http://www.who.int/eha/disasters/

 

Svetska zdravstvena organizacija - Kosovo

 
Novoraseljena lica na Kosovu - uglavnom kao rezultat obnovljenih borbi izmedju makedonskih snaga bezbednosti i albanskih oruzanih grupa - prenaprezu sposobnost reagovanja smanjenog personala Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu. Humanitarna kancelarija SZO u Pristini je odgovorna za koordinaciju zdravstvene nege za priblizno 40.000 raseljenih ljudi, sastavljenih od izbeglica iz BJRM i interno raseljenih lica sa juga Srbije. SZO radi zajedno sa Ministarstvom zdravlja da osigura da medicinske ekipe budu na licu mesta na zvanicnim i neoznacenim granicnim prelazima, da su lekovi i oprema na raspolaganju i besplatna zdravstvena nega dostupna kada izbeglice stignu u svoje privremene domove.
 
Ono sto dalje komplikuje situaciju je izbijanje krimsko-kongoanske hemoragicne groznice, koju je identifikovao nadzorni sistem za zarazne bolesti uspostavljen u saradnji sa SZO. Od 11. juna 2001. kancelarija SZO u Prisitni je prijavila 30 sumnjivih slucajeva i 4 smrti od 16 maja do 10 juna 2001. u jugoistocnoj zoni Kosova. Globalna mreza SZO za upozorenje o izbijanju epidemija, zajedno sa personalom SZO na Kosovu - koji se sve do skoro fokusirao na pripravljenost za izbeglice - morala je da se prebaci na novi prioritet i pomogne Ministarstvu zdravlja i socijalnog blagostanja UN Uprave Kosova i Institutu za javno zdravlje da se suoce sa ovom zaraznom bolescu. Partneri u Globalnoj mrezi za upozoravanje na izbijanje epidemija i reagovanje pruzaju pomoc sa laboratorijskom podrskom i sprovodjenjem pocetnih procena.
 
Iako ima znacajnog napretka u institucionalnoj rekonstrukciji i izgradnji kapaciteta zdravstvenog sektora i sistem se do sada dobro brinuo za izbeglice koje pristizu, zdravstveni sistem na Kosovu jos uvek ceka dug put pre nego sto bude mogao da opstane sam. A ako se upliv izbeglica poveca on ce biti pod velikim pritiskom. Tako ce biti otezana sposobnost SZO Kosova da pruzi pomoc. Finansiranje je jako opalo ove godine, a SZO Kosovo se suocava sa teskim odlukama, jer je primorana da smanji svoje osoblje za trecinu, kao i obim svog rada.
 
"Vanredna faza" je zvanicno zavrsena, Kosovo je na putu razvoja. Ali u zdravstvenom sektoru, vanredno je jos uvek svakodnevna rec. Svaki novi dan moze da donese neocekivanu krizu koja ce skrenuti preostalo osoblje od svojih programa i planiranih aktivnosti. Ako se slicna kombinacija krize pojavi ponovo, a nedostatak sredstava nastavi jos par meseci, SZO Kosovo verovatno nece moci da pruzi svu podrsku koja se od njega ocekuje.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.