30. april 2001.
 
ANDREW MEIER iz Moskve:
 
Tajkun tehnologije
 
 
Preduzimac Anatolij Karacinski ne voli da ga nazivaju ruskim Bil Gejtsom, ali ovo poredjenje je prikladno
 

Anatolj Karacinski nije vas prosecni ruski biznismen. On nema telohranitelje, nema oklopne bavarske automobile, nema vilu na Rivijeri. On nije u naftnom ili rudarskom biznisu i opisuje svoju ulogu na elitnoj zabavi oligarha u Kremlju prosle godine kao "momka koji je simbol za visoku tehnologiju". Umesto da iskoristi ovu priliku, kao sto su to uradili drugi titani - da se zali na mesanje drzave u njihov posao - Karacinski, osnivac i sef firme Information Business Systems (IBS) Group, iskoristio je ovu priliku da govori iskreno sa predsednikom Vladimirom Putinom. "Rekao sam mu jednu stvar - mi mozemo opstati na nafti i gasu samo odredjeno vreme. Pre ili kasnije, moracemo da razvijemo i probijemo na trzistu nase najvece bogatstvo, nase ljude".
 
Nemojte da vas zavara njegova neuredna brada, zguzvano odelo i trosne naocare. Karacinski, nekada mladji programer u Ministarstvu zeleznica, je stigao. Njegova kompanija je najveci tehnoloski konglomerat u Rusiji, sa najvecom stopom rasta. Za devet godina je evoluirala od radionice za pisanje sifri do lidera na trzistu u sistemskoj integraciji: IBS je dizajnirao online sisteme za Centralnu banku Rusije i poresku sluzbu, kao i za energetske gigante Gazprom, Yukos i Lukoil. Iako on priznaje da je "skoro 40%" posla firme IBS za drzavne institucije, medju njegovim klijentima su i zapadne firme kao Boeing i IBM. Njegova operacija "NewspaperDirect", koja ucitava i stampa 60 listova iz celog sveta preko Interneta, ima 80 hotela za klijente - a klijenti treba da im postanu i avionske kompanije i brodovi za krstarenje. IBS ce verovatno postati prva ruska kompanija navedena u NASDAQ-u, sto jos vise otezava Karacinskom, starom 41 godinu, da se oslobodi imena koje mrzi: Bil Gejts Rusije. "Gejts je imao srece", kaze on. "Ja sam morao da prebrodjavam krize jednu za drugom".
 
Karacinski je presao da radi za jedno austrijsko-sovjetsko mesovito preduzece 1986. godine, ubrzo posto je Mihael Gorbacev dosao u Kremlj. Njegov prvi susret sa zapadnim biznisom bio je katastrofalan - sef kompanije "je zeleo da kupuje i prodaje sve moguce, od PC-jeva do rudnika uglja", ali kako Karacinski dodaje, to je bila "velika skola - tacno sam naucio kako ne treba voditi biznis u ovoj zemlji". Poceo je da radi samostalno 1992. godine, kad je osnovao firmu IBS uz puno saveta, ako ne i finansijke pomoci, od dva prva navijaca: Internet doajena Ester Dajson i Morta Majersona, tadasnjeg sefa EDS. Dajson, sada manji deonicar u njegovom savetodavnom odboru, pomogao je da se dovedu drugi medjunarodni investitori. Citigroup i AIG Brunswick drze 30% firme, Karacinski je vlasnik vecine ostalog. "Cudno je", kaze on, "ali nikad nisam razmisljao o imovini. Samo sam zeleo interesantran posao". Upitan da li bi prodao, medjutim, Karacinski uzvraca: "Da budem iskren, to je pitanje cene".
 
Prva velika sansa firme IBS bio je sistemski projekt za drzavnu banku Sberbank, koja ima puno ogranaka i ozloglaseno losu infrastrukturu, vredan 1 milion USD.  IBS je instalirao prvu rusku automatizovanu blagajnicku masinu u moskovskom ogranku Sberbanke 1993. godine. IBS je postao jedini dobavljac Dell PC racunara u Rusiji gladnoj kompjutera, nakon sto se Karacinski sastao sa Majkl Delom 1994. godine. IBS sada kontrolise skoro 30% kompjuterske distribucije u Rusiji. Firma priprema poslovni Web portal za ruske kompanije, posto je regrutovala par mladih magistara poslovne administracije skolovanih u SAD - jedan rodjen u Moskvi, jedan u Kijevu - da ga vode.
 
Kako je IBS rastao, Karacinski je vise voleo da ostane u senci. On je tiho postao poznat u Moskvi kao redak direktor sa cistim knjigama i sklonosti ka korporacijskom transparentnoscu i diskreciji. "Kako je ovo biznis pruzanja usluga, nasa reputacija je od sustinske vaznosti", kaze on. "Na kraju krajeva, mi znamo sve". Zaista, kako je IBS instalirao kompjuterske sisteme za mnoge ruske najtajanstvenije energetske konglomerate, on bi mogao otkriti kako njihovi petrodolari teku - mada nece.
 
Ovog meseca Putin je imao sastanak tajkuna razlicite vrste, intenzivni trocasovni sastanak sa 10 ruskih preduzimaca koji se bave informativnom tehnologijom. Tema Karacinskog: napraviti Rusiju centrom za ofsor programiranje kao sto su Indija i Izrael. Proslog proleca je IBS razvio podruznicu, Luxoft, da radi upravo to, i zaposlio citavu vojsku programera koji bi inace mogli potraziti posao u inostranstvu. "Ofsor programiranje je oblast koju Rusija mora da razvije ako zeli da bude konkurentna", kaze on. "Konacno, jesmo li mi gori od Indusa? Ja cak mislim da ce nama biti malo lakse. Za razliku od Indusa, Rusi teze da rade kreativni posao, a ne repetitivno programiranje".
 
Putin, kaze Karacinski, shvata da Rusija mora prvo ustanoviti pravni pripremni rad za stimulisanje transparentnosti, da bi privukla klijente i investitore za programiranje. "Nama je potrebna nasa sopstvena ruska prica o uspehu", kaze Karacinski. Iako on nece da to prizna, izgleda da je IBS na dobrom putu da postane upravo to.
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.