barnija Vajt-Spanera, britanskog oficira koji im je komandant.

Od njih ce se takodje ocekivati da se sprijatelje sa lokalnim stanovnistvom, da nude pomoc. Komandanti se nadaju da ce, uz uspostavljanje dobrih odnosa, SAS ljudi moci i da pruze informacije o tome gde se nalaze pojedinci skladista oruzja i rute bega - sto sve ima za cilj da pomogne da se postigne ono sto se naziva razresenje konflikta.
 
Dva SAS oficira su postavljena u stab NATO u Briselu da bi zapovednike obavestavali o kretanjima ovog puka u Makeodniji.

Ovaj plan ima za cilj da se izbegne produzavanje i razvlacenje problema, sto se desilo na kraju faza borbi u Bosni i na Kosovu, time omogucavajuci NATO-u da "cvrsto postavi stvari na svoje mesto", prema jednom visokom izvoru iz britanskih specijalnih snaga.

Ovaj izvor je potvrdio da su se SAS ljudi vec "veoma diskretno setkali ovuda. To je jos uvek veoma komplikovana situacija, a poslednja stvar koja nam je potrebna je da neki lokalci postanu neprijateljski raspolozeni i zadrze ih kao taoce.

"Oni rade ono sto rade najbolje.... posmatraju, cekaju i drze se dalje od borbi. Njihova uloga je primarno izvidjanje - pravljenje mapa bezbednih ruta za multinacionalne snage, da ih koriste da stignu do unapred odredjenih operativnih baza. Oni su iscrtali na mapi verovatne tacke zaseda i obavestice komandante o tome cim se da naredjenje za pokret. Oni ce takodje budno promatrati potencijalne izazivace nereda, tako da ove snage mogu da pokusaju da neutralisu njihov uticaj po svom dolasku".

On je dodao: "Pathfinders su vrlo profesionalna i kompetentna jedinica sa kojom imamo veoma blizak odnos. Oni znaju kako mi radimo stvari i mogu lako da se uklope u nasu ulogu tamo, oslobadjajuci nas dodatnih strateskih zadataka".
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.