Chris Stephen
 
12.02.2002.
 
Milosevic napada legitimitet tribunala za ratne zlocine
 
HAG: Slobodan Milosevic je bio cuven tokom Balkanskih ratova po tome sto je proklinjao medjunarodne diplomate sto ne igraju po njegovim pravilima. Sada to ponovo radi - odbija da prizna legitimitet tribunala za ratne zlocine koji mu sudi, pise Chris Stephen.
 
Ovo nije samo tvrdoglavost. Konvencionalna odbrana od na stotine optuzbi za ratne zlocine i na hiljade svedoka skoro sigurno ne bi uspela.
 
Umesto toga, g. Milosevic se hvata za slamku tvrdeci da je ovaj sud za ratne zlocine, koji ce u maju navrsiti devet godina od osnivanja, nezakonit i nije u poziciji da ga osudi.
 
Njegovo odbijanje da prizna tribunal ga je vec vezalo u cvor. Sluzbenici su proveli mesece i mesece tokom saslusanja pre sudjenja pokusavajuci da odluce kako da se ponasaju prema optuzenom koji odbija da se brani.
 
Odluka suda je da se upise da g. Milosevic tvrdi da "nije kriv" i da se imenuju tri lica za amici curiae - bukvalno "prijatelje suda" - da se brinu za interese g. Milosevica.
 
Ali iako g. Milosevic odbija da imenuje advokata, on ima spreman vrhunski tim branilaca, pod vodjstvom francuskog advokata g. Zaka Verza, cuvenog po tome sto je branio osumnjicenog teroristu Karlosa Sakala.
 
Prvo, g. Milosevic moze da udari na legitimittet ovog tribunala. Medjunarodni tribunal za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju nije ustanovljen javnim glasanjem, cak ga nije ustanovila ni Generalna skupstina UN, vec uska grupa drzava u Savetu bezbednosti.
 
A tri od pet stalnih clanova - Francuska, Velika Britanija i SAD - su ratovale protiv g. Milosevica pre samo tri godine, sto podgreva misljenja da je ovo "sud pobednika".
 
Zatim tu je i pitanja toga koliko je pravican ovaj sud. Kancelarija tuzioca uziva ogromne prednosti nad braniocima. Svaki optuzeni na ovim sudjenjima dovodi novi branilacki tim, dok tuzioci rade u Hagu za stalno i prikupljaju materijal.
 
Oni se poznaju. Oni se druze. Sudije znaju da ako g. Milosevic bude oslobodjen to bi bio katastrofalan udarac za prestiz suda, i za njihove sopstvene poslove. Njima je potrebno da ga osude.
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.