http://balkans.unep.ch/press/press011104.html

UNEP zavrsava terensku misiju na sest mesta pogodjenih osiromasenim uranijumom u Srbiji i Crnoj Gori

Beograd, 4. novembar 2001. - Tim od 14 strucnjaka UN Programa za zastitu zivotne sredine (UNEP) posetio je Saveznu Republiku Jugoslaviju od 27. oktobra do 4. novembra 2001. da ispita mesta u Srbiji i Crnoj Gori koja su gadjana municijom sa osiromasenim uranijumom (DU) tokom Kosovskog konflikta 1999. godine.

Misija je sprovedena na zahtev vlasti Savezne Republike Jugoslavije i Crne Gore. Rad se bazirao na studiji UNEP-a o uticaju DU na zivotnu sredinu na Kosovu, objavljenoj pocetkom godine. 

Tim je posetio oblasti na jugu Srbije, u Presevskoj dolini - Pljakovica, Borovac, Bratoselce, Bukurevac i Reljan - i jedino mesto gadjano sa DU u Crnoj Gori - Rt Arca na Lustici. Na svim ovim mestima izvrseno je merenje beta i gama zracenja i uzeti su uzorci vazduha, vode, tla i bioindikatori (na primer lisaj, mahovina i kora drveta) - sve u svemu uzeto je vise od 200 uzoraka. Tim je takodje prikupio i uzeo razmaze za ispitivanje iz tri DU penetratora pokupljenih sa ovih mesta, za dalje analize. Ove dalje analize ce ispitati i kolicinu transuranskih elemenata U-236 i plutonijuma.

Uz mesta pogodjena sa DU, tim je posetio i laboratoriju Vinca pored Beograda, gde se cuva materijal kontaminiran sa DU, zatim Institut za zastitu zdravlja u Vranju i Centar za ekotoksikoloska istrazivanja u Podgorici, u Crnoj Gori, koji su svi ucestvovali u radovima ciscenja pogodjenih oblasti.

Tim je takodje imao priliku da uzme uzorke sa jednog vojnog vozila pogodjenog DU municijom. Ovo vozilo se cuva u garnizonu u Vranju.

Na cetiri od sest mesta pogodjenih DU koje je tim posetio, strucnjaci su mogli da potvrde postojanje DU merenjima na licu mesta. Tim je primetio da tamo gde je pronadjen DU vlasti Savezne Republike Jugoslavije i Crne Gore su vrlo pazljivo obelezile oblast znacima upozorenja i izolovale su te oblasti ogradama tako sprecavajuci pristup. Na svim mestima gde su vlasti pronasle DU, vec su obavljene aktivnosti ciscenja i dekontaminacije, a tim nije na terenu detektovao nijedan fragment DU penetratora ili kosuljica. Na bazi merenja beta i gama zracenja izvrsenom na licu mesta, tim je takodje zakljucio da nema siroko rasprostranjene kontaminacije u tim oblastima.

Najobimniji posao ciscenja je uradjen na Rtu Arca, u Crnoj Gori, gde crnogorske vlasti zaduzene za zastitu zivotne sredine, zajedno sa vojnim strucnjacima, vec nekoliko meseci rade na dekontaminaciji ovog mesta pogodjenog sa DU.
 
"Radove vrse vlasti SRJ i Crne Gore da bi se izbegli svi rizici po zdravlje ili zivotnu sredinu u pogodjenim zonama i veoma se profesionalno obavlja. Tokom nasih ispitivanja nismo mogli da identifikujemo nijedan rizik za javnost u ovim oblastima", rekao je Peka Havisto, Predsedavajuci UNEP Tima za procenu osiromasenog uranijuma. "Te oblasti su obelezene veoma jasnim znacima upozorenja, postoje ograde da ogranice pristup javnosti, a dekontaminacija je vec obavljena u vecini ovih oblasti".

Uzorci prikupljeni tokom misije UNEP-a bice analizirani u dve laboratorije, Spiez Laboratory u Svajcarskoj i ANPA, Nacionalna agencija za zastitu zivotne sredine, u Rimu, u Italiji. Konacni izvestaj ove misije bice objavljen krajem februara 2002.

UNEP misija je ukljucila specijaliste Svedskih vlasti za zastitu od radijacije (SSI), Spiez Laboratory (Svajcarska), Nacionalne agencija za zastitu zivotne sredine ANPA (Italija), Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), grcke Laboratorije za radioaktivnost zivotne sredine pri Komisiji za atomsku energiju, Norveskih vlasti za zastitu od radijacije, Instituta za nuklearnu bezbednost Ruske akademije nauka i americkog Vojnog centra za promociju zdravlja i preventivnu medicinu.

UNEP misiju je finansirala vlada Svajcarske, uz doprinose Italije i Norveske.

Misija procene DU je bila samo jedna od aktivnosti UNEP-ve Balkanske jedinice sa sedistem u Zenevi. Uz procenu DU na Kosovu, ova jedinica je izvrsila i procenu zivotne sredine u Makedoniji i Albaniji. UNEP-u je dodeljena ukupno zaduzenje, unutar UN sistema, za tekuce ciscenje zarista zivotne sredine u Saveznoj Republici Jugposlaviji.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.