http://www.worldpress.org/Europe/641.cfm

13. juli 2002.

Katarina Subasic

Hrvatska: Nova matematika

Popis u Hrvatskoj 2001. godine ukazuje na ostar pad srpskog stanovnistva, sto je navelo komentatore citavog politickog spektra da spekulisu o uzroku ovog pada. Neki krive nacionalisticke sheme samih Srba, dok drugi krive hrvatski sovinizam.

Pre nego sto je izbio rat u bivsoj Jugoslaviji 1991. godine, Srbi su cinili 12,6 posto od ukupno 4,7 miliona stanovnika Hrvatske. Od tada je ukupan broj stanovnika opao na 4,4 miliona, a udeo Srba je opao za blizu dve trecine, na 4,5 odsto. Ovo podrzava stav da je bilo namernog isterivanja od strane drzavnih snaga: prvo, u maju 1995., kad je vojska preuzela teritoriju u istocnoj Hrvatskoj koju su drzali Srbi, i drugo u avgustu iste godine, u centralnoj Hrvatskoj.

Josip Jovic iz lista Slobodna Dalmacija je pokusao da prikaze cifre popisa u najboljem mogucem svetlu (5. juna). On je napisao da je hrvatski premijer Ivica Racan "dao najbolju definiciju situacije" kad je rekao da "oni koji su zapoceli agresiju [Srbi] su trebali da ocekuju egzodus".

Zagreb je optuzio Srbiju da pomaze hrvatske Srbe da podstaknu sukob pre Hrvatske deklaracije o nezavisnosti iz juna 1991. Ali Srecko Jurdana iz lista Nacional je ukazao da ne treba sve Srbe obojiti sirokom cetkom (28. maj): "Cini se da se etnicko smanjenje zvanicno posmatra kao neka vrsta zasluzene kolektivne kazne, uprkos cinjenici da obuhvata mnoge Srbe koji nisu imali nikakve veze sa provociranjem rata".

Ipak pri analiziranju uzroka pada stanovnistva, Jovic se vratio pitanju krivice: "Mnogi Srbi nisu zeleli da otkriju svoju nacionalnost, zeleci da se sakriju ili je promene posle onoga sto se dogodilo" tokom rata. On je dodao: "Biti Srbin u Hrvatskoj neko vreme nije bilo prijatno. Mozda jos uvek nije. Ali zar to nije rezultat [njihove] podrske ekstremno anti-hrvatskom programu?" Takav strah je sam po sebi zabrinjavajuci, napisao je Inoslav Besker u Globusu (7. juni): "Da se dozvoli da strah (ili stid) prigusi nacionalnost na popisu ili prosirivanje prava manjina na bazi podataka [iz popisa] je istinski zlo, cak i ako je to zlo nenamerno i nije dokaz nekadasnjeg cilja [pokojnog predsednika Franje] Tudjmana da se smanji broj Srba u Hrvatskoj na 3 ili 4 posto".

U pokusaju da objasni rezultate popisa, vlada je predstavila dokumente do kojih se navodno doslo kad je hrvatska vojska povratila kontrolu u Krajini, teritoriji koju su prethodno drzali Srbi u centralnoj Hrvatskoj. Prema Novom Listu, ta dokumenta pokazuju da su Srbi napustili Hrvatsku nakon sto su ih njihovi lideri organizovali i pre nego sto su stigle Hrvatske trupe.

Ipak, komentarisala je kolumnistikinja Novog Lista Jelena Lovric (7. juni), vladina verzija "pazljivo belezi dogadjaje na srpskoj strani, ali zanemaruje sve poznate dokaze da je Hrvatski rezim [u to vreme] imao detaljan plan koji je sprovodio da smanji broj Srba u Hrvatskoj". Sa takvim selektivnim pristupom prema istorijskim dokazima, napisola je gdja Lovric, sadasnji rezim "brani Tudjmanovu politiku i skriva njegove zlocine".

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.