29. novembar 1998. 
 
Chris Stephen iz Tirane:
 
Bin Laden otvara evropsku teroristicku bazu u Albaniji
 
ALBANSKE vlasti koje rade zajedno sa CIA tvrde da su otkrile teroristicku mrezu kojom rukovodi Osama Bin Laden, islamski fundamentalista optuzen za organizovanje bombaskih napada na americku ambasadu u Africi proslog avgusta.
 
Kazu da je ova mreza ustanovljena da bi se iskoristila Albanija, muslimanska zemlja, kao odskocna daska za operacije u Evropi.
 
Fatos Klosi, sef Shik, albanske obavestajne sluzbe, je prosle nedelje rekao da je i sam Bin Laden posetio Albaniju.
 
Njegova grupa je bila jedna od nekoliko fundamentalistickih grupa koje su poslale jedinice da se bore na Kosovu, susednoj muslimanskoj pokrajini Srbije, kaze Klosi. "Egipcani, Saudijci, Alzirci, Tunizani, Sundaci i Kuvajcani - oni dolaze iz nekoliko razlicitih organizacija".
 
Klosi je rekao da veruje da su se teroristi vec infiltrirali u druge delove Evrope iz baza u Albaniji preko trgovine ilegalnim imigrantima, koje gliserima krijumcare preko Mediterana u Italiju u ogromnom broju. Interpol smatra da je vise od 100.000 praznih albanskih pasosa ukradeno u nemirima prosle godine, sto je pruzilo ogromne mogucnosti da teroristi dobiju lazne papire.
 
Ocigledna potvrda aktivnosti Bin Ladena se dogodila pocetkom ovog meseca kad je Klod Kader, star 27 godina, francuski drzavljanin koji je sam priznao da je clan Bin Ladenove albanske mreze, uhapsen zbog ubistva lokalnog prevodioca. On je na svom sudjenju rekao da je posetio Albaniju da bi regrutovao i naoruzao borce za Kosovo, i da su cetvorica njegovih pomocnika jos na slobodi.
 
Smatra se da je Bin Laden ustanovio operaciju u Albaniji 1994. godine nakon sto je rekao toj vladi da je on na celu bogate Saudijske humanitarne agencije koja zeli da pomogne najsiromasnijoj drzavi u Evropi.
 
"Teroristicke organizacije koriste mirne islanske dobrotvorne i religijske grupe", kaze Klosi.
 
Albanski izvori kazu da je Sali Berisa, koji je tada bio predsednik, imao veze sa nekim grupama za koje se kasnije ispostavilo da su ekstremni fundamentalisti. Socijalisticka partija, koja je dosla na vlast nakon sto je Berisina vlada svrgnuta masovnim nemirima sirom zemlje, od tada blisko saradjuje sa americkim zvanicnicima.
 
Americke racije na Bin Ladenove ljude u Albaniji nisu uspele, medjutim, da potpuno zaustave njihove operacije. Amerikanci su povukli sve svoje ljude koji nisu neophodni u toj zemlji, i ucvrstili svoju ambasadu, plaseci se da bi mogla biti napadnuta.
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.