UNEP - Balkans

http://balkans.unep.ch/press/press001117.html

Strucno-naucni tim UNEP-a posecuje mesta na Kosovu gde je bacena municija sa osiromasenim uranijumom

Pristina, 17. november 2000.

Naucnici i strucnjaci iz Programa UN za zastitu zivotne sredine (UNEP) ovog vikenda zavrsavaju svoju procenu na nekoliko mesta na Kosovu gde je koriscen osiromaseni uranijum tokom proslogodisnjeg konflikta.

Osiromaseni uranijum je gust otpadni produkt procesa obogacivanja prirodnog uranijuma, koji se moze koristiti za ojacanje vrhova metaka i kupa projektila. Cilj ove procene UNEP-a je da se utvrdi da li je upotreba osiromasenog uranijuma za vreme kosovskog konflikta imala za rezultat neki tekuci ili buduci rizik za zdravlje ili zivotnu sredinu, te da se objavi konacni naucni izvestaj o nalazima u februaru 2001.

UNEP ekipa je zapocela svoj rad 5. novembra, od tada je posetila 13 mesta u zapadnom i juznom delu Kosova gde je, prema informacijama koje je dao NATO, upotrebljena municija sa osiromasenim uranijumom. Na ovim mestima su naucnici izvrsili merenja radioaktivnosti i uzeli uzorke tla, vode, vegetacije i kravljeg mleka. Ova ekipa je takodje prikupila nekoliko DU municije (penetratora i sabota) koriscenih tokom konflikta, a na datim lokacijama je izmerena nesto veca radioaktivnost od normalne.

Iako se konacni zakljucci naucne procene mogu doneti tek nakon sto se dobiju rezultati laboratorijskih analiza koje ce se sada izvrsiti, UNEP ekipa smatra da njena preliminarna otkrica pozivaju da se preduzmu mere predostroznosti pri rukovanju sa penetratorima i sabotima pronadjenim na identifikovanim mestima i na drugim lokacijama gde je mozda prisutna ova municija.

U ovom pogledu, UNEP ekipa se poziva na Procenu osiromasenog uranijuma objavljenu u oktobru 1999. i preporucene mere predostroznosti predstavljene u tom izvestaju.

UNEP-ov rad na proceni osiromasenog uranijuma finansiraju razlicite vlade, s tim sto je Svajcarska najveci finansijer. Identifikacija posecenih mesta je omogucena iz podataka koje je NATO dostavio Ujedinjenim nacijama. Ova misija na terenu je izvrsena u saradnji sa UN Misijom na Kosovu (UNMIK) i NATO kosovskim snagama (KFOR).

UNEP ekipa na terenu obuhvata 14 strucnjaka iz Finske (Finski Institut za medjunarodna pitanja), Italije (Nacionalna agencija za zastitu zivotne sredine ANPA), Svedske (Svedski Institut za zastitu od zracenja), Svajcarske (AC-Laboratorium Spiez), Velike Britanije (Univerzitet Bristol), SAD (Vojni centar za unapredjenje zdravlja i preventivnu medicinu), dva strucnjaka iz Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i UNEP-a. Sef ekipe je Peka Havisto iz UNEP-a.

Napomena za novinare: Za vise informacija molimo kontaktirajte portparola UNEP-a, g.Tora Brevika, na 00254-2-623292, email: tore.brevik@unep.org; ili sefa ekipe za procenu UNEP/DU, g. Peka Havistu na 0041-79-4770877.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.