http://www.ireland.com/newspaper/world/2002/0715/1028461402FR15PADDYUN.html

15. juli 2002.

Patrick Smyth, dopisnik iz Vasingtona

UN mandati obnovljeni posle kompromisa za americke trupe

UN: Mandati za dve ugrozene UN mirovne misije u Bosni i Hrvatskoj su obnovljeni posle sporazuma u Savetu bezbednosti o kompromisu po problematicnom pitanju da li ce americke trupe biti podlozne novom medjunarodnom sudu za ratne zlocine.

Prema ovom sporazumu dogovorenom u SB u petak, bivsi i sadasnji mirovni personal iz zemalja koje ne podrzavaju ovaj sud, medju njima i SAD, ce dobiti godinu dana odgode za svaku istragu ili sudjenje "ako se pojavi neki slucaj". Izuzece se moze obnavljati svake godine glasanjem u SB.

SAD su trazile blanko beskonacni imunitet za svoje trupe a njena spremnost za kompromis, signalizirana prosle srede, dobila je implicitno priznanje od strane SAD za povelju kojom se ustanovljava ovaj sud.

Ovaj kompromis je uokviren prema clanu 16 povelje koji omogucava odgodu istraga, iako je ovo bilo namenjeno da se koristi samo za odlaganje istrage o liderima ratobornih zemalja tokom delikatnih mirovnih pregovora.

Cetiri zemlje koje su najduze izdrzale protiv kompromisa za SAD, Irska, Francuska, Mauricijus i Meksiko, na kraju su ubedjene pismom Generalnog sekretara, g. Kofi Anana, u kome je pisalo da nacrt zadovoljava sve njegove pravne zahteve.

Medjutim, americko zveckanje oruzjem po ovom pitanju nije se zavrsilo sa kompromisom. Njen ambasador, g. Dzon Negroponte, je upozorio posle glasanja da je ta odluka samo prvi korak koji nudi "izvestan stepen zastite za sledecu godinu" za izuzece od ovog suda.

"Ukoliko bi sud na kraju zeleo da pritvori nekog Amerikanca, SAD bi to smatrale nelegitimnim i to bi imalo ozbiljne posledice", rekao je on.

Vecini clanova saveta je laknulo zbog ovog resenja spora koji je imao potencijal da ozbiljno iskomplikuje mirovnu ulogu UN i bio je jedan od najjavnijih neslaganja saveznika u UN poslednjih godina.

Francuski ambasador, g. Zan David Levit, zestoki protivnik dodele imuniteta SAD, insistiraoje na tome da je ovaj tekst prihvatljiv jer ne daje blanko imunitet.

Medjutim, ambasador Kanade, g. Pol Hajnbeker, je rekao da su "izuzetno razocarani" i zalio se: "Mi ne mislimo da je u mandatu Saveta bezbednosti da interpretira povelje ugovorene negde drugde".

Nemacki Ministar pravde, gdja Herta Daeubler-Gmelin, je rekla da je dobro sto mirovne misije sada nece biti blokirane, "ali je ostao gorak ukus".

"Specijalna pravila za jake zemlje - narocito kad je u pitanju globalni progon najgorih krsenja ljudskih prava - su neodgovarajuca i nisu kompatibilna sa principom vladavine zakona", kaze ona.

Organizacije Amnesty International i Human Rights Watch kazu da smatraju da ova odluka predstavlja nezakonito krsenje povelje.

Dzim Kuzak, urednik za bezbednost, dodaje: 59 irskih vojnika koji sluze pod NATO komandom u UN mirovnoj misiji u Sarajevu ce nastaviti svoj posao u visenacionalnim snagama, potvrdilo je Ministrastvo odbrane.

Vojnici su su zamalo povuceni nakon sto je SAD zapretila da ce blokirati obnavljanje mandata UN za Sfor (Stabilizacione snage) u Bosni. Politika neutralnosti drzave znaci da irske snage sluze samo u mirovnim misijama UN.

Irski kontingent se sastoji od cete vojne policije koja sluzi u stabu Sfor u Sarajevu. Oni su deo Sfor brigade pod francuskom komandom, koja broji 17.000 ljudi.

Ministar odbrane. G. Smit, putuje u Sarajevo da se sastane sa trupama sledece nedelje.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2002 beograd.com. All Rights Reserved.